Tratamentul pentru neuropatie periferică la picioare

Cuprins

Neuropatia periferică este o tulburare a sistemului nervos periferic care are ca simptome slăbiciunea musculară, amorțeli, parestezii și durere și se manifestă cel mai frecvent la nivelul picioarelor. Explicația o găsim în factorii declanșatori: diabetul, cauza principală a neuropatiei, duce la deteriorarea fibrelor nervoase de la nivelul picioarelor. Afectarea cu predilecție a acestei zone este motivul pentru care astăzi ne vom opri asupra tipurilor de tratament pentru neuropatie periferică la picioare. 

Dacă suferi de neuropatie periferică sau prezinți simptome ce pot fi asociate cu această boală, îți recomandăm să te programezi fără întârziere la o consultație de neurologie, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și a planului de tratament. 

Tipuri de tratament pentru neuropatie periferică la picioare 

Tratamentul neuropatiei periferice la picioare urmărește pe lângă tratarea patologiei de bază (diabet, lupus, artrită reumatoidă, boala Lyme, Zona Zoster etc.) și ameliorarea simptomelor. Dar pentru că acestea sunt variate, la fel sunt și planurile terapeutice recomandate. În continuare vă vom prezenta principalele tratamente ale neuropatiei periferice la picioare: 

Tratament medicamentos 

Medicația vizează ameliorarea durerii resimțite în neuropatia periferică la picioare. La debutul bolii, când durerea nu este puternică, pot da rezultate medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și tratamentele topice – lidocaina, care este disponibilă și sub formă de plasturi, sau unguentele cu capsaicină. 

Durerea neuropată este tratată însă mai eficient cu substanțe anticonvulsivante, de tipul gabapentinei și pregabalinei, sau cu antidepresive triciclice (amitriptilină, nortriptilină), antidepresive cu eliberare prelungită (venlafaxină, desvenlafaxină) și inhibitori selectivi ai recaptării noradrenalinei şi serotoninei (duloxetină). 

În cazuri rare, când durerea nu cedează la niciuna din aceste substanțe, mai este prescris tramadol, un analgezic puternic înrudit cu morfina. Pentru că dă dependență, acesta nu trebuie administrat decât pe perioade scurte. 

Terapii neuromodulatoare 

Neuromodularea presupune modificarea semnalelor transmise de la nervi la creier, cu ajutorul unor impulsuri electrice sau al unor agenți chimici (farmacologici), și este utilă în tratamentul neuropatiei periferice la picioare pentru ameliorarea durerilor și pentru restabilirea funcțiilor afectate de boală (funcția motorie este diminuată după instalarea slăbiciunii musculare și apar tulburările de mișcare și de echilibru). 

Terapiile neuromodulatoare sunt efectuate cu ajutorul unor dispozitive externe sau interne (pompe implantate) și pot crește simțitor calitatea vieții bolnavilor de neuropatie periferică. 

Terapie fizică 

Anumite exerciție fizice pot atenua durerea prezentă în neuropatia periferică la picioare și pot întări musculatura afectată de boală. Planul kinetoterapeutic poate fi alcătuit de medicul neurolog și pus în practică de pacient acasă, însă trebuie să devină o rutină pentru a da rezultate semnificative. 

Dr. Zela Cofoian Amet, medic neurolog în cadrul echipei Neuroaxis, specializat în afecțiuni ale sistemului nervos periferic și tulburări de mișcare, a alcătuit un program de exerciții eficient în polineuropatii, care poate fi consultat aici. Acesta include exerciții pentru toate segmentele piciorului și exerciții de echilibru, menite să contracareze atrofia musculară, să reducă riscul de căderi și să amelioreze durerile neuropate. 

Mai pot ajuta exercițiile cu bicicleta staționară, mersul susținut, drumețiile, stretchingul. 

Terapii alternative 

Complementare tratamentelor pentru neuropatie periferică la picioare descrise mai sus, terapiile alternative ajută, de regulă, la ameliorarea simptomelor. 

  • Terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta pacienții să gestioneze mai bine simptomele bolii și să reducă riscul de depresie. 
  • Tehnicile de meditație și de relaxare, în managementul durerii. 

Simptome asociate cu neuropatia periferică 

Neuropatia periferică la picioare debutează cu amorțeli ale extremităților, care se pot resimți ca o șosetă care strânge. Pe măsură ce boala progresează, apar: 

  • tulburări senzitive: parestezii, amorțeli, sensibilitate extremă la atingere; 
  • dureri puternice, pulsatile sau resimțite ca o arsură sau un junghi; 
  • slăbiciune musculară, urmată de atrofie musculară, de crampe și de tulburări motorii – dificultăți la deplasare și la menținerea echilibrului. 

Simptomatologia este mai largă, dacă zona afectată de boală este mai extinsă. În acest caz, se pot adăuga: intoleranță la căldură, incontinență urinară, diaree, constipație, tulburări de somn, tensiune arterială oscilantă, aritmie cardiacă, dificultăți de respirație și de deglutiție. 

Cum te poate afecta neuropatia periferică la picioare 

Fără tratament, neuropatia periferică la picioare poate fi debilitantă. Pe măsură ce evoluează, durerile se amplifică, atrofia musculară se accentuează, iar mobilitatea se diminuează. Limitările de ordin fizic duc la scăderea calității vieții și generează tulburări emoționale, care fac ca gestionarea bolii, în acest punct, să fie dificilă. 

De aceea este importantă diagnosticarea certă și rapidă cât mai aproape de debutul bolii și inițierea imediată a tratamentului. Descoperită în stadiu incipient, neuropatia periferică la picioare poate fi ținută sub control cu medicație, fizioterapie, kinetoterapie și terapii alternative. 

Vizitează un neurolog dacă te confrunți cu simptome ale neuropatiei periferice 

Consultația de neurologie accesată imediat ce ai identificat simptome care pot fi asociate cu neuropatia periferică te poate ajuta să-ți păstrezi funcțiile motorii intacte. Prin tratament țintit și includerea programului de exerciții fizice personalizat în rutina zilnică, durerea e ținută sub control, iar musculatura este antrenată și împiedicată să se atrofieze. 

Este important să fie urmați toți pașii, pentru diagnosticarea corectă și completă – investigarea manifestărilor neurologice și identificarea patologiei de bază – și să fie tratate în paralel cauza bolii, nu doar manifestarea ei. 

La Neuroxis, ai siguranța că vei beneficia de expertiză, investigații rapide, diagnostic de certitudine și tratament eficient în neuropatia periferică la picioare. Cu o echipă de peste 50 de medici specializați în neurologie și domeniile conexe și aparatură de ultimă generație, asigurăm cea mai bună îngrijire pentru pacienții neurologici. Programează-te la o consultație de neurologie la prima clinică integrată de neurologie din București. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up