Ce pastile se iau pentru durerea de cap. Recomandarea medicului neurolog

Cuprins

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că durerea de cap severă și recurentă se numără printre cele mai frecvente probleme neurologice asociate cu scăderea calității vieții și totodată printre cele mai subdiagnosticate și subtratate. O explicație a subdiagnosticării vine, cel mai probabil, din faptul că multe din persoanele afectate de cefalee sau migrenă preferă să întrebe, în primă fază, printre cunoștințe sau în farmacie „ce pastile se iau pentru durerea de cap” și doar dacă automedicația nu funcționează apelează la medic. Această decizie poate fi însă periculoasă. 

Când durerea de cap nu este pasageră și nici ușoară ori medie ca intensitate, ci vorbim despre un disconfort pronunțat, cu care ne confruntăm des, nu este recomandată testarea antialgicelor uzuale sau a leacurilor „băbești”, pentru a vedea care dă rezultate, ci programarea unei consultații de neurologie pentru identificarea cauzei. De ce? Numeroase afecțiuni neurologice dau acest simptom, iar unele dintre ele reprezintă urgențe medicale. 

Dacă te confrunți în mod curent cu cefalee invalidantă, la Neuroaxis găsești experții de care ai nevoie. Prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România reunește în echipa sa peste 50 de medici supraspecializați în toate ramurile neurologiei și în domeniile conexe, care: 

  • au experiență vastă în diagnosticarea și tratarea tuturor tipurilor de dureri de cap
  • alocă fiecărei consultații de neurologie atât timp cât este necesar pentru o anamneză completă și o examinare clinică riguroasă, dar și pentru prezentarea concluziilor și lămurirea tuturor aspectelor implicate de afecțiunea depistată, pentru pacient și aparținători; 
  • folosesc tehnologii performante pentru efectuarea investigațiilor imagistice necesare în diagnosticare. 

Ce pastile se iau pentru durerea de cap 

Cefaleea poate să apară în multe situații. Poate fi o durere de cap primară, manifestată pe fondul oboselii, al stresului, al consumului de alcool sau rezultatul unei posturi incorecte ori o durere secundară, apărută pe fondul unei boli neurologice. De aceea, nu există o „rețetă” universal valabilă pentru tratarea ei, iar la întrebarea „Ce pastile se iau pentru durerea de cap?”, răspunsul corect este: depinde de cauză și de severitatea simptomelor. 

 În general, medicul neurolog poate recomanda pentru ameliorarea cefaleei: 

  • antiinflamatoare nesteroidiene; 
  • antialgice cu cafeină sau codeină; 
  • antidepresive triciclice, care cresc nivelul serotoninei sau tetraciclice, care determină o eliberare crescută de serotonină și norepinefrină; 
  • anticonvulsivante; 
  • betablocante și blocante ale canalelor de calciu – în cazul migrenei
  • triptani (subcutanat sau prin pulverizare intranazală), dacă durerea este specifică cefaleei cluster

Neurologul poate stabili ce substanțe sunt adecvate situației tale și pot da rezultate bune în ameliorarea simptomelor după clarificarea diagnosticului. Schema de tratament poate include un singur medicament sau o combinație a acestor medicamente, în funcție de cât de severă este cefaleea. Iar dacă investigațiile arată că e vorba despre o durere secundară, adică manifestarea unei boli de fond, trebuie să te aștepți la un tratament complex, care poate implica mai mulți specialiști. 

Când devine durerea de cap o urgență 

Există o serie de semnale de alarmă că ai de-a face cu o durere de cap periculoasă, în care este recomandată evaluarea medicală urgentă, nu administrarea unor pastile. Aceste semnale vin atât din modul în care apare și se manifestă durerea, cât și din simptomele care i se asociază. 

Situațiile clasificate ca periculoase pentru sănătate sunt cele în care cefaleea este puternică, instalată brusc, nu cedează sau se intensifică și este însoțită de una sau mai multe din următorele simptome: 

  • febră și rigiditatea gâtului; 
  • amețeli; 
  • convulsii; 
  • greață/vărsături; 
  • asimetria feței/ pareză facială; 
  • tulburări de vorbire, de vedere, de mobilitate ori cognitive; 
  • modificări de personalitate; 
  • pierderea conștienței

Aceste combinații de simptome pot apărea pe fondul unor afecțiuni neurologice severe, cum sunt meningita, AVC-urile sau anevrismele rupte, în care fiecare minut contează, rapiditatea cu care se intervine făcând de multe ori diferența dintre viață și moarte. Recomandăm apelarea neîntârziată a numărului unic de urgență 112, dacă prezinți astfel de simptome sau le observi la un apropiat. 

Scapă de durerea de cap cu pastilele recomandate de neurolog. Programează-te la Neuroaxis 

Experții Neuroaxis te pot ajuta în multe moduri, dacă te confrunți frecvent cu dureri de cap. Prin depistarea cauzei și stabilirea tipului de cefalee, nu doar că îți vor recomanda un tratament medicamentos eficient, dar te pot sfătui și în privința unor schimbări pozitive în modul de viață sau al oportunității unor terapii pentru controlul factorilor declanșatori și ameliorarea simptomelor. Practic, îți pot oferi un plan complex pentru gestionarea durerii, care va duce la creșterea calității vieții tale. 

Întreabă medicul potrivit ce pastile se iau pentru durerea de cap. Programează-te la unul dintre specialiștii în neurologie din echipa Neuroaxis pentru consultație și vei primi răspunsul de care ai nevoie. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up