Spondiloza cervicala – simptome la care sa fii atent

Autor: Dr. Dan Mitrea

Despre autor

Inaintarea in varsta poate predispune la o serie de afectiuni care pun in pericol integritatea oaselor si a cartilajelor dintre acestea. Una dintre aceste afectiuni este spondiloza cervicala, cunoscuta in mod comun si ca artrita gatului. 

Ce este spondiloza cervicala?

Spondiloza cervicala este o forma de artrita care duce la uzura cartilajelor, discurilor, ligamentelor si vertebrelor din zona gatului. Cele mai comune simptome ale acestei afectiuni sunt: dureri si limitarea mobilitatii gatului.

Pe masura ce corpul inainteaza in varsta apare un proces de degenerare lenta a structurilor osteo-articulare cervicale traducandu-se in modificari ale formei, grosimii si densitatii acestor structuri. Printre cele mai frecvente modificari enumeram deshidratarea discurilor intervertebrale, formarea osteofitelor si a puntilor osoase intrevertebrale.

Spondiloza cervicala - simptome comune

Dureri de gat sau rigiditate (limitarea mobilitatii)

Acestea sunt considerate principalele simptome asociate cu spondiloza. Unii pacienti acuza amplificarea senzatiei de durere atunci cand isi misca gatul.

Spasme musculare

Modificarile de la nivelul vertebrelor cervicale pot duce si la limitarea spatiului pe care il are coloana si radacinile nervoase corespunzaotare fiecarui nivel. Aceaste modificari degenerative pot determina compresii ale maduvei sau radacinilor nervoase ducand la apartia spasmelor musculare.

Sunete neobisnuite la nivelul gatului

Inaintarea in varsta duce la uzura cartilajelor si a discurilor intervertebrale precum si la acumularea unor cantitati mai mari de lichid in spatiile interarticulare. Aceste modfidicari degenerative pot duce la aparitia unor zgomote deranjante de tip cracmente. 

Ameteala si dureri de cap

Durerile de cap survin ca urmare a contracturilor muschilor de la baza gatului ce se insera pe craniu. De asemnea pot aparea dureri ca urmare a compresiei nervilor occipitali (din radacinile C2), dureri ce se distribuie la nivelul scalpului in regiunea occipitala si/sau temporala bilateral. De obicei aceste dureri sunt insotite de durere in zona cervicala sau pot cobori pe umeri sau brate. Durerile sunt accentuate de miscarile capului sau mai pot aparea daca persoana mentine o postura vicioasa timp de mai multe ore. Senzatiile de ameteala sunt de asemenea asociate acestor suferinte degenerative vertebrale, prin mecanisme ce implica fie axele vasculare vertebrale (mai rar) fie printr-o tulburare de tonus al musculaturii cervicale.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Factori de risc care agraveaza simptomele

In cazul persoanelor care sufera de spondiloza cervicala, varsta reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de risc. Alti factori de risc care trebuie luati in calcul sunt:

  • Fumatul. Prezinta un risc crescut atat persoanele care fumeaza dar si cele care au renuntat.
  • Istoricul medical familial. Persoanele care au o ruda de sange care sufera sau care a suferit de spondiloza cervicala prezinta, la randul lor, un risc ridicat de a primi acelasi diagnostic.
  • Locul de munca sau activitatile realizate. Prezinta un risc crescut persoanele care au locuri de munca sau desfasoara activitati in care trebuie sa isi tina capul intr-o pozitie necorespunzatoare pentru perioade lungi de timp (activitati in general statice ce presupun putina miscare, cum ar fi statul prelungit la calculator).
  • Fracturi sau traumatisme anterioare la nivelul gatului. Acestea afecteaza rezistenta oaselor, cartilajelor si a discurilor.

Cand apelezi la un specialist?

Este recomandat sa apelezi la un specialist atunci cand simti o senzatie brusca de amorteala sau de furnicaturi la nivelul umerilor, bratelor sau picioarelor. In unele cazuri spondiloza cervicala poate duce la simptome care includ si probleme legate de functionarea vezicii urinare. In aceasta situatie este nevoie de asistenta medicala in cel mai scurt interval de timp posibil, deoarece aceste simptome se pot traduce printr-o compresie a maduvei cervicale (mielopatie)

Programarea unui consult de neurologie este indicata si in situatiile in care durerea si celelalte simptome asociate cu spondiloza impiedica realizarea activitatilor de zi cu zi si duc la scaderea calitatii vietii.

Spondiloza cervicala – tratament

Stabilirea tratamentului pentru spondiloza cervicala depinde de simptomele pe care fiecare pacient le prezinta. Astfel, in cazurile in care nu exista simptome evidente este posibil chiar ca medicul specialist sa nu recomande nicio forma de tratament.

In cazurile in care simptomele sunt evidente si persistente pot fi recomandate urmatoarele forme de tratament:

  • Terapie fizica;
  • Relaxare musculara cu comprese calde sau reci;
  • Medicamente pentru durere sau antiinflamatoare;
  • Interventii minim invazive cum sunt inflitratiile 
  • Interventii chirurgicale – in cazuri exceptionale in care apare de obicei compresia medulara si leziuni de mielopatie.

Daca ai dureri de gat sau alte simptome care pot indica spondiloza cervicala, programeaza un consult de specialitate la clinica de neurologie Neuroaxis!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up