Sistemul nervos periferic – ce este si ce se intampla cand este afectat

Autor: Dr. Zela Cofoian Amet

Despre autor

Sistemul nervos periferic este partea din sistemul nervos ce contine toti neuronii localizati in afara sistemului nervos central. Principala sa functie consta in crearea unui legaturi (prin transmiterea de informatii neuronale) intre sistemul nervos central si celelalte parti ale corpului.

Ce include sistemul nervos periferic?

Sistemul nervos cuprinde 2 parti: sistemul nervos central si sistemul nervos periferic. 

Sistemul nervos central include creierul si maduva spinarii, iar cel periferic cuprinde toate fibrele nervoase, ce se ramifica din creier si maduva spinarii, extinzandu-se catre alte parti ale corpului, inclusiv catre organe si muschi. Fiecare parte a sistemului nervos joaca un rol vital in modul cum sunt transmise informatiile dinspre si spre creier.

Sistemul nervos periferic este impartit la randul lui in 2 parti: 

  • Sistemul nervos somatic este responsabil de transportul informatiei senzoriale si motorii catre si dinspre sistemul nervos central. Este format din 2 tipuri de neuroni:

– senzitivi: conecteaza creierul si maduva spinarii cu diferiti receptori de la nivelul pielii, fiind responsabili de diferite tipuri de senzatii precum durerea si nu numai.

– motori: conecteaza creierul si maduva spinarii cu diferite grupe musculare pentru a produce miscarea dorita.

  • Sistemul autonom prezinta un rol in reglarea involuntara a diferitelor functii ale corpului precum tensiunea arteriala, pulsul, digestia si respiratia; este impartit in sistemul parasimpatic, simpatic si enteric.

Putem compara intregul sistem nervos cu o retea electrica, in care sistemul nervos central reprezinta centrul de comanda, in timp ce sistemul nervos periferic reprezinta cablurile care leaga centrul de comanda de diferite statii (in cazul nostru muschi, organe, glande), cu rolul de a transporta electricitate, respectiv informatia si a transmite apoi un raport privind statusul lor.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Ce face sistemul nervos periferic?

  • Conecteaza sistemul nervos central la organe, membre si piele 
  • Transporta informatii senzoriale si motorii dinspre si spre sistemul nervos central 
  • Faciliteaza receptarea si transmiterea unor informatii din partea creierului si a maduvei spinarii spre alte zone ale corpului 
  • Stabilizeaza functii involuntare ale corpului, precum bataile inimii sau respiratia

Ce se intampla cand este afectat?

Spre deosebire de sistemul nervos central, ce are mai multe bariere de protectie (craniu, vertebre, bariera hematoencefalica), sistemul nervos periferic nu prezinta asemenea bariere de protectie, fiind mult mai susceptibil la traume/suferinte.

Afectiunile si simptomele care apar in urma dereglarii sistemului nervos periferic depind de tipul de nerv afectat. In suferinta unui nerv senzitiv, pacientul resimte amorteli, furnicaturi, senzatie de arsura, pierderea sensibilitatii, iar in cazul afectarii unui nerv motor, pacientul poate prezenta inabilitate kinetica, atrofie musculara sau tulburari de reflexe. 

In contrast cu sistemul nervos central, nervii periferici se pot reface in timp; pot relua  transmiterea informatiei catre si dinspre creier, insa doar in absenta cauzei declansatoare a suferintei nervului, respectiv nervilor periferici.

Cele mai frecvente tipuri de afectiuni ale sistemului nervos periferic

  1. Afectiuni ale nervilor cranieni sau periferici 
  • Neuropatii – sunt o serie de simptome precum amorteala, durere, slabiciune musculara,  ce respecta traiectul unui  nerv 
  • Polineuropatii – sunt afectati mai multi nervi periferici din mai multe zone ale corpului in acelasi timp. 
  • Nevralgii – de exemplu in nevralgia de trigemen, un gest banal precum perierea dintilor poate provoca o senzatie de durere. 
  1. Afectiuni inflamatorii demielinizante
  • Sindromul Guillain-Barreeste o polineuropatie acuta cu debut brusc si evolutie rapid progresiva, cu mecanism autoimun
  1. Sindroame compresive 
  • Sindromul de tunel carpian – este data de suferinta nervului median la nivelul pumnului, manifestata prin senzatia de amorteala sau furnicatura la nivelul primelor 3 degete ale mainii.
  1. Afectiuni ale jonctiunii neuro-musculare 
  • Miastenia gravis este o afectiune autoimuna neuromusculara cronica, caracterizata de slabiciunea musculara si de oboseala extrema, in special in a 2-a parte a zilei.

La cel mai mic semn se pierdere a sensibilitatii sau a unei tulburari motorii sau o tulburare de sistem nervos periferic alegeti o consultatie de neurologie, care sa stabileasca un diagnostic corect, in timp util.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up