Tulburari ale memoriei – Simptome, cauze si tratament

Material redactat de dr. Bianca Nitu – medic specialist neurologie

Cand ai avut probleme sa iti aduci aminte ce aveai planificat sa faci, sau un nume al unui personaj, sau poate chiar ce ai facut in ziua precendenta? Tulburarile de memorie, cunoscute si sub denumirea de amnezie sau uitare, fac parte din vietile noastre. Unele probleme de reamintire sau memorare sunt mai degraba determinate de stitul agitat de viata, dar alteori pot fi cauza unor boli neurologice sau psihiatrice ingrijoratoare. Exista probleme grave de memorie, pentru care este recomandat sa mergi, urgent, la unul sau mai multi medici.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Simptomele asociate tulburarilor de memorie

Memoria poate fi impartita in doua categorii: memorie de scurta durata si memorie de lunga durata. Memoria de scurta durata are legatura cu informatiile cele mai recente pe care le receptionam. In schimb, memoria de lunga durata este strans legata de evenimentele si  informatiile din trecutul nostru. Pierderea memoriei poate fi temporara sau permanenta si se poate instala brusc sau treptat in vietile noastre.

Cei mai multi dintre oamenii care sufera de amnezie au probleme cu memoria pe termen scurt (amnezie anterograda), adica nu pot sa retina nicio informatie din prezent, chiar daca isi amintesc informatii din trecut. De exemplu, o persoana care sufera de amnezie anterograda poate sa-si aminteasca ce masina a condus acum cinci sau zece ani, dar nu este in stare sa vorbeasca despre autoturismul pe care il detine in prezent.

Cei care au probleme sa-si aminteasca evenimente sau informatii din trecut sufera de amnezie retrograda.

In functie de modul de manifestare, amnezia nu este doar anterograda sau retrograda, ci si globala (pierderea brusca si temporara a memoriei) si lacunara (face trimitere la o perioada limitata si relativ scurta din trecut).

Iata si alte simptome ale pierderilor de memorie:

– amintiri false;

– confuzie;

– probleme de atentie si concentrare;

– dezorientare spatiala si/sau temporala

– scaderea interactiunii cu persoanele din jur

– dificultati in recunoasterea unor persoane, cuvinte

– stari anxioase, agitatie

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Cauzele amneziei

Pierderile memoriei pot avea multe cauze. Cateva cauze comune ale pierderilor de memorie sunt loviturile din zona capului, somnul insuficient, stilul agitat de viata, consumul de medicamente, fumatul, consumul de droguri, alimentatia necorespunzatoare, stresul si depresia (daca vrei sa afli mai multe informatii despre depresie iti recomandam sa citesti si articolul Depresia la copii, adolescenti si adulti). Insa pierderile de memorie pot avea si niste cauze foarte grave:

boala Alzheimer;

boala Parkinson;

– tumori existente in zone ale creierului responsabile de formarea memoriei;

– accidentele vasculare ischemice sau hemoragice (inclusiv cele lacunare)

– encefalitele

– boli endocrinologice (hipotiroidismul)

– carente metabolice (deficit de vitamina B12, dificit de vitamina B1)

– infectii ale creierului

– intoxicatiile: alcool, monoxid de carbon,

– boli autoimune (scleroza multipla)

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Cum se pot trata pierderile de memorie

Medicul specialist este singurul care poate recomanda pasii de urmat in diagnoticarea si  tratarea tulburarilor de memorie. Inainte de inceperea tratamentului, o persoana suspecta de amnezie trebuie sa fie diagnosticata de catre un medic specialist. Diagnosticarea amneziei implica mai multe etape: parcurgerea istoricului medical, un control fizic general, un control neurologic, testarea abilitatilor cognitive, teste de sange si teste imagistice.

Dupa stabilirea unui diagnostic clar, medicul specialist poate sa recomande o schema de tratament. De regula, schemele de tratament pentru amnezie implica:

– terapie ocupationala (ii ajuta pe cei afectati de pierderile de memorie sa-si organizeze sarcinile zilnice si sa accepte schimbarile prin care trec);

– proceduri terapeutice adresate factorului etiologic (corectarea deficitelor metabolice, corectarea factorilor de risc cardio-vascular, tratarea depresiei, tratarea tumorilor etc)

– exercitii de citire, scris si de memorare

– miscare sau sport (dansul este foarte util)

– medicatie specifica ce poate imbunatatii atentia sau procesul de memorare

4.3/5 - (44 votes)
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up