Durerea de picioare de la genunchi în jos. Cauze posibile și opțiuni de tratament
Cuprins
Traume, uzură, inflamații, toate pot da durere de picioare de la genunchi în jos. În spatele acestui simptom pot sta însă și afecțiuni cu grad ridicat de severitate, neurologice, care necesită monitorizare constantă.
Dacă durerea este severă sau instalată brusc ori constantă și rezistentă la medicație, îți recomandăm să nu mai amâni consultația de neurologie. Ai nevoie de un diagnostic cert și un tratament adaptat nevoilor tale. La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, primești sprijinul de care ai nevoie de la o echipă de peste 50 de medici supraspecializați în neurologie și domeniile conexe.
Ce cauzează durerea de picioare de la genunchi în jos
Ascuțită, surdă și continuă sau manifestată sub forma crampelor musculare, această durere poate apărea ca urmare a deshidratării, oboselii musculare, ca efect secundar al unor medicamente sau al unor traumatisme minore, dar la fel de bine poate ascunde afecțiuni care impun o consultație medicală și teste imagistice.
Iată care sunt cauzele neurologice ale acestui simptom:
Neuropatie periferică
Neuropatia periferică descrie un grup de patologii ale sistemului nervos periferic în care apar simptome ca slăbiciune musculară, amorțeală, furnicături și durere la nivelul picioarelor. Cea mai frecventă cauză a leziunilor nervoase este diabetul – peste 50% din pacienți dezvoltă neuropatie diabetică. Alte cauze ale bolii sunt unele afecțiuni autoimune (sindromul Guillain-Barre, sindromul Sjögren, lupus, poliartrită reumatoidă), boli inflamatorii ca vasculita, infecțiile (boala Lyme, virusul Epstein-Barr, hepatita C, zona zoster, lepra, HIV), hipotiroidismul, anumite cancere și boli ereditare, carențele vitaminice, expunerea la toxine sau alcoolismul cronic.
Neuropatia periferică poate apărea și după o traumă – este cazul neuropatiei peroniere, cea mai frecventă neuropatie compresivă a membrelor inferioare, care presupune lezarea nervului peronier.
Radiculopatie
Radiculopatia este cauzată de comprimarea sau iritarea rădăcinilor nervoase ale nervilor spinali. Cel mai frecvent, apare ca urmare a unei hernii de disc, dar poate fi declanșată și de discopatie, de osteofite (formațiuni osoase anormale, numite și ciocuri sau pinteni, care se dezvoltă de-a lungul coloanei vertebrale), de îngustarea canalului spinal (stenoză) sau de o accidentare. Radiculopatia se poate manifesta la orice vârstă, însă afectează în special persoanele peste 50 de ani, iar când e localizată la nivel lombo-sacral, durerea din zona de compresie nervoasă se extinde la picioare, fiind resimțită de-a lungul coapsei și de la genunchi în jos.
Uneori, radiculopatia poate fi însoțită de mielopatie – compresia măduvei spinării, când discul intervertebral apasă și pe măduvă, nu doar pe rădăcinile nervoase. În astfel de situații, simptomele pot fi mai severe, incluzând tulburări de mișcare și de coordonare sau paralizie.
Sindrom de tunel tarsian
Mai puțin frecvent decât sindromul de tunel carpian (care presupune îngustarea canalului carpian, cu compresia nervului median), sindromul de tunel tarsian apare ca urmare a comprimării nervului tibial la nivelul gleznei. Se manifestă în principal prin durere ascuțită la nivelul labei piciorului și amorțeala plantară, dar durerea și paresteziile se pot extinde până la gambă sau mai sus. Simptomele se agravează noaptea, în ortostatismul prelungit și după perioadele active și se ameliorează la repaus.
Sindromul de tunel tarsian poate apărea la orice vârstă, afectează femeile în număr mai mare decât bărbații și este cauzat de o traumă (entorsa gleznei, de exemplu), de anomalii structurale sau de prezența venelor varicoase, a chisturilor, lipoamelor ori tumorilor. Diabetul, guta, hipotiroidismul, mucopolizaharidoza și hiperlipidemia sunt factori de risc.
