Ce afectiuni diagnosticheaza un medic neurolog

Autor: Dr. Dan Mitrea

Despre autor

 

Dacă medicul de familie te trimite la un medic neurolog, nu este cazul să te sperii. Indiferent de simptomele pe care le prezinți sau afecțiunea suspectată, controlul la un doctor neurolog bun, în care ai încredere, nu poate fi decât de ajutor. 

Fie grijile tale vor fi îndepărtate de un neurolog bun, fie vei primi un diagnostic avizat, oferit de un profesionist, care permite realizarea întocmirea unui plan terapeutic și reprezintă primul pas în tratarea afecțiunii tale. 

Ce este neurologia?

Neurologia este ramura medicinei care se ocupă cu identificarea și tratarea afecțiunilor sistemului nervos. Acest sistem, considerat de către specialiști ca fiind unul dintre cele mai complexe din corpul uman, este format dintr-o rețea de nervi și celule specializate în comunicare, numite neuroni. Neuronii sunt cei care trimit semnale și informații în tot corpul. 

Sistemul nervos este compus din două rețele principale: sistemul nervos central și sistemul nervos periferic.  

O afecțiune produsă la nivelul sistemului nervos, chiar dacă nu este gravă, trebuie tratată atent de medicul neurolog, datorită complexității  și consecințelor pe care boala le poate avea, pe termen lung, asupra stării generale de sănătate a pacientului. 

Simptome care necesită evaluarea unui doctor neurolog

Deși unele simptome care necesită atenția unui neurolog bun pot părea uneori nepericuloase și sunt de multe ori ignorate, ele se pot agrava, dacă nu sunt investigate și tratate la timp. Cele mai frecvente simptome ale afecțiunilor neurologice sunt: 

  1. Dureri de cap
  2. Ameteala
  3. Amorteala sau senzatie de furnicatura
  4. Slabiciune musculara
  5. Tulburari de miscare
  6. Convulsii si pierderi de constiinta
  7. Pierderi de memorie sau stari de confuzie
  8. Tulburari de somn
  9. Dificultati de vorbire sau de limbaj.

Odată cu înaintarea în vârstă, crește riscul apariției afecțiunilor care necesită atenția unui dr. neurolog bun, mai ales în contextul în care în ultimele decenii, bolile neurologice au crescut ca incidență la nivel mondial, conform studiilor. 

Ce afectiuni diagnosticheaza si trateaza medicul neurolog?

Un medic neurolog este un specialist pregatit pentru diagnosticarea si tratarea afectiunilor creierului, maduvei spinarii, muschilor si nervilor. Medicul neurolog este cel la care mergi pentru un consult si un diagnostic, insa nu este cel care te va opera, in caz de nevoie. Acela este medicul neurochirurg.

Sistemul nervos controleaza constiinta, miscarea musculara, procesul de gandire si senzorialitatea, prin urmare neurologul va studia si diagnostica urmatoarele afectiuni:

Epilespia

O afectiune neurologica asociata cu o activitate electrica anormala a creierului si care se manifesta prin crize convulsive sau neconvulsive neprovocate, spontane si recurente, dar si pierderi de constiinta.

Boala Alzheimer sau alte afectiuni din spectrul dementei

Se manifesta prin deteriorarea progresiva a functiilor creierului.

Accident vascular cerebral sau alte afectiuni neuro-vasculare

Un AVC se produce fulgerator in momentul in care creierul este privat de oxigen din cauza blocarii sau ruperii unui vas de sange.

Migrena sau alte afectiuni din spectrul durerilor de cap

Durerea de cap resimtita la o migrena este dublata de stari de ameteala sau tulburari de vedere.

Scleroza multipla (si alte afectiuni autoimune)

Presupune deteriorarea celulelor nervoase din creier si maduva spinarii si se manifesta prin amorteala, tulburari de vorbire, vedere sau miscare si stari cronice de oboseala.

Boala Parkinson (si alte tulburari de miscare)

Este o afectiune progresiva care se manifesta prin tremor, rigiditate musculara si miscari imprecise.

Sindromul Tourette sau alte afectiuni cognitive

Este caracterizata prin ticuri verbale sau motorii.

Tumori cerebrale

Traume craniene

Cum decurge o consultatie la un dr. neurolog?

Medicul neurolog va începe consultația cu un interviu clinic (anamneză), prin care va afla atât istoricul tău de sănătate, cât și simptomele cu care te confrunți. Apoi, va evalua abilitățile tale de vorbire, vedere, coordonare, reflexe, stabilitate și răspunsurile senzoriale. 

În funcție de situație, medicul neurolog poate solicita efectuarea unui set de analize de bază (de sânge și de urină) și/sau a unor teste precum electroencefalograma (EEG), electromiografia (EMG), investigații RMN sau CT. 

Indiferent de simptomele neurologice prezentate, , în cadrul clinicii Neuroaxis avem o echipă de medici neurologi buni condusă de Dr. Neurolog Dan Mitrea, care este pregătită să fie alături de tine pe tot traseul clinic: de la investigare și diagnosticare, la tratament și monitorizare. 

Nu lăsa un simptom comun, cum este o durere de cap, să se transforme într-o afecțiune care îți poate pune viața în pericol. Programează-te la consultație la un neurolog bun și lasă specialistul să-ți explice ce se întâmplă cu tine. 

Te așteptăm la o consultație în clinică sau online! 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up