Durerea de genunchi. Cauze și opțiuni de tratament moderne
Table of Contents
Durerea de genunchi este frecventă la adulți și crește ca incidență cu înaintarea în vârstă, când cauzelor mecanice (leziuni traumatice, suprasolicitare) li se adaugă procesele degenerative. Boala artrozică, care în 2020 afecta, conform estimărilor, aproape 600 de milioane de oameni la nivel global, și poliartrita reumatoidă sunt printre cele mai frecvente diagnostice puse de medicul reumatolog în cazul prezentării în clinică cu acest tip de durere.
Este important, dacă te confrunți cu durere la genunchi, să vii din timp la medic pentru identificarea cauzei și stabilirea tratamentului optim. Combinația adecvata de tratament medicamentos si exercitiu fizic potrivit poate încetini degradarea articulară, ajutându-te să-ți păstrezi un stil de viață activ.
Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, include, în echipa sa de peste 50 de medici specializați în neurologie și domeniile conexe, un medic reumatolog cu experiență vastă și specializat în ecografie musculoscheletală și de țesuturi moi.
Principalele cauze ale durerilor de genunchi
Suprasolicitarea, leziunile traumatice și artrita sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de genunchi. Suprasolicitarea poate să apară pe fondul mișcărilor repetitive, al muncii fizice sau al practicării unui sport care pune presiune pe genunchi (cum sunt alergarea, fotbalul, baschetul, voleiul, săriturile sau ridicarea de greutăți). Consecințe frecvente ale forțării acestei articulații sunt tendinita, bursita și sindromul patelofemural.
Leziunile traumatice pot fi urmarea suprasolicitării (efort repetitiv, sport) sau a unei accidentări (cădere, lovitură). Cele mai frecvente leziuni sunt entorsele, dislocările și rupturile de ligamente și de menisc.
Artrita se poate declanșa pe fondul unei alte afecțiuni, din cauze genetice, ca urmare a unei infecții, a suprasolicitării genunchiului sau a unei leziuni, iar vârsta înaintată și supraponderalitatea acționează ca factori favorizanți. Femeile sunt mai predispuse la artrită decât bărbații.
Afecțiuni ce au ca simptom durerea de genunchi
O multitudine de afecțiuni pot da dureri de genunchi, medicul reumatolog având misiunea de a stabili cauza exactă, prin examinare clinică, investigații imagistice și, în anumite cazuri, analize de laborator. Iată cele mai frecvent întâlnite probleme de sănătate care au acest simptom:
Bursită
Inflamație a burselor, săculeți plini cu lichid care acționează ca amortizoare între oase, tendoane și mușchi, bursita apare, de obicei, din cauza suprasolicitării sau presiunii repetate asupra articulației. Genunchiul se umflă în zona bursei afectate, iar articulația devine dureroasă și rigidă, limitând mișcările.
În cazul bursitei infecțioase, se adaugă simptomelor decolorarea sau înroșirea pielii în zona afectată, senzația de încălzire a articulației, febră și/sau frisoane.
Tendinită
Cauzată, de regulă, de o întindere repetitivă sau de o leziune, tendinita este inflamația unui tendon și este frecvent întâlnită la nivelul genunchiului. Durerea resimțită se agravează la mișcare, este însoțită de rigidate, de umflarea și înroșirea zonei și de zgomote articulare (cracmente) la flexarea genunchiului.
În cazul tendinitei calcificante, un tip de afecțiune în care inflamația este generată de o acumulare de calciu pe țesuturi, durerea poate fi bruscă și severă. Dacă depozitele de calciu sunt semnificative, la nivelul pielii se observă niște umflături ferme de culoare albă sau gălbuie, care pot provoca prurit.
Sindrom patelofemural
Este o afecțiune care dă durere sub rotulă sau în jurul ei – surdă în repaus și ascuțită în timpul activităților -, însoțită de zgomote articulare. Poate afecta unul sau ambii genunchi și este destul de frecventă, fiind estimat că o treime din pacienții cu dureri de genunchi suferă de sindromul patelofemural. Suprasolicitarea genunchiului, o musculatură insuficient dezvoltată pentru a susține genunchiul și o creștere bruscă a nivelului de activitate se numără printre cauzele acestei afecțiuni.
