Electroencefalografie – EEG

Electroencefalograma, interpretare si analiza in Bucuresti, Neuroaxis

De ce să alegi clinica Neuroaxis

Expertiza de top

Expertiză de top

Echipa de peste 50 de medici a clinicii este formată din experți în neurologie, imagistică și specializări conexe.

Tehnologie avansată

Tehnologie avansată

Beneficiezi de tehnologie de ultimă generație și de cele mai avansate protocoale medicale.

Abordare multidisciplinară

Abordare multidisciplinară

Diagnostic și traseu terapeutic stabilit în echipă, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Servicii complete

Servicii complete

Diagnostic – Tratament – Monitorizare – toate în aceeași clinică.

Ce este o electroencefalogramă

Electroencefalograma (EEG) este o investigație neurologică non-invazivă care măsoară activitatea electrică a creierului cu ajutorul unor electrozi plasați pe scalpul pacientului. Examinarea EEG sau electroencefalograma este un instrument de diagnostic complet lipsit de contraindicații, utilizat ca standard pentru depistarea epilepsiei și util în sondarea unei game extinse de afecțiuni neurologice.

Pentru rezultate cât mai precise, la clinica Neuroaxis din București se face video electroencefalogramă, cu durate variind între 3 și 48 de ore. Aceasta vine cu informații suplimentare față de EEG standard și ajută medicul să monitorizeze și să coreleze activitatea cerebrală cu manifestările clinice ale pacientului.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Cand este recomandată electroencefalograma

Medicul neurolog îți poate recomanda efectuarea unei electroencefalograme dacă ai avut crize convulsive, episoade de pierdere a stării de conștiență, pierderi de memorie, amețeli sau amorțeli inexplicabile. Tot el va stabili durata de monitorizare.

Ce afecțiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul electroencefalogramei

Electroencefalograma este recomandată în primul rând pentru diagnosticarea epilepsiei, care este rezultatul unei activități anormale la nivel neuronal. EEG ajută medicul neurolog să evalueze activitatea neuronală atipică și unde este localizată. Aceste informații vor contribui la stabilirea tipului de epilepsie de care suferă pacientul și abordarea terapeutică adecvată.

Există însă și alte situații în care se impune efectuarea unei electroencefalograme pentru un diagnostic clar – evaluarea leziunilor cerebrale post-AVC, tulburări de memorie, tulburări de somn (caz în care se face EEG de somn), demențe, psihoze sau unele probleme ale coloanei vertebrale.

Unde poți face EEG in București

Investigația video EEG este disponibilă în cadrul Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București. Aceasta se efectuează în Laboratorul de Epileptologie și Somnologie al clinicii.

La Neuroaxis pot fi efectuate electroencefalograme de zi, de 3 și 8 ore, nocturne, de 12 ore, ori de 24 sau 48 de ore.

Cum te pregătești pentru examinarea EEG

Electroencefalograma presupune monitorizarea activității neuronale cu ajutorul unei rețele de electrozi plasați pe scalp.

Este o investigație nedureroasă, non-invazivă și care presupune o minimă pregătire:

 • igiena scalpului (pacientul se va spăla pe cap în ziua în care e programată electroencefalograma și nu va folosi produse de styling);
 • pacientul va avea la el obiecte de igienă personală și haine comode/ pijamale, în funcție de durata EEG stabilită de medic;
 • pacientul va mânca cu 2-3 ore înaintea investigației;
 • cu minimum 12 de ore înainte de efectuarea electroencefalogramei, nu va consuma alcool, cafea sau băuturi care conțin cofeină (Cola, Pepsi), ciocolată, ceai negru sau alte energizante;
 • cu 1-2 zile înainte de EEG, medicul poate recomanda întreruperea administrării anumitor medicamente. Pacientul va fi atent monitorizat, în această perioadă.

Ce presupune o electroencefalogramă

Electroencefalograma este un proces în trei etape:

 1. montarea echipamentului – un proces complex, efectuat de un tehnician specializat, cu pași pe care îi vom explica mai jos;
 2. efectuarea unor teste numite „Traseu de bază”, sub supravegherea aceluiași tehnician;
 3. monitorizarea propriu-zisă, făcută sub supravegherea unui asistent medical specializat.

 1. Montarea echipamentului EEG

Pasul 1: Pacientului îi este așezată pe cap o cască prevăzută cu orificii, în care vor fi montați apoi electrozii ce vor prelua semnalele electrice de la nivelul scalpului pentru a le transmite către electroencefalograf (EEG). Fiecare orificiu corespunde unei zone distincte a creierului. Casca este asigurată cu o centură toracală, prin două curelușe ajustabile, pentru a nu se mișca în timpul investigației video EEG.

Pasul 2: Degresarea scalpului în zonele în care vor fi plasați electrozii (unde sunt orificiile din cască). Acest lucru ajută la o mai bună transmitere a semnalului electric. Substanța folosită este ușor abrazivă, dar nu prezintă niciun risc. Degresarea se face cu ajutorul unui bețișor cu vată, prin masare ușoară.

