• menu close meniu

Ce este o electroencefalograma?

Electroencefalograma (EEG) reprezinta investigatia activitatii electrice a creierului. Procedura presupune montarea unor electrozi pe suprafata scalpului, care inregistreaza pe ansamblu activitatea electrica a neuronilor. In plus, electroencefalograma presupune monitorizarea ritmului cardiac, a saturatiei de oxigen si a miscarilor corpului.

Simultan cu electroencefalograma se face si inregistrarea video (video EEG). Aceasta ofera informatii suplimentare, care ajuta la corelarea activitatii electrice cerebrale cu manifestarile clinice ale pacientului. Prin video EEG se determina modificarile electro-fiziologice ale cortexului cerebral, care pot reprezenta malformatii ale substantei cenusii/cortexului, epilepsie, boli genetice, tumori, etc.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Investigatia video EEG in Bucuresti pas cu pas

Un video EEG in Bucuresti se realizeaza in cadrul Laboratorului de Epileptologie si Somnologie din clinica Neuroaxis si consta in urmatoarele etape:

 • Montarea echipamentului necesar investigatiei de catre un tehnician specializat;
 • Efectuarea unor teste, numite „Traseu de baza”, realizate tot de tehnicianul EEG;
 • Monitorizarea propriu-zisa, realizata de un asistent medical specializat.

Investigatia video EEG in Bucuresti presupune o minima pregatire pentru ca rezultatele sa fie optime si pentru ca pacientii sa se simta comfortabil pe parcursul investigatiei. Astfel, acestia trebuie:

 • sa se spele pe par in ziua in care vin pentru investigatia video EEG;
 • sa isi aduca haine comode sau pijamale, in functie de durata investigatiei (video EEG de 3 ore, de 8 ore, de 12 ore, de 24 de ore);
 • sa isi aduca obiecte de igiena personala, in functie de durata investigatiei (video EEG de 3 ore, de 8 ore, de 12 ore, de 24 de ore).
 

Montarea echipamentului necesar investigatiei EEG de catre un tehnician specializat

Montarea este realizata de un tehnician EEG specializat si este un proces complet neinvaziv si care nu afecteaza in nici un fel pacientul.

Primul pas

Alegerea castii care va fi folosita pentru video EEG, pe baza unor masuratori care difera de la persoana la persoana. Casca contine niste orificii speciale in care sunt montati electorzi prin care se preia semnalul electric de la nivelul scalpului. Fiecare orificiu corespunde unei zone distincte a creierului. Casca este asigurata cu o centura toracala, prin doua cureluse ajustabile, pentru a nu se misca in timpul investigatiei video EEG.

Al doilea pas

Degrezarea scalpului, in zonele in care exista orificiile din casca. Acest proces ajuta la o transmitere mai buna a semnalului electric de la scalp la electrod. Substanta cu care se realizeaza degresarea este usor abraziva si nu prezinta nici un fel de risc sau pericol. Degresarea se realizeaza prin masarea usoara a scalpului cu un betisor cu vata pe care a fost aplicata substanta abraziva. 

Al treilea

Montarea electrozilor. Acestia vor prelua semnalul electric de la nivelul scalpului si il vor transmite in electroencefalograf (EEG), unde va fi decodificat si transpus intr-o serie de informatii care vor fi interpretate de medicul neurolog cu specializare in epileptologie. Electrozii nu transmit spre scalp nici un impuls electric, ci doar preiau semnalul emis de creier.

Al patrulea pas

Aplicarea unui electrogel in orificiile in care au fost fixati electrozii, pentru a asigura o impedanta potrivita transmiterii semnalului electric. Electrogelul este, de fapt, o substanta salina care nu pateaza si nu produce reactii adverse cu scalpul.

Al cincilea pas

Montarea unor senzori corporali, care ajuta la definirea corecta a rezultatului investigatiei video EEG. Acestia sunt:

 • Senzor de pulsoximetrie – montat de degetul inelar de la mana dreapta. Acesta inregistreaza pulsul pacientului si saturatia de oxigen;
 • Senzor EMG – montat pe cotul mainii drepte. Acesta inregistreaza miscarile bratului in cazul producerii unei crize;
 • Senzori EKG – montati deasupra inimii si sub umarul drept. Acestia inregistreaza activitatea cardiaca.
 

Traseul de baza video EEG

Traseul de baza in electroencefalograma consta in efectuarea unor teste care ajuta la stabilirea unor repere pentru medicul neurolog, care va realiza interpretarea electroencefalogramei. 

Testele recreeaza, de fapt, cateva situatii specifice pentru creier, de relaxare si de stres. Structura traseului de baza este urmatoarea:

 • 5 minute pacientul tine ochii inchisi
 • 5 minute pacientul tine ochii deschisi
 • 5 minute pacientul tine ochii inchisi si hiperventileaza
 • 5 minute pacientul tine ochii deschisi
 • 5 minute pacientul tine ochii inchisi
 • pacientul trebuie sa se uite catre un stroboscop care va transmite semnale luminoase cu intensitate diferita timp de mai multe minute.
 

Monitorizarea propriu-zisa

Dupa finalizarea traseului de baza, pacientul poate sa faca orice activitate doreste: sa citeasca, sa manance, sa lucreze pe laptop etc.

In functie de durata investigatiei (video EEG de 3 ore, de 8 ore, de 12 ore, de 24 de ore sau de 48 de ore), acesta trebuie sa incerce sa doarma sau sa stea relaxat.

In timpul investigatiei, pacientul va fi supravegheat de un asistent medical, specializat in epilepsie si in monitorizari video EEG. Intreaga investigatie este inregistrata video si audio, pentru a putea corela activitatea cerebrala cu eventualele manifestari corporale.

Pe parcursul monitorizarii pacientul se poate deplasa la toaleta sau se poate plimba, deoarece aparatul functioneaza wireless.

Electroencefalograma, interpretare

Electroencefalograma (EEG si video EEG) este interpretata de catre un medic de specialitate, care coroboreaza rezultatele investigatiei cu examenul clinic pentru obtinerea unui diagnostic cat mai precis. Investigatia EEG se efectueaza la recomandarea unui medic neurolog, care decide durata pentru care pacientul trebuie monitorizat.

O electroencefalografie (EEG si video EEG) dureaza de la minimum 3 ore, pana la 72 de ore. Daca se efectueaza in timpul noptii, este necesara internarea pacientului in laboratorul de epileptologie.

Daca aveti nevoie de o electroencefalografie, interpretare si analiza in Bucuresti, va asteptam in clinica Neuroaxis.

Cum decurge o investigatie EEG

Pret investigatie EEG

Serviciu

Pret

Pret electroencefalograma (video EEG) de 3 ore

1200lei

Pret electroencefalograma (video EEG) de 8 ore

1800lei

Pret electroencefalograma (video EEG) de 12 ore (nocturn)

2400lei

Pret electroencefalograma (video EEG) de 24 ore

3800lei

Pret electroencefalograma (video EEG) de 24 ore - 42 de canale

4200lei

Pret electroencefalograma de (video EEG) 48 ore

5000lei

Pret electroencefalograma (video EEG) cu source localization (Mapping EEG)

3000lei

Testimoniale

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Echipa noastra de specialisti

Articole relevante

Fata in fata cu epilepsia

General

5 mituri despre epilepsie, demontate de medici

General

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up