Sindromul patelofemural se agravează, dacă nu este tratat. Pe lângă amplificarea durerii, în timp, poate crește riscul de leziuni articulare.
Artrită post-traumatică
Este un tip de artrită care apare pe fondul unei leziuni traumatice (fractură, dislocare), dezvoltându-se rapid, spre deosebire de alte forme de artrită, care presupun un proces degenerativ de durată. Este o formă întâlnită frecvent la persoanele tinere (inclusiv copii și adolescenți) și este, de regulă, o problemă temporară și vindecabilă – pacientul se recuperează în câteva luni, cu tratament medicamentos și terapie fizică. Sunt foarte rare cazurile în care artrita post-traumatică se cronicizează.
Osteoartrită
Cea mai comună formă de artrită, ostroartrita este o boală degenerativă a articulațiilor, care se agravează cu vârsta. Conform celui mai recent studiu, care a coroborat date medicale din peste 200 de țări, 15% din persoanele de peste 30 de ani din întreaga lume suferă de osteoartrită, iar predicțiile arată că până în 2050 se va ajunge la aproape 1 miliard de oameni diagnosticați cu această afecțiune. Genunchii sunt articulația afectată cu predilecție (74,9% din cazuri), iar femeile sunt mai predispuse decât bărbații la a o dezvolta (din totalul cazurilor înregistrate în 2020, 61% erau femei și 39% bărbați, conform aceluiași studiu).
Osteoartrita genunchiului se numește gonartroză. Poate afecta unul sau ambii genunchi și pe lângă durere cronică, are ca manifestări umflarea articulației și rigidizarea ei, cu pierderea progresivă a mobilității. Nu are remediu, dar există tratamente eficiente în ameliorarea simptomelor și încetinirea evoluției.
Poliartrita reumatoidă
Poliartrita reumatoidă este o boală cronică autoimună, care provoacă inflamații la nivelul întregului organism și care se manifestă, de obicei, prin dureri la nivelul articulațiilor. Debutează, de regulă, în jurul vârstei de 60 de ani și, exact ca în cazul osteoartritei, afectează mai des femeile decât bărbații. Cea mai recentă statistică a Organizației Mondiale a Sănătății arată că, din cele 18 milioane de persoane afectate, 70% sunt femei.
În poliartrita reumatoidă, durerea de genunchi este însoțită de umflarea și înroșirea articulației, de sensibilitate și de rigiditate – toate manifestate, de obicei, simetric, adică la ambele picioare. Boala nu are remediu, însă diagnosticarea precoce și inițierea imediată a unui program personalizat de reabilitare și de gestionare a simptomelor cu ajutorul medicației pot încetini evoluția bolii și pot preveni invaliditatea. Netratată, poliartrita reumatoidă poate provoca leziuni grave la nivelul articulațiilor și al țesuturilor învecinate și poate duce la probleme cardiace, pulmonare sau ale sistemului nervos.
Gută și pseudogută
Guta, o formă de artrită care presupune acumularea cristalelor de acid utric în articulație, afectează cel mai frecvent degetul mare de la picior, dar se poate dezvolta și la nivelul genunchiului. Pseudoguta, în schimb, se manifestă preponderent la genunchi; aceasta este cauzată de acumularea de cristale de calciu în articulație.
În ambele afecțiuni, durerea de genunchi este severă și însoțită de inflamație și rigiditate articulară. În timp, depozitele de cristale asociate cu pseudoguta pot provoca leziuni articulare asemănătoare gonartrozei și poliartritei reumatoide.
