• menu close meniu

Ce afectiuni diagnosticheaza un medic neurolog

 

Daca medicul de familie te trimite la un medic neurolog, nu este cazul sa te sperii. Indiferent de simptomele pe care le prezinti sau afectiunea sub a carei suspiciune te afli, controlul la un doctor neurolog in care ai incredere nu poate fi decat de ajutor. Fie grijile tale vor fi indepartate, fie vei primi un diagnostic care, desi nedorit, este unul profesionist si insotit de pasii pe care urmeaza sa-i faci pentru sanatatea ta.

Ce este neurologia?

Neurologia este ramura medicinei care se ocupa cu identificarea si tratarea afectiunilor sistemului nervos. Acest sistem, considerat de catre specialisti ca fiind cel mai complex din corpul uman, este format dintr-o retea de nervi si celule specializate in comunicare, numite neuroni. Pentru ca neuronii sunt cei care trimit semnale si informatii catre toate celelalte zone ale corpului, sistemul nervos este considerat „sistemul de instalatii electrice” al corpului.

Sistemul nervos este compus din doua zone principale:

Sistemul nervos central

 • Componenta somatica sau voluntara. Este responsabila cu conexiunea realizata de nervi intre creier si maduva spinarii si muschii si receptorii senzoriali ai pielii.
 • Componenta automata sau vegetativa. Se refera la o serie de procese care au loc de la sine, involuntar si inconstient, precum tensiunea arteriala, respiratia sau functionarea organelor in general.

O afectiune produsa la nivelul sistemului nervos, chiar daca nu este grava, este intotdeauna o problema delicata pentru un medic neurolog, datorita complexitatii creierului si a consecintelor pe care le poate avea pe termen lung asupra sanatatii pacientului.

Simptome care necesita vizita la un doctor neurolog

Desi unele simptome care necesita atentia unui doctor neurolog pot parea nepericuloase si sunt de multe ori ignorate, ele pot sa devina grave daca nu sunt investigate la timp. Cele mai frecvente simptome pentru afectiuni neurologice sunt:

 1.   Dureri de cap
 1.    Ameteala
 1.    Amorteala sau senzatie de furnicatura
 1.    Slabiciune musculara
 1.   Tulburari de miscare
 1.    Convulsii si pierderi de constiinta
 1.    Tulburari de vedere
 1.    Pierderi de memorie sau stari de confuzie
 1.    Tulburari ale somnului
 1.    Dificultati de vorbire sau de limbaj.

Odata cu inaintarea in varsta, creste riscul aparitiei afeciunilor neurologice, mai ales in contextul in care in ultimele decenii, bolile neurologice au luat amploare la nivel mondial, conform studiilor.

Ce afectiuni diagnosticheaza si trateaza medicul neurolog?

Un medic neurolog este un specialist pregatit pentru diagnosticarea si tratarea afectiunilor creierului, maduvei spinarii, muschilor si nervilor. Medicul neurolog este cel la care mergi pentru un consult si un diagnostic, insa nu este cel care te va opera, in caz de nevoie. Acela este medicul neurochirurg.

Sistemul nervos controleaza constiinta, miscarea musculara, procesul de gandire si senzorialitatea, prin urmare neurologul va studia si diagnostica urmatoarele afectiuni:

 1.     Epilespia. O afectiune neurologica asociata cu o activitate electrica anormala a creierului si care se manifesta prin crize convulsive sau neconvulsive neprovocate, spontane si recurente, dar si pierderi de constiinta.
 1.     Boala Alzheimer sau alte afectiuni din spectrul dementei. Se manifesta prin deteriorarea progresiva a functiilor creierului.
 1.     Accident vascular cerebral sau alte afectiuni neuro-vasculare. Un AVC se produce fulgerator in momentul in care creierul este privat de oxigen din cauza blocarii sau ruperii unui vas de sange.
 1.     Migrena sau alte afectiuni din spectrul durerilor de cap. Durerea de cap resimtita la o migrena este dublata de stari de ameteala sau tulburari de vedere.
 1.     Scleroza multipla (si alte afectiuni autoimune). Presupune deteriorarea celulelor nervoase din creier si maduva spinarii si se manifesta prin amorteala, tulburari de vorbire, vedere sau miscare si stari cronice de oboseala.
 1.     Boala Parkinson (si alte tulburari de miscare). Este o afectiune progresiva care se manifesta prin tremor, rigiditate musculara si miscari imprecise.
 1.     Sindromul Tourette sau alte afectiuni cognitive. Este caracterizata prin ticuri verbale sau motorii.
 1.    Tumori cerebrale
 1.    Traume craniene.

Cum se desfasoara o consultatie neurologica?

Daca ajungi fata in fata cu un medic neurolog, acesta isi va incepe consultul printr-un interviu clinic, prin care va afla atat istoricul tau de sanatate, cat si simptomele cu care te confrunti. Mai departe, va evalua abilitatile tale de vorbire, vedere, coordonare, reflexe, stabilitate si raspunsurile senzoriale. In anumite situatii va trebui sa faceti cateva analize de baza, de sange si de urina, iar in cazuri mai grave, va cere o serie de teste imagistice, precum electroencefalograma.

Fie ca ai suspiciuni in privinta unor simptome sau ai motive sa crezi ca poti fi diagnosticat cu o afectiune neurologica serioasa, in cadrul clinicii de neurologie Neuroaxis avem o echipa de specialisti condusa de Dr. Dan Mitrea, care este pregatita sa fie alaturi de tine pe tot traseul clinic: de la diagnosticare, la tratament si la monitorizare.

Nu astepta ca un simptom comun, precum o durere de cap, sa se transforme intr-o afectiune care iti poate pune viata in pericol. Mergi la un consult neurologic si lasa medicul neurolog sa-ti explice ce se intampla cu tine.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up