Discopatie lombara: ce este, cauze, simptome si tratament

 

Experimentezi dureri in partea de jos a spatelui? Daca da, atunci este posibil sa suferi de discopatie lombara. Adica de o afectiune la nivelul discurilor intervertebrale lombare. Tratamentul pentru discopatie lombara este prescris de medicul neurolog, dupa o consultatie. 

Tipuri de discopatie lombara

Discopatia poate sa fie prezenta la oricare din cele 3 regiuni ale coloanei: lombara, toracala si cervicala. Discopatia lombara apare la discurile dintre vertebrele din zona lombara, adica L1-L5, in vreme ce discopatia toracala este cauzata de deteriorarea discurilor existente la coloana vertebrala toracala T1-T12. Discopatia cervicala este provocata de problemele prezente la nivelul discurilor intervertebrale ale coloanei cervicale C1-C7.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Simptomele discopatiei lombare

O persoana afectata de discopatie lombara poate prezenta simptome multiple, dintre care cele mai frecvente sunt:

  • durere care se acutizeaza cand persoana sta in sezut sau cand se apleaca in fata;
  • durere persistenta, a carei durata depaseste sase saptamani;
  • senzatie de durere „profunda”;
  • durere la nivelul feselor;
  • dureri ale coapselor;
  • dureri care iradiaza pe unul din picioare;
  • dureri in regiunea inghinala/perineala
  • tulburari ale sfincterului urinar (incontinenta urinara).

Cauzele discopatiei lombare

Discopatia lombara este cauzata de schimbarile degenerative care apar, in mod natural, pe masura ce inaintam in varsta. Imbatranirea fiziologica, determina o deshidratare a discurilor intervetebrale, ceea ce le face mai putin elastice. Astfel, discurile intervertebrale sunt mai predispuse la rupturi. Cand stratul exterior de pe discurile intervertebrale se fisureaza sau rupe, continutul gelatinos din mijlocul discului se scurge in afara acestuia. Fara perna de gelatina din mijlocul discului “socurile” nu mai amortizeaza cum trebuie presiunea pusa pe coloana de catre greutatea corpului uman.

Pe langa varsta inaintata, exista si alte cauze sau factori care favorizeaza aparitia discopatiei lombare:

  • efortul fizic prelungit;
  • obezitatea;
  • fumatul;
  • accidentele.

Tratament discopatie lombara

Unii medici sunt de parere ca orice persoana se confrunta, macar o data in viata, cu o durere serioasa la spate. Din fericire, multe dintre durerile de spate si, mai precis, din zona lombara trec destul de repede, cu putin ajutor din partea noastra. Prin urmare, sunt foarte rare cazurile in care este nevoie sa mergem la medic, din cauza unei dureri de spate. Insa daca durerea persista pentru mai multe saptamani si tinde sa se agraveze in timpul noptii, este obligatoriu sa mergem la medic. In timpul consultatiei, medicul va dori sa afle istoricul medical, ne va pune mai multe intrebari despre simptomele pe care le simtim si ne va examina spatele. In ceea ce priveste examinarea spatelui, specialistul va evalua musculatura picioarelor si din zona lombara si, de asemenea, va testa reflexele si senzatiile din picioare. Apoi, ne va recomanda sa facem o serie de analize si de investigatii de imagistica medicala.

Dupa confirmarea diagnosticului de discopatie lombara, medicul ne va indica un tratament. De regula, cei care sufera de discopatie lombara trebuie sa urmeze un plan de tratament complex. Un astfel de plan include, pe langa medicamente, fizioterapie si modificarea stilului de viata. In situatii exceptionale, tratarea pacientilor cu discopatie lombara implica efectuarea unei interventii chirurgicale.

Daca suferi de discopatie lombara sau ai nu ai inca un diagnostic, dar resimti durerile lomare, te asteptam la clinica Neuroaxis pentru un tratament adecvat nevoilor tale. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Spondiloza cervicală are șanse mari de vindecare atunci când pacientul colaborează cu medicul

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up