
Sindromul picioarelor nelinistite. Ce este, cauze, simptome si tratament
Cuprins
Nevoia de „a da din picioare” în momentele de repaus poate ascunde o afecțiune neurologică nediagnosticată: sindromul picioarelor neliniștite (SPN). Abordată de specialiști atât ca tulburare de mișcare, cât și ca tulburare de somn, pentru că simptomele împiedică odihna, acest sindrom se mai numește boala Willis-Ekbom și are o prevalență estimată la 7,12% în rândul adulților cu vârste între 20 și 79 de ani, la nivel global.
Deși este mai probabil să apară la vârstă înaintată, există sindromul picioarelor neliniștite și la copii, iar în acest caz, este mai greu de diagnosticat, putând fi confundat cu durerile asociate procesului natural de creștere a oaselor sau cu ADHD.
Consultația de neurologie este extrem de importantă pentru obținerea unui diagnostic de certitudine și a unui tratament care să țină sub control manifestarea bolii. Reglarea somnului, scaderea disconfortului si restabilirea calitatii vietii.
Îți recomandăm să te adresezi experților Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, dacă te confrunți cu simptome care ar putea fi asociate acestui sindrom. Medicii noștri acordă fiecărui pacient atât timp cât este necesar pentru a determina cu exactitate afecțiunea de care suferă, pentru a stabili un tratament personalizat și pentru a-i furniza toate informațiile de care are nevoie pentru a înțelege boala și modul în care o poate gestiona.
Ce este sindromul picioarelor nelinistite?
Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune a sistemului nervos care provoacă disconfort sau chiar durere la nivelul membrelor inferioare (de regulă, la gambă, dar pot apărea în orice punct dintre coapsă și gleznă) și nevoia incontrolabilă de a le mișca pentru a ameliora aceste neplăceri. De regulă, se manifestă bilateral, iar în cazuri rare, poate afecta alte regiuni ale corpului – brațe, piept, cap.
Simptomele apar după-amiaza târziu sau seara și sunt adesea mai intense noaptea, persoanele afectate întâmpinând dificultăți în a adormi și trezindu-se des peste noapte. Mișcarea picioarelor și mersul pe jos ameliorează disconfortul, însă senzațiile adesea reapar după oprirea mișcării.
Sindromul picioarelor neliniștite este una dintre afecțiunile care perturbă grav somnul, ducând la epuizare și somnolență diurnă, cu impact negativ semnificativ asupra stării de spirit, concentrării, rezultatelor profesionale sau școlare și asupra relațiilor personale. Calitatea vieții scade cu fiecare zi în care această afecțiune rămâne nediagnosticată și netratată.
Cauzele sindromului picioarelor neliniștite
SPN este clasificat, în cele mai multe cazuri, ca primar sau idiopatic (fără o cauză cunoscută). Pacienții la care boala debutează precoce (înainte de 45 de ani) tind să aibă istoric familial, prezintă disconfort (nu și durere), au o evoluție lentă și sunt, de regulă, preponderent de sex feminin. Pacienții la care debutează tardiv (după 45 de ani) nu au istoric familial, pot resimți dureri la nivelul picioarelor, nu doar senzații neplăcute, și se confruntă cu o progresie rapidă a bolii. În cazul lor, medicii suspectează că tulburarea e declanșată de o problemă a sistemului nervos.
Alte posibile cauze ale sindromului picioarelor neliniștite, în legătură cu care se fac în prezent cercetări sunt:
- un dezechilibru al dopaminei în creier (ganglionii bazali utilizează dopamina pentru a produce o activitate musculară și o mișcare lină și intenționată, iar un nivel scăzut al acestui neurotransmițător duce la mișcări involuntare);
- un nivel scăzut de cortizol la orele serii/ nopții (teorie susținută de faptul că injecții cu doze mici de cortizol au redus simptomele de SPN, la unele persoane);
- carența de fier (studiile arată că deficitul din timpul sarcinii și al copilăriei crește riscul de apariție a SPN mai târziu în viață);
- dezechilibrele hormonale (cum sunt cele din timpul sarcinii);
- afecțiuni ale măduvei spinării;
- probleme ale sistemului nervos periferic.
