Noi descoperiri in domeniul neurologiei
In cadrul intalnirii anuale 71 a Academiei Americane de Neurologie, care a avut loc in orasul Philadelphia in urma cu cateva saptamani, au fost prezentate o serie de noi descoperiri stiintifice in domeniul neurologiei, care deschid calea catre o noua abordare a tulburarilor neurologice.
Ce este nou in domeniul neurologiei?
Neurologia este domeniul medicinei care se ocupa cu studiul si tratarea afectiunilor sistemului nervos. Evolutia tehnologiei medicale a permis ca cercetarile din domeniu sa devina din ce in ce mai pertinente si mai detaliate, ducand la noi si noi descoperiri despre creierul uman si cum functioneaza el.
1. Tulburarile de spectru autist pot fi diagnosticate mai devreme. Comunitatea medicala internatioanala convenise ca autismul sau alte tulburari de spectru autist pot fi cu certitudine diagnosticate incepand cu varsta de 18 luni. Un nou studiu (Evaluation of the Diagnostic Stability of the Early Autism Spectrum Disorder Phenotype in the General Population Starting at 12 Months) sustine ca detectarea afectiunii se poate face mai devreme cu patru luni, ceea ce ar deschide drumul catre forme mult mai eficiente de tratament.
2. O cincime din pacientii diagnosticati cu scleroza multipla, primesc un diagnostic eronat. Un studiu (Incidence of multiple sclerosis misdiagnosis in referrals to two academic centers) realizat recent in orasul Los Angeles a scos in evidenta faptul ca in multe cazuri, diagnosticul de scleroza multipla se pune in mod precipitat. Cele mai comune diagnosticuri alternative sunt: migrena (16%), sindromul radiologic izolat (9%), spondilopatie (7%) si neuropatie (7%).
3. Exista o legatura intre migrena si sindromul metabolic (rezistenta la insulina), in cazul femeilor. In cazul femeilor care au un istoric medical de migrene, exista sanse de 1,22% in plus, fata de cele fara un astfel de istoric, sa dezvolte sindromul metabolic, arata studiul Migraine and the Prevalence of Metabolic Syndrome among Women.
4. Incetinirea degenerarii neuronale in cazul bolii Alzheimer. Un studiu realizat pe soareci (Gamma Entrainment Binds Higher-Order Brain Regions and Offers Neuroprotection), indica faptul ca inducerea oscilatiilor gama cu stimulari vizuale, reduce placa amiloida si proteina tau. Astfel, in cazul afectiunilor neuro-degenerative, unde este caracteristica degenerarea neuronala si a sinapselor, aceasta se poate intampla intr-un ritm mai lent, existand indicii ca functiile creierului pot fi mentinute intr-un mod functional.
5. Medicamentele pentru tensiune arteriala nu imbunatatesc starea pacientilor cu Parkinson. Un studiu desfasurat pe parcursul a trei ani, la care au participat pacienti diagnosticati cu Parkinson din Statele Unite si Canada, a tras concluzia ca medicamentele pentru tensiune arteriala nu au niciun efect asupra afectiunii Parkinson. In centrul studiului s-a aflat isradipina, un medicament care, in faza de testare pe animale, daduse semnale pozitive in legatura cu riscul scazut de dezvoltare a bolii Parkinson. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-05/aaon-bpd042919.php
6. Pacientii diagnosticati cu scleroza laterala amiotrofica reactioneaza pozitiv la un nou medicament. Un studiu preliminar sugereaza ca in cazul pacientilor diagnosticati cu scleroza laterala amiotrofica, cu cauze genetice, medicamentul experimental tofersen are efecte pozitive, in ceea ce priveste progresia bolii, parand sa o incetineasca. (https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/2719)
7. Descoperirea unui nou tipar cognitiv in cazul epilespsiei de lob temporal. Studiul (Cognitive phenotypes in temporal lobe epilepsy are associated with distinct patterns of white matter network abnormalities) documenteaza un tipar diferential de anomalii microstructurale la nivel de materie alba in cazul a 4 fenotipuri: deficiente de limbaj si memorie, deficienta doar de memorie, deficienta doar de limbaj si niciun tip de deficienta. Noile date pot ajuta la stabilirea unei taxonomii cognitive in privinta epilepsiei de tip lombar.
Medicina este in continua evolutie si odata cu aceasta apar noi si noi tratamente si tehnici revolutionare care salveaza vieti sau le imbunatatesc calitatea. Medicii Neuroaxis isi perfectioneaza constant cunostintele si practica pentru a va putea oferi cele mai bune tratamente si metode de diagnostic. Fa-ti o programare pentru orice tip de afectiune neurologica.
Last Updated on June 17, 2021