Tratamentul pentru amorțirea mâinilor și picioarelor
Cuprins
Senzația de amorțire la nivelul mâinilor și/sau picioarelor poate apărea din mai multe motive – de la menținerea vreme îndelungată a unei poziții care produce o compresie nervoasă la reacția organismului la anumite medicamente, deficiențe vitaminice, consum excesiv de alcool, diabet, boli autoimune sau afecțiuni neurologice. Iar tratamentul pentru amorțirea mâinilor și picioarelor este la fel de variat precum cauzele.
Un episod izolat de amorțire a mâinilor în somn sau peste zi nu reprezintă un semnal de alarmă. Însă senzația persistentă da. Indiferent dacă afectează membrele superioare sau inferioare, este recomandată programarea neîntârziată la medicul neurolog pentru identificarea cauzei.
La Neuroaxis beneficiezi de experiența unei echipe extinse de experți – peste 50 de medici specializați în neurologie și domeniile conexe – și tehnologie avansată pentru investigațiile imagistice și non-imagistice necesare. Cu cât te prezinți mai repede la consultația de neurologie pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, cu atât mai repede putem iniția tratamentul pentru amorțirea mâinilor și picioarelor adecvat afecțiunii de care suferi.
De ce ne amorțesc mâinile și picioarele
Cea mai inofensivă cauză a amorțelii la nivelul membrelor este poziția de somn care duce la compresie nervoasă – adormind cu o mână sub cap, ne vom trezi cu ea amorțită, dar senzația se estompează treptat și simțurile revin în câteva minute. Pentru senzația persistentă de amorțire există o multitudine de cauze:
- sindromul de tunel carpian (tendoanele de la încheietura mâinii se inflamează și comprimă nervul median);
- sindromul de tunel cubital – comprimarea nervului ulnar, de la nivelul antebrațului;
- sindromul de tunel tarsian – comprimarea nervului tibial, la nivelul gleznei;
- spondiloza cervicală, afecțiune osteoarticulară degenerativă a coloanei vertebrale;
- hernia de disc – în zona cervicală, poate determina apariția amorțelii la nivelul mâinilor, iar în zona toracică sau lombară duce la amorțeli resimțite la nivelul picioarelor;
- leziuni traumatice ale măduvei spinării;
- mielita transversă (inflamația unei porțiuni a măduvei spinale);
- sindromul de apertură toracică (comprimarea nervilor sau vaselor de sânge care se află în spațiul dintre claviculă și prima coastă);
- sindromul Guillain-Barre, o afecțiune rară în care sistemul imunitar ataca sistemul nervos periferic;
- neuropatia periferică (o tulburare a sistemului nervos periferic declanșată de lezarea nervilor prin compresie sau secționare, de infecții, expunere la toxine sau ca efect secundar în lupus, artrită reumatoidă, diabet ori vasculită);
- scleroza multiplă (afecțiune inflamatorie cronică a sistemului nervos central);
- tumori cerebrale sau spinale;
- accidente vasculare cerebrale (rar);
- sindroame paraneoplazice ale sistemului nervos (dezvoltate când celulele sistemului imunitar care luptă cu cancerul atacă zone neafectate de neoplasm, în cazul amorțirii membrelor fiind vorba despre nervii periferici).
Amorțirea la nivelul mâinilor și/sau picioarelor mai poate apărea și în carența de vitamina B12, în cazul consumului excesiv de alcool, ca reacție la anumite medicamente, în boli infecțioase (boala Lyme, HIV/SIDA, sifilis), ca efect secundar al chimioterapiei sau ca simptom al chisturilor ganglionare (formațiuni benigne dezvoltate lungul articulațiilor sau tendoanelor, care apasă pe nervi), al hipotiroidismului sau al insuficienței renale.
Tratamentul pentru amorțirea mâinilor și picioarelor
Având în vedere multitudinea de cauze potențiale, tratamentul pentru amorțirea mâinilor și picioarelor trebuie adaptat afecțiunii diagnosticate. Din acest motiv, dar și pentru că unele dintre bolile care dau aceste manifestări sunt grave, iar diagnosticarea timpurie poate îmbunătăți prognosticul, reluăm recomandarea ca, dacă te confrunți frecvent cu astfel de simptome, să apelezi la medicul neurolog pentru consultație și investigații.
Iată ce tratament pentru amorțirea mâinilor și picioarelor îți poate recomanda neurologul, după identificarea factorilor declanșatori:
Tratament medicamentos
Acesta vizează ameliorarea simptomelor și poate presupune administrarea de medicamente antiinflamatorii, antialgice, de corticosteroizi (pentru reducerea inflamației cronice), antidepresive sau anticonvulsivante (pentru blocarea semnalelor nervoase), în funcție de afecțiunea diagnosticată. Dacă inflamația care generează aceste simptome este de natură infecțioasă, vor fi prescrise antibiotice sau antivirale, iar dacă amorțeala este cauzată de o carență vitaminică, tratamentul va consta, desigur, în administrarea de suplimente vitaminice.
Tratament chirurgical
Intervenția chirurgicală este necesară în cazul unei tumori, a herniei de disc, dar poate fi recomandată și în sindromul de tunel carpian, de exemplu, dacă tratamentul medicamentos nu are efect în ameliorarea simptomelor.
Terapii neuromodulatoare
Sunt tratamente ce presupun stimularea electrică sau chimică (prin intermediul medicamentelor) a sistemului nervos central sau periferic, pentru ameliorarea simptomelor și/sau restabilirea funcțiilor. Pacienții diagnosticați cu neuropatie periferică pot primi recomandare pentru terapii neuromodulatoare.
Tratament adjuvant
Tratamentul pentru amorțirea mâinilor și picioarelor include, de regulă, și o serie de recomandări menite să grăbească ameliorarea simptomelor. În funcție de afecțiunea diagnosticată, aceste recomandări pot prevedea:
- repaus;
- comprese calde sau reci;
- evitarea anumitor mișcări (cum sunt cele repetitive, care pot determina sindromul de tunel carpian);
- fizioterapie;
- kinetoterapie;
- folosirea unei perne sau a unei saltele, dacă este necesară alinierea coloanei vertebrale pentru scăderea compresiei nervoase;
- purtarea unei orteze pentru scăderea inflamației și reducerea compresiei nervoase.
Amorțirea membrelor poate fi semnalul multor afecțiuni medicale. Nu amâna vizita la neurolog!
Amorțirea mâinilor și picioarelor nu este normală decât ca manifestare sporadică, determinată de o poziție defectuoasă, care determină compresia unui nerv. Când este frecventă sau persistentă, poate anunța o boală gravă, neurologică sau de altă natură, iar într-o astfel de situație, este foarte important să apelezi fără întârziere la un specialist, pentru evaluare.
La Neuroaxis, știm cât de mulți factori trebuie luați în calcul în stabilirea cauzei și tratamentului pentru amorțirea mâinilor și picioarelor. De aceea, consultația de neurologie nu este limitată temporal, experții noștri acordând anamnezei și examinării fizice atât timp cât este nevoie pentru a stabili diagnosticul de etapă și investigațiile necesare pentru certificarea acestuia. Dacă te confrunți cu amorțeli la nivelul membrelor, programează-te acum pentru o consultație la prima clinică integrată de neurologie din București.