Ce isi doresc bolnavii diagnosticati cu scleroza multipla de la relatia cu oamenii sanatosi

Romania are peste 10.000 de bolnavi diagnosticati cu scleroza multipla, o afectiune neurologica care afecteaza adultii tineri si debuteaza, de regula, intre 20 si 40 de ani. Cei mai multi pacienti diagnosticati cu scleroza multipla experimenteaza o multime de suferinte. Totusi, suferintele respective nu-i impiedica pe bolnavii de scleroza multipla (scleroza in placi) sa viseze si sa aiba anumite pasiuni. Afla, in continuare, patru lucruri pe care si le doresc bolnavii cu scleroza multipla in relatia cu oamenii fara niciun fel de probleme de sanatate.

Independenta este pe primul loc

 Scleroza multipla  (SM) este o afectiune demielinizanta care avanseaza constant. Prin urmare, multi pacienti afectati de scleroza multipla ajung sa aiba dificultati cand trebuie sa-si controleze muschii sau mobilitatea. Astfel, anumite sarcini banale pentru un om sanatos, cum ar fi mersul pana la bucatarie, pot reprezenta adevarate provocari pentru bolnavii de scleroza multipla. Totusi, chiar daca ajung in situatia sa nu se mai poata deplasa deloc normal, celor afectati de scleroza multipla le place independenta, pe care vor sa si-o mentina atat timp cat este posibil.

Fara ignoranta

Pe masura ce scleroza multipla evolueaza, anumiti pacienti diagnosticati cu aceasta afectiune, ajung sa depinda de un scaun cu rotile, sa aiba pierderi de memorie sau dificultati de vorbire. In ciuda tuturor dificultatilor pe care pot ajunge sa le experimenteze din cauza sclerozei, tinerii afectati de boala urasc sa fie fie ignorati de medici, rude sau prietenii. Asadar, daca esti ruda sau prietenul unui tanar cu scleroza multipla, vorbeste cat mai des cu el, chiar daca dialogul dintre voi decurge cu dificultate, din cauza efectelor bolii asupra respectivei persoane. 

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Nu sunt neajutorati

Pacientii cu scleroza multipla pot ajunge sa-si controleze evolutia bolii, chiar daca aceasta afectiune nu poate fi vindecata. Cu ajutorul unei medicatii corespunzatoare, evolutia poate fi stopata. In plus, bolnavii cu scleroza multipla care au foarte mare grija ce mananca, pot sa-si intareasca sistemul imunitar si fizicul, in general. Astfel, ajung sa reziste mai bine in fata efectelor afectiunii neurologice si sa isi imbunatateasca semnificativ calitatea vietii.

Pacientii cu scleroza multipla nu sunt toti la fel

Exista patru tipuri de scleroza multipla: 

  • recurent remisiva (cel mai frecvent tip de scleroza multipla)
  • secundar progresiva
  • primar progresiva 
  • recadere progresiva. 

Fiecare dintre tipurile mentionate anterior prezinta mai multe grade de severitate. In functie de tipul de scleroza multipla de care sufera, simptomele unui pacient pot fi usoare, moderate sau severe. Nu toti bolnavii cu scleroza multipla ajung in scaun cu rotile si nu toti experimenteaza probleme de memorie sau de vedere. Mai mult, exista sanse extrem de reduse ca doi pacienti cu acelasi timp de scleroza multipla sa prezinta simptome identice. Prin urmare, pacientilor cu scleroza multipla nu le place sa fie comparati intre ei.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up