Spondilolistezis
Apare când o vertebră alunecă, modificându-și poziția față de vertebrele adiacente și cauzând destabilizarea coloanei. Cel mai frecvent, se manifestă la nivel lombar, iar când implică o compresie nervoasă, durerea nu este resimțită doar local, ci poate iradia. Durerea de picioare de la genunchi în jos și de-a lungul coapsei, amorțeala și slăbiciunea se adaugă durerii fesiere, în acest caz. Rareori, când compresia este severă, apare incontinența.
Adesea precedat de spondiloliză, spondilolistezisul poate fi rezultatul unei traume, al procesului degenerativ asociat vârstei înaintate, al unei anomalii congenitale sau al unui proces patologic (infecție, neoplasm).
Alte cauze posibile, non-neurologice, ale durerii de picioare de la genunchi în jos:
- Sindromul de stres tibial: Este o problemă generată de suprasolicitarea mușchilor picioarelor, a tendoanelor sau a tibiei. Inflamația trece în 3-6 luni, cu antiinflamatoare nesteroidiene si repaus.
- Boala varicoasă: Durerea de picioare resimțită inclusiv noaptea, mai ales sub forma crampelor, și senzația de greutate localizată la nivelul gambelor se asociază venelor umflate și vizibile la nivelul pielii ca o pânză de păianjen. Mai pot apărea pruritul și sindromul picioarelor neliniștite.
- Boala arterială periferică: Numită și arteriopatie obliterantă, aceasta presupune îngustarea și rigidizarea arterelor periferice, prin acumularea de plăci de aterom. Pe măsură ce plăcile devin mai voluminoase, mușchii picioarelor nu mai primesc suficient sânge și oxigen. Durerea poate fi însoțită de o senzație de oboseală musculară.
- Fibromialgie: Este o afecțiune cronică ce provoacă dureri musculare în tot corpul , însoțite de alte simptome, precum oboseală accentuată, probleme de somn, de memorie și de dispoziție.
- Tromboză venoasă profundă: Apare atunci când se formează un tromb într-o venă profundă și afectează cel mai frecvent venele situate la nivelul gambelor și coapselor. Prin blocarea fluxului sanguin, cheagul de sânge provoacă durere la nivelul piciorului afectat, edem, o senzație de căldură și înroșirea pielii.
- Osteomielită: Aceasta este o infecție osoasă de origine bacteriană sau fungică, iar simptomele asociate durerii sunt transpirație excesivă, febră, frisoane și o stare generală semnificativ alterată.
De ce e important consultul specialistului atunci când te confrunți cu acest simptom
Examinarea medicală este esențială când te confrunți cu durere de picioare de la genunchi în jos, și nu doar pentru a beneficia de un tratament antialgic cu adevărat eficient, ci mai ales pentru a primi un diagnostic corect și o terapie adecvată afecțiunii care generează acest simptom. În situațiile în care durerea anunță o boală severă, diagnosticarea timpurie și inițierea promptă a tratamentului ajută la o mai bună gestionare a simptomelor, la încetinirea progresiei și la prevenirea complicațiilor și contribuie la îmbunătățirea calității vieții pe termen lung.
În clinica noastră ai posibilitatea de a accesa consultația de neurologie la unul dintre experții noștri în afecțiunile sistemului nervos central si periferic și consultația de reumatologie la un specialist cu experiență vastă în boli inflamatorii, boli autoimune sistemice și afecțiuni ale mușchilor și oaselor. Pentru cazurile în care există atât probleme reumatologice, cât și afectare neurologică, medicii noștri asigură abordarea multidisciplinară.
Tratamente moderne pentru durerea de picioare de la genunchi în jos
Întotdeauna, ruta terapeutică este aleasă de specialistul neurolog care pune diagnosticul în funcție de cauza durerii. Poate presupune administrarea de analgezice și antiinflamatoare, neuromodulare și terapie fizică. Intervențiile chirurgicale sunt recomandate doar în cazurile severe de compresie nervoasă.