SPN se poate dezvolta și pe fondul altor afecțiuni: boala Parkinson, diabet, boala renală cronică.
Factori de risc
- Istoricul familial – cum menționam anterior, SPN are o componentă ereditară, în cazul debutului timpuriu.
- Consumul de cofeină, nicotină, alcool.
- Privarea de somn și tulburări precum apneea în somn.
- Sarcina, din cauza fluctuațiilor hormonale (de regulă, sindromul picioarelor neliniștite în sarcină apare în ultimul trimestru și dispare la aproximativ o lună după naștere).
- Insuficiența renală și hemodializa, boala Parkinson, neuropatiile periferice, ADHD (în cazul copiilor), o serie de tulburări musculare și nervoase (cum este ataxia ereditară).
Simptomele sindromului picioarelor neliniștite
Ai putea sa suferi de SPN dacă te confrunți cu senzații anormale la nivelul membrelor inferioare – dureri, crampe sau întinderi musculare, pulsații, furnicături, mâncărimi – însoțite de nevoia irezistibilă de a le mișca. Disconfortul resimțit este profund, nu superficial, la nivelul pielii, și este frecvent în a doua parte a zilei, nu dimineața.
Caracteristicile comune ale acestei tulburări sunt:
- apariția simptomelor în perioadele de inactivitate – de exemplu, când stai pe scaun sau pe canapea o perioadă mai lungă;
- ameliorarea disconfortului cu ajutorul mișcării;
- reapariția disconfortului după oprirea mișcării;
- agravarea simptomelor noaptea și exacerbarea lor pe măsură ce se instalează oboseala cauzată de somnul insuficient;
Simptomele pot varia de la o zi la alta, ca frecvență și intensitate. În stadiul incipient există cele mai multe variații – inclusiv perioade de remisiune, când disconfortul scade semnificativ, apoi dispare pentru câteva săptămâni sau luni. În forma moderată a sindromului picioarelor neliniștite, simptomele își fac apariția o dată sau de două ori pe săptămână, iar în forma severă, de mai mult de două ori pe săptămână.
O serie de medicamente pot agrava simptomele de SPN – unele antiemetice, antipsihoticele, antidepresivele care cresc nivelul de serotonină și antihistaminicele de generație mai veche.
Complicațiile sindromului picioarelor neliniștite
SPN scade semnificativ calitatea vieții, dacă nu este gestionat corect, cu medicația stabilită de neurolog și schimbările pe care acesta le recomandă în stilul de viață. Pentru că împiedică obținerea unui somn odihnitor, sindrom de picioare neliniștite duce, în timp, la:
- epuizare și somnolență diurnă;
- probleme de concentrare;
- modificări ale dispoziției;
- tulburări de memorie;
- scăderea productivității;
- probleme relaționale;
- depresie și anxietate.
Când se recomandă consultul medical
Îți recomandăm să te adresezi medicului neurolog dacă resimți disconfort de tipul celui detaliat mai sus și nevoia imperioasă de mișcare pentru a-l ameliora și/sau dacă te confrunți cu probleme de somn și oboseală diurnă. Inițierea rapidă a tratamentului te pot ajuta să ții sub control manifestarea bolii și să împiedici scăderea dramatică a calității vieții.
Printr-o anamneză minuțioasă și un examen fizic complet, urmate de polisomnografie – o investigație complexă efectuată în clinica noastră, care evaluează atât activitatea electrică a creierului în timpul stadiilor somnului, cât și mișcările involuntare, ritmul cardiac și ritmul respirației – experții Neuroaxis pot diagnostica cu precizie SPN. Este important să furnizezi date cât mai exacte privind frecvența, durata și intensitatea simptomelor și să te informezi în legătură cu istoricul medical familial.
Dacă vei primi recomandare pentru analize de laborator sau alte investigații, trebuie să știi că acestea sunt utilizate pentru confirmarea sau excluderea unor afecțiuni pe fondul cărora se poate declanșa acest sindrom.
