Sistemul nervos cuprinde 2 parti: sistemul nervos central si sistemul nervos periferic.
Sistemul nervos central include creierul si maduva spinarii, iar cel periferic cuprinde toate fibrele nervoase, ce se ramifica din creier si maduva spinarii, extinzandu-se catre alte parti ale corpului, inclusiv catre organe si muschi. Fiecare parte a sistemului nervos joaca un rol vital in modul cum sunt transmise informatiile dinspre si spre creier.
Sistemul nervos periferic este impartit la randul lui in 2 parti:
- Sistemul nervos somatic este responsabil de transportul informatiei senzoriale si motorii catre si dinspre sistemul nervos central. Este format din 2 tipuri de neuroni:
– senzitivi: conecteaza creierul si maduva spinarii cu diferiti receptori de la nivelul pielii, fiind responsabili de diferite tipuri de senzatii precum durerea si nu numai.
– motori: conecteaza creierul si maduva spinarii cu diferite grupe musculare pentru a produce miscarea dorita.
- Sistemul autonom prezinta un rol in reglarea involuntara a diferitelor functii ale corpului precum tensiunea arteriala, pulsul, digestia si respiratia; este impartit in sistemul parasimpatic, simpatic si enteric.
Putem compara intregul sistem nervos cu o retea electrica, in care sistemul nervos central reprezinta centrul de comanda, in timp ce sistemul nervos periferic reprezinta cablurile care leaga centrul de comanda de diferite statii (in cazul nostru muschi, organe, glande), cu rolul de a transporta electricitate, respectiv informatia si a transmite apoi un raport privind statusul lor.