Simptomele sindromului picioarelor nelinistite
Un doctor neurolog bun va pune diagnosticul corect in urma interviului clinic luat pacientului si pe baza simptomelor pe care le prezinta. In anumite cazuri, va cere si o serie de analize, precum cele de sange, pentru a elimina alte potentiale afectiuni la diagnosticare. Pentru aceasta afectiune exista o analiza specifica, numita polisomnografia (PSG ), care poate fi realizata in cadrul clinicii Neuroaxis. Simptomele cele mai asociate cu sindromul picioarelor nelinistite sunt:
1. Nevoia necontrolata de a misca picioarele, acompaniata de senzatii neplacute, precum amorteala, intepaturi, mancarime, durere, senzatie de arsura, crampe sau mersul taras.
2. Episodul de miscare a picioarelor este mai pregnant in perioadele de odihna sau inactivitate.
3. Nevoia de a misca picioarele dispare pe moment, daca faci miscare sau masezi muschiul, insa durerea revine ulterior.
4. Principalul semnal al prezentei simptomului consta in faptul ca se manifesta aproape exclusiv in timpul serii sau noptii.
5. Nevoia necontrolata de miscare nu este provocata de o alta problema medicala.
Persoanele care sufera de sindromul picioarelor nelinistite pot resimti dureri sau neplaceri la unul din picioare sau la ambele, iar in unele cazuri, chiar si la nivelul bratelor.
In cele mai multe cazuri, simptomele sindromului sunt greu de explicat. Majoritatea pacientilor descriu o senzatie de disconfort la nivelul picioarelor si nevoia necontrolata de a misca picioarele, prin urmare vizita la un doctor specialist este imperioasa.