Tratamentul sindromului picioarelor neliniștite
SPN este o boală cronică. Nu există un medicament sau un unguent pentru sindromul picioarelor neliniștite care să o facă să dispară, însă sunt disponibile o serie de tratamente care ajută la ameliorarea simptomelor. Iar în cazul în care există o afecțiune asociată – neuropatie periferică, diabet, anemie feriprivă -, gestionarea corectă a acesteia ajută la un mai bun control al simptomelor de SPN.
Iată în ce poate consta tratamentul pentru picioare neliniștite:
Suplimente cu fier
Acestea sunt prescrise pacienților la care analizele de laborator evidențiază un deficit de fier și pot fi sub formă de capsule sau, în cazurile severe de anemie feriprivă, intravenoase ori perfuzabile. Totodată, medicul va recomanda includerea în dietă a alimentelor bogate în fier și în vitamina C (aceasta din urmă ajută la absorbția fierului).
Anticonvulsivante
Medicamentele utilizate în tratamentul epilepsiei reprezintă tratamentul de primă linie pentru pacienții cu picioare neliniștite noaptea, gabapentina enacarbil fiind recomandată în cazurile moderate până la severe. Și alte anticonvulsivante, cum este pregabalina, pot ameliora disconfortul senzorial și durerea resimțită la nivelul membrelor inferioare.
Agenți dopaminergici
Aceste medicamente, care cresc dopamina în creier, pot reduce simptomele de picioare neliniștite, dacă sunt administrate seara sau noaptea. Ropinirolul, pramipexolul și rotigotina sunt agonişti ai dopaminei prescriși în tratamentul SPN moderat până la sever. La fel, combinația de levodopa și carbidopa, care se administrează însă doar ocazional, la nevoie, pentru că pe termen lung poate duce la agravarea simptomelor.
Benzodiazepine
Substanțe precum clonazepam și lorazepam pot fi prescrise pentru a trata anxietatea, spasmele musculare și insomnia, asigurând pacienților cu picioare neliniștite noaptea un somn mai odihnitor. Pot provoca însă somnolență diurnă și, de regulă, sunt recomandate doar dacă toate celelalte tratamente au eșuat.
Opioide
Substanțe precum metadona, codeina, hidrocodona sau oxicodona sunt uneori prescrise pentru a trata persoanele cu simptome severe de SPN care nu răspund bine la alte medicamente. Este recomandată însă precauție, deoarece dau dependență dacă sunt utilizate în doze mari sau pe perioade lungi.
Exerciții pentru picioare neliniștite
Pot fi de ajutor, în ameliorarea disconfortului și durerii resimțite în sindromul picioarelor neliniștite, exercițiile aerobice și de întindere a picioarelor. Pentru a fi eficiente, acestea trebuie să aibă o intensitate moderată și să fie făcute constant – practic, incluse în rutina zilnică. Te poate ajuta în stabilirea unui program de exerciții fizice un specialist în kinetoterapie.
Schimbarea stilului de viață
Medicul neurolog îți poate recomanda și schimbarea stilului de viață pentru a elimina factori de risc precum cofeina, țigările și alcoolul (dacă este cazul). Alte lucruri care pot ajuta în gestionarea bolii sunt adoptarea unei rutine stricte de somn și folosirea băilor calde, a masajelor, a compreselor calde sau reci și a bandajelor compresive pentru a reduce intensitatea disconfortului resimțit la nivelul membrelor.
Gestionează boala eficient, cu ajutorul experților Neuroaxis
SPN debutează ca un disconfort minor, dar progresează, iar în stadiile avansate scade semnificativ calitatea vieții. Poți împiedica acest lucru printr-o abordare timpurie, așadar, adresează-te unui medic neurolog de la primele semne, pentru a obține un diagnostic cert și un tratament care să te ajute să ții sub control simptomele bolii.
Te așteptăm la consultație la Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, unde beneficiezi de expertiza unei echipe supraspecializate pentru diagnosticare și gestionare în sindromul picioarelor neliniștite. Programează-te acum.