Scleroza Multipla sau scleroza in placi, diagnostic si tratament

Scleroza multipla este denumita si scleroza in placi deoarece leziunile cauzate la nivelul sistemului nervos au un aspect de placi. Scleroza multipla a fost descrisa in termeni clinici inca de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Conform publicatiei The Lancet, in anul 2016, la nivel mondial erau diagnsticate peste 2 milioane de cazuri de scleroaza multipla. Afectiunea are un impact mai mare asupra femeilor si apare, cel mai frecvent, intre 20 si 40 de ani.

Ce este scleroza in placi sau scleroza multipla?

Scleroza in placi sau scleroza multipla este o afectiune neurodegenerativa, in cadrul careia sistemul imunitar ataca teaca de mielina. Mielina este substanta care inconjoara si izoleaza fibrele nervoase ale substantei albe. Acest “atac”, care inflameaza mielina, sustinut de sistemul imunitar, are drept consecinta modificarea semnalelor electrice care traverseaza fibrele nervoase de la creier in tot corpul. Din acest motiv, principalele simptome in afectiunea de scleroza in placi sunt:

– Senzatie de amorteala sau slabiciune
– Slabiciune musculara sau paralizii
– Tulburari de vedere (vedere dubla sau pierderea vederii la un ochi)
– Probleme de echilibru
– Probleme de coordonare
Pareza faciala
Vertij
– Tulburari de memorie

Cum se diagnosticheaza scleroza in placi?

Tinand cont de faptul ca simptomele sclerozei in placi nu sunt specifice si pot fi semn si pentru alte afectiuni, scleroza in placi sau scleroza multipla se diagnosticheaza doar de medicul neurolog, dupa un set de analize si investigatii. Diagnosticul pozitiv presupune investigatii imagistice si de laborator, dar si o anamnezea sugestiva pentru scleroza multipla.

In urma evaluarii neurologice, testele recomandate de medicul neurolog sunt:

Investigatii prin rezonanta magnetica (IRM)

In cazul in care medicul are suspiciunea ca pacientul are scleroza multipla, aceasta analiza este prima sa intentie de evaluare.

Analize de sange

Realizate pentru a elimina posibilitatea altor afectiuni cu simptome similare.

Punctia lombara cu examinarea lichidului cefalo-rahidian (LCR)

Este o manevra minim invaziva care are drept scop evaluarea integritatii barierei hemato-encefalice si sinteza de anticorpi intratecal.

Tratament pentru scleroza in placi

La momentul actual nu exista un tratament care sa vindece scleroza multipla. Exista insa, protocoale de tratament care incetinesc evolutia bolii si dau posibilitatea pacientului sa o tina sub control si sa aiba o calitate buna a vietii.

Cele mai frecvente cure de tratament recomadate in cazul sclerozei in placi sunt:

Tratament imunomodulator/imunosupresor

Dovedit ca poate modifica evolutia bolii. Tratamentul este recomandat sa inceapa cat mai devreme in evolutia bolii, pentru a limita progresia leziunilor la nivelul sistemului nervos central. Fiecare pacient raspunde diferit tratament, prin urmare acesta este adaptat la fiecare caz in parte.

Tratament medicamentos

Prescris pentru dureri sau pentru probleme gastrointestinale sau pe baza de imunosupresoare sau antidepresive.

Fizioterapie si kinetoterapie

Yoga si meditatie.

Scleroza in placi sau scleroza multipla este o afectiune cronica, progresiva, ale carei cauze nu se cunosc in totalitate. Viata pacientului este afectata pe toate planurile (profesional, personal, social), insa nu este o afectiune care pune imediat viata in pericol. Scleroza multipla obliga pacientul sa se readapteze, sa-si reinterpreteze corpul si sa accepte schimbarile produse. De asemenea, persoanele apropiate celor diagnosticati trebuie sa inteleaga ce presupune afectiunea si care sunt nevoile reale ale pacientilor, pentru a nu deveni un factor negativ in plus.

Daca prezentati simptome de scleroza in placi (scleroza multipla), faceti o programare la clinica Neuroaxis pentru un diagnostic de precizie.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up