Tratament medicamentos
Antiinflamatoarele nesteroidiene și tratamentele topice pot da rezultate în ameliorarea durerii de picioare de la genunchi în jos, dacă nu vorbim despre un simptom sever. Când este vorba despre o durere neuropată, medicul mai poate recomanda administrarea de substanțe anticonvulsivante (gabapentină, pregabalină), antidepresive triciclice (amitriptilină, nortriptilină), antidepresive cu eliberare prelungită (venlafaxină, desvenlafaxină) sau inhibitori selectivi ai recaptării noradrenalinei şi serotoninei (duloxetină). Mai rar, tratamentul pentru neuropatie periferică la picioare presupune administrarea, pentru perioade scurte, de tramadol, un analgezic puternic înrudit cu morfina.
În paralel cu medicamentele pentru controlul durerii, trebuie urmat și tratamentul bolii de bază – de exemplu, statine și anticoagulante, în cazul bolii arteriale periferice sau antibiotice, în cazul celulitei.
Infiltrații cu corticosteroizi
Durerea de picioare de la genunchi în jos poate fi ameliorată, în anumite situații, prin infiltrații cu corticosteroizi, dacă medicamentele administrate oral nu dau rezultate. Infiltrațiile, efectuate la Neuroaxis de un medic specialist în reumatologie, cu experiență în administrarea acestui tip de tratament, sunt injecții administrate articular sau periarticular. Pot fi o soluție în cazul radiculopatiilor.
Terapie neuromodulatoare
În durerea neuropată (cum este cazul celei resimțite în neuropatia periferică), medicul poate recomanda neuromodularea, care presupune folosirea unor impulsuri electrice sau a unor agenți chimici pentru a modifica semnalele nervoase transmise către creier. Această terapie ajută atât la atenuarea durerii, cât și la restabilirea funcțiilor afectate de boală.
Terapie fizică
În anumite situații este recomandată gimnastica medicală. Un plan terapeutic personalizat poate fi de ajutor, de exemplu, în sindromul de tunel tarsian, dar și în atenuarea durerii din neuropatia periferică. Exercițiile trebuie efectuate însă numai la recomandarea unui specialist și, până la deprinderea mișcărilor corecte, doar sub supravegherea acestuia.
Fizioterapie
Procedurile de fizioterapie pot contribui la ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției piciorului în sindromul de tunel tarsian. Terapia cu ultrasunete acționează asupra țesuturilor inflamate și grăbește procesul de vindecare, electrostimularea consolidează mușchiul tibial, iar benzile kinesiologice pot contribui la îmbunătățirea stabilității piciorului prin susținerea arcului și reducerea stresului biomecanic în zonă.
Terapii alternative
În neuropatia periferică, terapia cognitiv-comportamentală și tehnicile de meditație și de relaxare pot fi de ajutor în managementul durerii. Iar în fibromialgie, masajul terapeutic poate da rezultate în ameliorarea durerii resimțite la nivelul musculturii picioarelor.
Tratează eficient durerea de picioare, cu ajutorul experților Neuroaxis
Durerea de picioare, oriunde ar fi localizată – la genunchi, gambe, coapse -, prezintă un disconfort pronunțat, pentru că îți afectează deplasarea și dacă e persistentă, duce la scăderea calității vieții. N-o lăsa să se agraveze, vino să descoperim care este cauza și să stabilim un tratament eficient, care să-ți redea rapid mobilitatea.
Te așteptăm la Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, cu o echipă de experți neurologi și tehnologie de ultimă oră pentru efectuarea investigațiilor imagistice. Garantăm diagnosticarea cu precizie în durerea de picioare de la genunchi în jos și stabilirea unui plan terapeutic personalizat, pentru obținerea celor mai bune rezultate posibile în cel mai scurt timp. Programează-te acum și fă primul pas către o viață fără dureri.