Amorțirea mâinilor în somn. Cauze, diagnostic și tratament

Cuprins

Un episod izolat de amorțire a mâinilor în somn nu este neapărat un motiv de îngrijorare – poate apărea din cauza poziției adoptate, dacă ne-am răsucit și am prins o mână sub noi, comprimând un nerv, sau am adormit cu mâna sub cap. Însă când ne trezim în mod repetat cu mâinile amorțite sau simptomele persistă mult după ce ne-am ridicat din pat, este recomandat un consult neurologic, pentru a vedea dacă nu cumva este simptomul unei afecțiuni mai grave. 

De ce amorțesc mâinile în somn? 

Există mai multe posibile cauze pentru parestezia mâinii: comprimarea, inflamarea sau deteriorarea unui nerv sau a unei ramuri nervoase de la nivelul brațului sau al încheieturii mâinii, din cauze mecanice sau din cauza unor boli neurologice, a diabetului, efect secundar al chimioterapiei sau semn de carență de vitamina B12. 

În continuare, detaliem posibilele cauze pentru amorțirea mâinilor în somn. Dacă identificați la dv. sau la o persoană apropiată simptomele de mai jos, adresați-vă medicului specialist pentru o consultație de neurologie. Obținând un diagnostic de certitudine și tratamentul adecvat, preveniți complicațiile. 

Cauze mecanice 

Poziția de dormit poate provoca amorțirea mâinii, prin comprimarea nervilor de la nivelul încheieturii mâinii, cotului sau umărului. Favorizează această manifestare dormitul: 

  • cu încheieturile mâinilor încovoiate spre interior; 
  • cu mâinile sub cap; 
  • cu capul sprijinit pe antebraț; 
  • pe o parte, cu mâna sub trunchi. 

Și un flux sanguin restricționat poate provoca amorțirea mâinilor în somn. Iar această problemă apare fie din cauza poziției de dormit, fie ca simptom al unei afecțiuni – ateroscleroză, boala Raynaud. Cel mai probabil, însă, dacă vorbim de o boală care afectează circulația, amorțeala mâinilor este o problemă permanentă. 

Cauze neurologice 

Putem să bănuim o cauză neurologică și să solicităm un consult de specialitate atunci când parestezia mâinii persistă și după ce ne-am trezit, constatăm că apare și peste zi sau se permanentizează. Un alt semnal de alarmă este apariția unor simptome suplimentare. 

Sindromul de tunel carpian, care apare atunci când tendoanele de la încheietura mâinii se inflamează și comprimă nervul median, provoacă amorțeală, furnicături și chiar dureri la nivelul încheieturii mâinii, degetului mare, degetului arătător și degetului mijlociu. Simptomele se pot agrava noaptea. 

Sindromul de tunel cubital (dat de comprimarea nervul ulnar, de la nivelul antebrațului) se manifestă prin amorțeală și înțepături în antebraț, degetul mic și inelar, în special în timpul nopții. În funcție de cât de afectat este nervul, se adaugă slăbiciunea musculară și dificultatea de a folosi cele două degete. 

Spondiloza cervicală, o afecțiune osteoarticulară cauzată de degenerarea structurilor care alcătuiesc coloana vertebrală, frecventă la persoanele în vârstă cu un stil de viață sedentar, are printre simptome furnicături, amorțeală și slăbiciune la nivelul mâinilor, însoțite de durere și rigiditate la nivelul gâtului.  

Sindromul de apertură toracică (comprimarea nervilor sau vaselor de sânge care se află în spațiul dintre claviculă și prima coastă) dă simptome ca mâini amorțite, mâini reci și se mai poate manifesta prin umflături și modificarea culorii la nivelul mâinilor/ degetelor. 

Sindromul Guillain-Barre, o afecțiune rară în care sistemul imunitar ataca sistemul nervos periferic, are ca prime simptome amorțeli la nivelul brațelor și picioarelor. În forma severă a bolii, parestezia se manifestă la nivelul întregului corp, de aceea, este foarte importantă o diagnosticare timpurie și începerea imediată a tratamentului. 

Neuropatia periferică este o tulburare a sistemului nervos periferic care se manifestă, de regulă, prin slăbiciune musculară, amorțeală și durere la nivelul mâinilor și picioarelor. Poate fi rezultatul lezării nervilor prin compresie sau secționare, al unei infecții sau expunerii la toxine, dar poate apărea și pe fondul unei afecțiuni subiacente (de exemplu, lupus, artrită reumatoidă, diabet sau vasculită). 

