Diagnosticare Apnee de somn
Diagnosticarea apneei si a severitatii acesteia se realizeaza prin poligrafie respiratorie. Poligraful este un dispozitiv special care monitorizeaza respiratia in timpul somnului si inregistreaza intreruperile acesteia. Pe langa fluxul nazal, mai sunt analizate si o serie de alti parametri cum ar fi pulsul, saturatia de oxigen si pozitia corpului.
Poligraful este simplu de montat si nu creeaza disconfort pacientului. Investigatia are loc pe timpul noptii la domiciliul pacientului sau in laboratorul de somnologie. Dupa realizarea investigatiei rezultatele sunt interpretate de medicul specialist, care va observa tipul de apnee de care sufera pacientul si severitatea acesteia.
Cauze Apnee in somn
Cauzele sindromului de apnee in somn pot fi numeroase si cuprind obezitatea, defecte ORL, probleme cardiace, posturi de somn incorecte sau slaba dezvoltare a musculaturii gatului.
Simptome Apnee in somn
Simptomele sindromului de apnee in somn sunt variate si pot cuprinde: somnolenta diurna, sforait, mictiune nocturna, lipsa concentrarii in timpul zilei, oboseala cronica, dificultati de memorare si coordonare etc.
Tratament Apnee de somn
Tratamentul pentru sindromul de apnee in somn consta in utilizarea unor aparate speciale (CPAP sau APAP), concepute pentru a suplini deficitul de oxigen din timpul intreruperilor de respiratie ale pacientilor.
Pentru alegerea aparaturii si mastii potrivite fiecarui pacient, mai este necesara o noapte de investigatii, similara cu cea de examinare poligrafica. In a doua noapte de investigare se va monta poligrafului si un aparat de tratament (APAP), pentru a se realiza titrarea poligrafica.
In baza examinarii rezultatelor titrarii se va alege cursul terapeutic potrivit fiecarui pacient.