Alte simptome asociate cu durerea de genunchi
De regulă, durerea de genunchi nu apare izolat, ci se asociază cu alte simptome care pot oferi indicii despre cauza afecțiunii. Cele mai comune astfel de manifestări sunt:
- rigiditatea articulară (întâlnită atât în leziunile traumatice, cât și în afecțiunile degenerative);
- umflarea, înroșirea și sensibilizarea articulației;
- umflături la genunchi pe lateral sau frontal – pot anunța o leziune ligamentară sau o bursită;
- zgomotele articulare (cracmente);
- slăbiciune articulară, instabilitate;
- oboseală, stare generală de rău (în cazul poliartritei reumatoide).
Tratamente moderne pentru durerea de genunchi
Gestionarea durerii de genunchi depinde de cauza ei, însă pentru fiecare pacient, specialistul nostru în reumatologie caută cele mai eficiente soluții, pe cât posibil minim-invazive. De cele mai multe ori, tratamentul presupune o combinație de medicamente antiinflamatoare cu terapie fizică și poate suferi modificări pe parcurs, dacă nu sunt obținute rezultatele scontate.
În funcție de afecțiunea diagnosticată, planul de recuperare poate include recomandări de repaus, de compresie (cu bandaje elastice) și de aplicare a compreselor reci, kinetoterapie și fizioterapie sau infiltrații articulare menite să reducă inflamația.
Fizioterapie și kinetoterapie
Fizioterapia pentru genunchi și kinetoterapia sunt recomandate, de regulă, în tandem, deoarece se potențează reciproc. Gimnastica medicală întărește musculatura genunchiului și ajută la restabilirea mobilității articulare, prin exerciții personalizate, gândite de terapeut pentru răspunde nevoilor fiecărui pacient. Iar fizioterapia ajută prin proceduri specifice, efectuate cu tehnologie modernă, la scăderea inflamației articulare și ameliorarea durerii de genunchi.
Infiltrații cu corticosteroizi
Când medicamentele administrate pe cale orală nu dau rezultatele scontate, un remediu pentru durerea de genunchi pot fi infiltrațiile cu corticosteroizi. Aceste injecții, administrate intraarticular cu un ac fin, reduc inflamația și ameliorează durerea în afecțiuni inflamatorii precum osteoartrita, restabilind rapid funcționalitatea articulațiilor.
Infiltrații cu acid hialuronic
Și infiltrațiile cu acid hialuronic sunt eficiente în ameliorarea durerii, inflamației și rigidității asociate cu diverse forme de artrită. Acidul hialuronic lubrifiază articulația afectată și protejează cartilajul restant, îmbunătățind mobilitatea. Procedura durează câteva minute, disconfortul este minor, iar rezultatele pot dura până la 6 luni.
Terapie PRP
Terapia PRP (infiltrații cu plasmă trombocitară concentrată) este folosită pentru stimularea regenerării țesuturilor într-o multitudine de afecțiuni, de la leziuni ale ligamentelor și tendoanelor, la osteoartrită și tendinită sau post-operator, pentru grăbirea vindecării. Presupune recoltarea unei mici cantități de sânge de la pacient, centrifugarea acestuia și apoi injectarea, în locul vizat de tratament, a plasmei trombocitare concentrate. Acest tratament inovator, personalizat contribuie la îmbunătățirea funcționalității genunchiului.
Toate aceste tipuri de infiltrații articulare și periarticulare pot fi efectuate la Neuroaxis, de specialistul nostru în reumatologie.
Afecțiunile genunchiului pot scădea semnificativ calitatea vieții, dar prin stabilirea diagnosticului de certitudine cât mai devreme după debutul simptomelor și adoptarea imediată a unui plan terapeutic personalizat, acestea pot fi gestionate eficient, iar progresia lor poate fi încetinită.
Te încurajăm să programezi fără întârziere o consultație de reumatologie la Neuroaxis, dacă te confrunți cu durere de genunchi, pentru a beneficia de evaluarea unui expert, de investigații cu tehnologie de ultimă oră și de un tratament care să răspundă întocmai nevoilor tale. Programează-te online sau contactează-ne pentru detalii.