Pasul 3: Montarea electrozilor. Important de reținut: electrozii nu transmit niciun impuls spre scalp, ci doar preiau semnalele emise de creier și le transmit către electroencefalograf (EEG), aparat care le va decodifica și transpune într-o serie de informații ce vor fi interpretate apoi de medicul neurolog cu specializare în epileptologie.

Pasul 4: Aplicarea unui electrogel în orificiile în care au fost fixați electrozii, pentru a asigura o transmitere optimă a semnalului electric. Electrogelul este o substanță salină, care nu pătează și nu dă reacții adverse.

Pasul 5: Montarea unor senzori corporali, care ajută la definirea corectă a rezultatului investigației video EEG. Aceștia sunt:

Pulsoximetru – montat pe un deget de la mână. Acesta înregistrează pulsul și saturația de oxigen;

senzor EMG – montat pe cotul unei mâini. Acesta înregistrează mișcările brațului în cazul producerii unei crize;

senzori EKG – așezați deasupra inimii și sub umărul drept. Aceștia înregistrează activitatea cardiacă.

 2. Testarea “Traseul de bază” in electroencefalogramă

Traseul de bază constă într-o baterie de teste. Acestea vor ajuta medicul să stabilească reperele în investigația propriu-zisă.

Pe scurt, este vorba despre crearea unor stări alternante de relaxare și stres. Această etapă durează aproximativ o jumătate de oră și se derulează după următorul tipar:

 • 5 minute pacientul ține ochii închiși;
 • 5 minute pacientul stă cu ochii deschiși;
 • 5 minute pacientul ține ochii închiși și hiperventilează (respiră rapid);
 • 5 minute pacientul stă cu ochii deschiși;
 • 5 minute pacientul ține ochii închiși;
 • timp de câteva minute, pacientul trebuie să privească spre un stroboscop, care va transmite semnale luminoase cu intensitate și viteză diferite.

 3. Monitorizarea propriu-zisă și interpretarea

După finalizarea traseului de bază, este indicat ca pacientul să facă cât mai puține activități care îi stimulează creierul. Recomandarea este să stea în repaus sau să doarmă.

Dacă electroencefalograma recomandată de medic are o durată mai mare, 24 sau 48 de ore, pacientul poate să intercaleze perioade de repaus cu scurte perioade de activitate. Are voie să mănânce în timpul investigației și să meargă la toaletă.

Pe toată durata investigației, pacientul va fi supravegheat de un asistent medical specializat in epilepsie și în monitorizări video EEG.

Întreaga investigație va fi înregistrată video și audio, pentru ca medicul care va interpreta electroencefalograma să poată corela activitatea cerebrală cu manifestările clinice.

Dacă ai recomandare pentru electroencefalogramă sau prezinți simptome din lista celor pentru care este recomandată această investigație, te așteptăm la clinica Neuroaxis din București. Medicii noștri au pregătire avansată în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor neurologice cu ajutorul EEG. Contactează-ne pentru detalii.

Cum decurge o investigatie EEG

Pret investigatie EEG

 • Pret electroencefalograma (video EEG) de 3 ore 1400lei
 • Pret electroencefalograma (video EEG) de 8 ore 1950lei
 • Pret electroencefalograma (video EEG) de 12 ore (nocturn) 2500lei
 • Pret electroencefalograma (video EEG) de 24 ore 4000lei
 • Pret electroencefalograma (video EEG) de 24 ore - 42 de canale 4500lei
 • Pret electroencefalograma de (video EEG) 48 ore 5500lei

Părerile pacienților noștri

Mihaela Chites

Mihaela Chites

2024-04-12

Clinica de exceptie, multumiri din suflet Dnei Dr Olivia Racila, o profesionista desavarsita, care a explicat cu rabdare, pe indelete si intelesul tuturor.

Gina Goidea

Gina Goidea

2024-04-05

Sunt implicați cu adevărat în a-ți rezolva problema, indiferent de vârstă. De obicei, când te duci cu un bătrân, majoritatea spun ca-i vârstă... mulțumesc celor care le pasă: dnei dr. MATEI ALEXANDRA și dl. Dr. COZMA LIVIU.

Andrei Blaj

Andrei Blaj

2024-04-04

Am facut o consultatie online, totul a decurs foarte bine. Recomand.

Marian Petrice

Marian Petrice

2024-03-28

Am avut ocazia să întâlnesc în această clinică un medic de excepție.

Angelica Geambaşu

Angelica Geambaşu

2024-03-26

Tot respectul pentru Doamna Doctor Zela Cofoian-Amet.Calm, abordare foarte profesionistă de excepție, răbdare și maxim inters pentru pacient.

Scorul de evaluare Google: 4.4 din 5, pe baza 367 recenzii

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up