• menu close meniu

Probleme de vorbire: totul despre disartrie

Material redactat de Dr. Dan Mitrea – medic specialist neurologie

Experimentezi, de ceva timp, anumite probleme de vorbire? Iti este greu sa articulezi cuvintele? Daca asa stau lucrurile, este posibil sa prezentati un simptom ce se numeste disartrie. Disartria este, alaturi de dislalie (frecventa in randul prescolarilor) si rinolalie (tulburare a vocii datorata modificarilor rezonantei cavitatilor nazale), cea mai intalnita tulburare de pronuntie sau articulatie.

Disartria reprezinta o tulburare de vorbire, care poate sa afecteze atat copiii cat si adultii. Disartria apare pe fondul slabirii muschilor folositi la vorbire (muschii fetei, muschii gatului, muschii limbii), sau pierderea coordonarii eficiente a acestora. Forma cea mai grava a disartriei se numeste anartrie, adica persona afectata a pierdut complet capacitatea de a articula cuvintele.

Simptomele disartriei

Disartria varieza in functie de persoana si de factorii ce determina acest simptom. Cateva dintre particularitatile disartriei sunt: vorbirea lenta, vorbirea nedeslusita, volumul inegal al vocii, limbajul monoton, vocea ragusita, vorbirea „pe nas”, vorbirea rapida (foarte dificil de urmarit si de inteles), vorbitul la o tonalitate joasa, probleme de miscare a limbii sau a muschilor fetei.

In anumite situatii, simptomele descrise mai sus sunt dublate de alte manifestari, precum probleme de vedere (vedere dubla), tulburari de echilibru, dureri acute de cap, ameteli sau vertij.

O persoana ce prezinta disartrie este foarte dificil de inteles. Prin urmare, o asemenea persoana poate sa aiba dificultati sa interactioneze cu alti oameni, atat in viata profesionala cat si in cea personala.

Cauzele disartriei

Accidentele vasculare cerebrale pot sa determine aparitia brusca a disartriei.

Alte cauze ale disartriei, ce se manifesta mai degraba cu un caracter progresiv pot fi:

scleroza multipla (o afectiune cronica si inflamatorie a sistemului nervos central, in care disartria poate sa apara relativ brusc; afecteaza deobicei pacientii tineri, in deosebi femeile;

boala Parkinson (o afectiune neurodegenerativa progresiva, care afecteaza zonele sistemului nervos responsabile de miscare);

– tumori ale creierului;

– anumite boli neurodegenerative sau genetice (atrofia multisistem, ataxiile spinocerebeloase, boala Wilson)

– anumite boli metabolice/carentiale (hiposodemia)

– scleroza laterala amiotrofica (cunoscuta si ca boala Lou Gehrig; o afectiune neurodegenerativa progresiva, care se manifesta printr-o pierdere sau reducere a neuronilor motori);

– dementa;

– intoxicatia cu alcool sau cu droguri;

– migrenele;

– consumul anumitor medicamente.

Vizita la doctor este obligatorie

In cazul in care tulburarile de vorbire au aparut brusc, sau prezinta o progresie  este obligatoriu sa mergi la medicul de familie. Doctorul de familie iti va recomanda sa vizitezi unul sau mai multi specialisti, in functie de gravitatea situatiei. Pentru a putea decoperi cauza disartriei va fi nevoie sa faci mai multe analize de sange, de urina si investigatii imagistice de cap (RMN cerebral). In functie de rezultatele obtinute la investigatii echipa de medici va determina cauza disartriei. Vei primi o schema de tratament, care va pune accentul pe eliminarea, in masura in care se poate, a cauzelor si imbunatatirea vorbirii.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Exercitii fizice pentru boala Parkinson

General

Stare de ameteala – cum punem diagnosticul corect?

Noutati

Simptome neurologice in infectia COVID -19

Noutati

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin completarea unui chestionar.

keyboard_arrow_up


 
Prin descarcarea gratuita a acestui eBook sunteti de acord sa va abonati la newsletter-ul Neuroaxis si acceptati Termenii si conditiile Neuroaxis.ro
close-link
Descarca Ghidul Gratuit