Alimente interzise in epilepsie. Ce nu ai voie sa mananci daca te confrunti cu aceasta afectiune medicala

Cuprins

În epilepsie nu există alimente al căror consum este interzis, însă o serie de alimente consumate în exces pot fi stimulente ale sistemului nervos central sau interacționează cu medicația recomandată în această afecțiune. Cele cu indice glicemic ridicat ar trebui consumate cu moderatie de persoanele care suferă de epilepsie. 

 Fluctuația nivelului de zahăr din sânge, fie că este vorba de creștere sau scădere, poate duce la crize epileptice. De aceea, este recomandat să renunțați la consumul excesiv de zahăr, carbohidrați, alimente procesate, astfel încât să evitați spike-urile de glicemie. De obicei, un regim alimentar sănătos sau un program de pierdere în greutate sunt însoțite de alte aspecte ale stilului de viață, precum activitatea fizică. 

 Tratamentul cu indice glicemic scăzut pentru epilepsie este caracterizat de procentul de calorii din grăsimi de aproximativ 60%, comparativ cu până la 90% în dieta keto. 

Și la băuturi există contraindicații, în cazul bolnavilor de epilepsie. Despre alimentele și băuturile interzise în dieta pacienților cu epilepsie vom discuta în continuare.

De ce alimentația este importanta in cazul pacientilor cu epilepsie

Dieta în epilepsie este aproape la fel de importantă ca tratamentul prescris de medicul specialist și duce la creșterea calității vieții bolnavului, dacă este respectată. Prin evitarea alimentelor care nu sunt permise în epilepsie se poate reduce frecvența crizelor convulsive.

Alimente interzise in epilepsie  

Este foarte important să rețineți că medicii neurologi nu militează pentru interdicția totală a anumitor alimente sau băuturi în dieta pacienților cu epilepsie. Un consum redus, ocazional, este general acceptat, fiind privit ca dăunător comportamentul alimentar orientat către excese. De exemplu, o bucățică de ciocolată sau o ceașcă de cafea nu pot face rău bolnavului de epilepsie, în schimb, o ciocolată întreagă sau o cană de cafea vin cu riscuri semnificative. 

Vom vorbi, în cele ce urmează, despre fiecare dintre alimentele interzise în epilepsie, dar și despre băuturile nerecomandate. 

Băuturi care conțin cofeină 

 Cofeina este un stimulent puternic al sistemului nervos central și poate avea efecte negative asupra unei persoane care suferă de epilepsie. Cafeaua, ceaiul negru, băuturile energizante și sucurile care conțin cofeină sunt stimulente ale sistemului nervos central și favorizează crizele epileptice. Totodată, ele scad eficiența medicamentelor care controlează crizele epileptice. 

Ciocolată 

Ciocolata conține, de asemenea, cofeină și acționează asupra sistemului nervos central la fel ca ceaiul negru sau cafeaua. Însă cum cantitatea de cofeină din ciocolată este mult mai mică decât în băuturile menționate, un consum redus nu va duce, neapărat, la declanșarea convulsiilor. 

Alimente cu indice glicemic ridicat 

Trebuie evitate în special dulciurile procesate, care conțin foarte mult zahăr rafinat, și pâinea albă. Acestea cresc brusc nivelul glicemiei, iar o glicemie crescută poate declanșa crize convulsive. Atenție, însă: hipoglicemia poate avea același efect! Prin urmare, trebuie găsit un echilibru. 

Citrice și rodii 

Sucul de grepfrut si de rosie nu declanseaza crize epileptice, insa pot creste riscul efectelor secundare in cazul pacientilor ce administreaza carbamazepina, diazepam, midazolam. Complicatiile survin si din cauza substantelor din fructe ce pot perturba activitatea enzimelor ce metabolizeaza medicamentele. Ca rezultat, medicamentul poate ramane in organism fie pentru o perioada prea scurta, fie prea lunga. 

În plus, în cazul rodiei, anumite persoane pot fi sensibile la substanțele chimice numite salicilați, care se găsesc în mod natural în acest fruct și pot provoca reacții adverse. 

Alcool 

Băuturile alcoolice modifică rata cu care ficatul metabolizează medicamentele antiepileptice. Tratamentul își pierde din eficiență și poate crește frecvența crizelor. 