Și scleroza multiplă, afecțiune cronică, inflamatorie a sistemului nervos central, se manifestă prin amorțeli la nivelul membrelor – de regulă, pe o singură parte. Pe măsură ce boala avansează, se adaugă slăbiciunea musculară, tulburările de vedere și de vorbire, tulburările cognitive. 

Amorțeala mâinilor este prezentă și în sindroamele paraneoplazice ale sistemului nervos, afecțiuni rare, întâlnite la unii pacienți oncologici, dezvoltate când celulele sistemului imunitar care luptă cu cancerul atacă zone neafectate de neoplasm (în cazul de față, nervii periferici). Terapia oncologică poate ameliora simptomele. 

Amorțirea mâinilor mai poate apărea în urma unei leziuni traumatice a măduvei spinării, mai ales în zona gâtului. Dacă ne trezim cu mâinile amorțite la scurt timp după o accidentare, este recomandată programarea la un consult de neurologie fără întârziere.  

Alte cauze 

Nu doar cauzele enumerate mai sus pot provoca parestezia membrelor superioare! În cazuri rare amorțirea mânilor poate fi provocată de:

  • Sindromul Raynaudo afecțiune a vaselor sanguine caracterizată de contractarea acestora pe fond de stres sau când temperaturile sunt scăzute și care determină amorțirea membrelor; 
  • Efecte secundare al medicației – substanțele folosite în chimioterapie și unele medicamente prescrise în afecțiunile cardiovasculare pot afecta celulele nervoase, provocând amorțirea mâinilor în somn. Simptomele pot fi ameliorate prin ajustarea dozei sau schimbarea medicamentelor. În cazul chimioterapiei, amorțeala poate fi resimțită și după încetarea tratamentului; 
  • Chisturile ganglionare – care se dezvoltă pe articulația mâinii sau pe tendoane și comprimă nervii determină amorțeală furnicături, disconfort la nivelul mâinii/ degetelor. 

De asemenea, amorțirea mâinilor (dar și a picioarelor) este simptom și în amiloidoză, o boală rară determinată de formarea de depozite de amiloide (un tip de proteine) la nivelul organelor. Alte semne care pot anunța amiloidoza: oboseală și dificultăți de respirație, pierdere în greutate, inflamație și dureri articulare, dificultăți de înghițire, limbă umflată. 

Parestezia poate apărea și în deficiența de vitamina B12, un nutrient esențial pentru sănătatea nervilor. În acest caz, apar și simptome ca oboseala, slăbiciunea și dificultățile de coordonare. 

Diagnosticul de parestezie a mâinii 

Tabloul simptomatologic poate ajuta medicul neurolog să stabilească un diagnostic de etapă, în cazul pacienților care acuză acest simptom. Pentru confirmarea acestuia, specialistul poate recomanda, după anamneză și examinarea fizică din timpul consultației, teste suplimentare: 

  • analize de sânge, pentru a verifica prezența unor deficiențe de vitamine, probleme tiroidiene, diabet sau alte afecțiuni; 
  • electromiografie, pentru evaluarea afectării nervoase; 
  • RMN sau CT, pentru identificarea eventualelor probleme structurale sau anomalii la nivelul nervilor, coloanei vertebrale, brațului, încheieturii mâinii sau creierului ce pot genera amorțeala. 

Tratamentul mâinilor amorțite 

Tratamentul mâinilor amorțite poate fi oferit numai după stabilirea unui diagnostic corect! 

Dacă parestezia este de natură mecanică, trebuie evitate pozițiile care duc la compresia nervilor sau la restricționarea fluxului sanguin. În cazul unei afecțiuni subiacente care are printre manifestări amorțirea mâinilor, simptomele pot fi ameliorate prin tratarea condiției medicale de bază. 

Cum previi amorțirea mâinilor în somn  

Prevenția este posibilă în măsura în care amorțirea are cauză mecanică și se face în principal prin evitarea poziției sau pozițiilor care generează acest simptom. 

Mai pot fi de ajutor: 

  • purtarea, peste noapte, a unei orteze sau a unui manșon de compresie care să mențină încheietura mâinii dreaptă (și să reducă umflătura/inflamația, dacă aceasta este prezentă); 
  • exerciții pentru întărirea mușchilor, tendoanelor și ligamentelor; 
  • folosirea unei perne sau a unei saltele care să alinieze corect coloana vertebrală și să scadă astfel presiunea în zona gâtului și a umerilor (automat, scade riscul de compresie nervoasă). 

Dacă te confrunți cu amorțirea mâinilor în somn, te așteptăm la un consult de neurologie la clinica Neuroaxis din București, pentru a stabili diagnosticul de precizie și a trata afecțiunea care dă acest simptom. Programează-te online sau contactează-ne pentru detalii. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up