Sindromul picioarelor nelinistite. Ce este, cauze, simptome si tratament

Te-ai trezit vreodata mai obosit decat erai inainte de somn, desi stii ca ai dormit cele 8 ore regulamentare? Sau ti s-a spus ca ti-ai miscat picioarele in somn sau ca ai lovit cu ele? Sau poate ca ai un somn agitat, cu multe episoade de perturbare, dublate de senzatia de caldura in picioare? Daca te regasesti in aceasta descriere, poti sa suferi de o tulburare a somnului, numita sindromul picioarelor nelinistite.

Ce este sindromul picioarelor nelinistite?

Sindromul picioarelor nelinistite sau boala Willis-Ekbom este o afectiune a sistemului nervos care provoaca miscarea necontrolata a picioarelor, in urma unei senzatii neplacute. In cele mai multe cazuri, un astfel de episod se produce seara sau noaptea, cand stai jos sau dormi, dar si in urma unei perioade mai lungi de inactivitate. Senzatia neplacuta dispare odata ce iti misti picioarele si mergi, dar revine imediat ce incerci sa adormi. 

Sindromul picioarelor nelinistite este una dintre afectiunile care provoaca epuizare si stare de somnolenta in timpul zilei, avand un impact negativ asupra starii tale de spirit, concentrarii, rezultatelor profesionale sau scolare, dar si asupra relatiilor personale.

Simptomele sindromului picioarelor nelinistite

Un doctor neurolog bun va pune diagnosticul corect in urma interviului clinic luat pacientului si pe baza simptomelor pe care le prezinta. In anumite cazuri, va cere si o serie de analize, precum cele de sange, pentru a elimina alte potentiale afectiuni la diagnosticare. Pentru aceasta afectiune exista o analiza specifica, numita polisomnografia (PSG ), care poate fi realizata in cadrul clinicii Neuroaxis. Simptomele cele mai asociate cu sindromul picioarelor nelinistite sunt:

1.     Nevoia necontrolata de a misca picioarele, acompaniata de senzatii neplacute, precum amorteala, intepaturi, mancarime, durere, senzatie de arsura, crampe sau mersul taras.

2.     Episodul de miscare a picioarelor este mai pregnant in perioadele de odihna sau inactivitate.

3.     Nevoia de a misca picioarele dispare pe moment, daca faci miscare sau masezi muschiul, insa durerea revine ulterior.

4.     Principalul semnal al prezentei simptomului consta in faptul ca se manifesta aproape exclusiv in timpul serii sau noptii.

5.     Nevoia necontrolata de miscare nu este provocata de o alta problema medicala.

Persoanele care sufera de sindromul picioarelor nelinistite pot resimti dureri sau neplaceri la unul din picioare sau la ambele, iar in unele cazuri, chiar si la nivelul bratelor.

In cele mai multe cazuri, simptomele sindromului sunt greu de explicat. Majoritatea pacientilor descriu o senzatie de disconfort la nivelul picioarelor si nevoia necontrolata de a misca picioarele, prin urmare vizita la un doctor specialist este imperioasa.  

event

Nu lasa sindromul picioarelor nelinistite sa iti afecteze viata!
Fa-ti o programare la neuroaxis

Cine poate fi diagnosticat cu sindromul picioarelor nelinistite?

Sindromul poate sa afecteze orice persoana, indiferent de varsta, sex sau stare generala de sanatate. Inclusiv copii pot avea sindromul picioarelor nelinistite. Insa, conform site-ului Cleveland Clinic, cei mai afectati sunt adultii mai in varsta, femeile fiind mai predispuse decat barbatii. In cazul persoanelor mai tinere, simptomele sindromului sunt de multe ori asociate cu procesul natural de crestere al oaselor, ramanad de multe ori nediagnosticat. Este important sa mergi la un consult de neurologie si sa-ti descrii simptomele unui doctor specializat, pentru a stii ce se intampla de fapt cu tine.

De ce apare?

Durerea de picioare sau senzatiile neplacute provocate de sindromul picioarelor nelinistite se manifesta in general in zona gambei, dar pot aparea in orice punct dintre coapsa si glezna. Cauzele pentru care apare acest sindrom nu sunt complet cunoscute, insa specialistii considera ca este determinat de un dezechilibru al dopaminei la nivelul creierului. Alte cauze pot fi mostenirea genetica sau o serie de dezechilibre hormonale, cum ar fi sarcina. Afectiuni asociate ale sindromului picioarelor nelinistite pot fi neuropatia periferica, boala Parkinson, deficitul de fier sau insuficienta renala.  

Tratament

In cazul pacientilor care se prezinta la cabinetul neurologic cu o forma moderata a sindromului picioarelor nelinistite, doctorul poate sa sugereze o serie de modificari ale stilului de viata, precum:

·       Renuntarea la fumat

·       Evitarea consumului de bauturi alcoolice sau a celor cu cofeina

·       Adoptarea unui program de exercitii fizice

·       Stabilirea unui program de somn

In cazul pacientilor cu o forma mai severa, se prescrie un tratament medicamentos, care poate sa contina dopaminergice, anticonvulsive sau sedative.

Desi nu este o afectiune care are un impact profund asupra sanatatii tale, sindromul picioarelor nelinistite poate deveni incredibil de neplacut daca ajunge sa-ti afecteze intr-o prea mare masura somnul. Vino la un consult neurologic la clinica Neuroaxis si recapata-ti cele 8 ore de somn neintrerupt.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up