Totodată, alcoolul poate avea efecte secundare care sunt potențial dăunătoare pentru persoanele cu epilepsie. De exemplu, poate cauza slăbiciune musculară, tulburări de coordonare sau pierderea conștienței, ceea ce poate crește riscul de rănire în timpul unui atac. 

Alte alimente care ar putea favoriza convulsiile 

Specialiștii în epileptologie au constatat de-a lungul timpului că mai pot declanșa crize convulsive, la persoanele cu epilepsie, excesul de sare și ardeiul iute, de vină fiind capsaicina pe care acesta o conține. 

Același efect a fost observat în cazul alergiilor alimentare. 

Ce alimente sunt recomandate în dieta pacienților cu epilepsie

Există indicii că dieta ketogenică este benefică persoanelor cu epilepsie, favorizând scăderea frecvenței crizelor. Săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi sănătoase, dieta keto favorizează un proces metabolic numit cetoză, în timpul căruia in organism se produc cetone, prezenta acestora reducand numarul de crize. Avand in vedere ca ar putea sa apara si efecte nedorite, precum pierdere in greutate, crestere a nivelului de coleserol, scadere apetita, lipsa setei, litiaza renala, aceasta dieta trebuie monitorizata de un medic nutritionist.  

Aceasta dieta este o alternativa de tratament pentru persoanele cu epilepsie al caror control al crizelor nu este eficient cu medicamentele antiepileptice. Aceasta dieta poate contribui la reducerea frecventei sau gravitatii crizelor si poate aduce si alte beneficii pozitive. In ciuda faptului ca pana la 70% dintre persoanele cu epilepsie reusesec sa isi controleze crizele cu medicatia, pentru unele persoane farmacorezistente, dieta ketogena monitorizata de un medic nutritionist poate ajuta. 

Posibilele mecanisme antiepileptice ale dietei ketogene includ modificari in neurotransmitatori, alterari ale metabolismului energetic la nivel neuronal, efecte asupra canalelor ionice ale membranei neuronale si actiune neuroprotectorie impotriva stresului oxidativ. 

Dieta keto poate fi însă greu de urmat, din cauză că exclude fructele și leguminoasele. Aceasta presupune calcularea cu strictete a numarului de calorii, compozitia alimentelor si aportul de lichide.  

Dieta Atkins modificata este o varianta a dietei mentionate anterior, insa mai putin restrictiva. Cu toate ca principiul de baza este acelasi, se pot introduce si glucide cat timp nu este depasita o anumita cantitate zilnic.  

Recomandarea majorității neurologilor pentru bolnavii de epilepsie este însă alta: o dietă echilibrată nutrițional, bazată de alimente cât mai puțin procesate, care să includă, în cantitate moderată, toate grupele alimentare și să excludă tot ce nu este natural – aditivi, îndulcitori, coloranți. Adică un aport sănătos de proteină animală (carne, lactate), cereale integrale, fructe și legume și leguminoase. 

Sfatul medicului Sandra Munteanu de la Clinica Neuroaxis

Pacienții cu epilepsie trebuie să facă schimbări și ajustări pe multe paliere, pentru a nu le fi afectată calitatea vieții, iar alimentația este doar unul dintre acestea. Noi le suntem alături pentru a le ghida fiecare pas și pentru a-i îndruma în absolut toate aspectele bolii. Personal, încurajez păstrarea unei măsuri și evitarea exceselor și cred că și în acest caz, al dietei recomandate în epilepsie, se aplică rețeta echilibrului. Respectand o alimentatie sanatoasa si urmand tratamentul prescris, o persoana cu aceasta afectiune poate trai o viata normala

Dacă suferi de epilepsie sau ai trecut recent printr-o criză convulsivă care ți-a ridicat semne de întrebare, te așteptăm la Clinica Neuroaxis pentru o consultație de neurologie. Echipa noastră de medici neurologi specializați în epileptologie are experiență vastă în diagnosticarea acestei boli și stabilirea celei mai eficiente rute de tratament, adaptată la tipul de crize experimentate și stilul de viață al pacientului. Programează-te online sau contactează-ne pentru detalii. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Spondiloza cervicală are șanse mari de vindecare atunci când pacientul colaborează cu medicul

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up