Alimente interzise in epilepsie
Este foarte important să rețineți că medicii neurologi nu militează pentru interdicția totală a anumitor alimente sau băuturi în dieta pacienților cu epilepsie. Un consum redus, ocazional, este general acceptat, fiind privit ca dăunător comportamentul alimentar orientat către excese. De exemplu, o bucățică de ciocolată sau o ceașcă de cafea nu pot face rău bolnavului de epilepsie, în schimb, o ciocolată întreagă sau o cană de cafea vin cu riscuri semnificative.
Vom vorbi, în cele ce urmează, despre fiecare dintre alimentele interzise în epilepsie, dar și despre băuturile nerecomandate.
Băuturi care conțin cofeină
Cofeina este un stimulent puternic al sistemului nervos central și poate avea efecte negative asupra unei persoane care suferă de epilepsie. Cafeaua, ceaiul negru, băuturile energizante și sucurile care conțin cofeină sunt stimulente ale sistemului nervos central și favorizează crizele epileptice. Totodată, ele scad eficiența medicamentelor care controlează crizele epileptice.
Ciocolată
Ciocolata conține, de asemenea, cofeină și acționează asupra sistemului nervos central la fel ca ceaiul negru sau cafeaua. Însă cum cantitatea de cofeină din ciocolată este mult mai mică decât în băuturile menționate, un consum redus nu va duce, neapărat, la declanșarea convulsiilor.
Alimente cu indice glicemic ridicat
Trebuie evitate în special dulciurile procesate, care conțin foarte mult zahăr rafinat, și pâinea albă. Acestea cresc brusc nivelul glicemiei, iar o glicemie crescută poate declanșa crize convulsive. Atenție, însă: hipoglicemia poate avea același efect! Prin urmare, trebuie găsit un echilibru.
Citrice și rodii
Sucul de grepfrut si de rosie nu declanseaza crize epileptice, insa pot creste riscul efectelor secundare in cazul pacientilor ce administreaza carbamazepina, diazepam, midazolam. Complicatiile survin si din cauza substantelor din fructe ce pot perturba activitatea enzimelor ce metabolizeaza medicamentele. Ca rezultat, medicamentul poate ramane in organism fie pentru o perioada prea scurta, fie prea lunga.
În plus, în cazul rodiei, anumite persoane pot fi sensibile la substanțele chimice numite salicilați, care se găsesc în mod natural în acest fruct și pot provoca reacții adverse.
Alcool
Băuturile alcoolice modifică rata cu care ficatul metabolizează medicamentele antiepileptice. Tratamentul își pierde din eficiență și poate crește frecvența crizelor.
Totodată, alcoolul poate avea efecte secundare care sunt potențial dăunătoare pentru persoanele cu epilepsie. De exemplu, poate cauza slăbiciune musculară, tulburări de coordonare sau pierderea conștienței, ceea ce poate crește riscul de rănire în timpul unui atac.
Alte alimente care ar putea favoriza convulsiile
Specialiștii în epileptologie au constatat de-a lungul timpului că mai pot declanșa crize convulsive, la persoanele cu epilepsie, excesul de sare și ardeiul iute, de vină fiind capsaicina pe care acesta o conține.
Același efect a fost observat în cazul alergiilor alimentare.