Simptomele asociate tulburarilor de memorie
Memoria poate fi impartita in doua categorii: memorie de scurta durata si memorie de lunga durata. Memoria de scurta durata are legatura cu informatiile cele mai recente pe care le receptionam. In schimb, memoria de lunga durata este strans legata de evenimentele si informatiile din trecutul nostru. Pierderea memoriei poate fi temporara sau permanenta si se poate instala brusc sau treptat in vietile noastre.
Cei mai multi dintre oamenii care sufera de amnezie au probleme cu memoria pe termen scurt (amnezie anterograda), adica nu pot sa retina nicio informatie din prezent, chiar daca isi amintesc informatii din trecut. De exemplu, o persoana care sufera de amnezie anterograda poate sa-si aminteasca ce masina a condus acum cinci sau zece ani, dar nu este in stare sa vorbeasca despre autoturismul pe care il detine in prezent.
Cei care au probleme sa-si aminteasca evenimente sau informatii din trecut sufera de amnezie retrograda.
In functie de modul de manifestare, amnezia nu este doar anterograda sau retrograda, ci si globala (pierderea brusca si temporara a memoriei) si lacunara (face trimitere la o perioada limitata si relativ scurta din trecut).
Iata si alte simptome ale pierderilor de memorie:
– amintiri false;
– confuzie;
– probleme de atentie si concentrare;
– dezorientare spatiala si/sau temporala
– scaderea interactiunii cu persoanele din jur
– dificultati in recunoasterea unor persoane, cuvinte
– stari anxioase, agitatie