Evaluare neuropsihologica adreseaza o gama larga de afectiuni si tulburari neurologice si este util atat in vederea formularii diagnosticului cat si pentru construirea programelor terapeutice si masurarea progresului inainte, in timpul si dupa tratament sau interventia chirurgicala.

Rapoartele de evaluare ofera informatii pretioase pentru luarea deciziilor de tratament si interventie, oferind o masura obiectiva si precisa a aspectelor si proceselor psihice masurate.

Ce inseamna evaluarea neuropsihologica?

Sunt evaluate procesele mentale superioare implicate in procesul de invatare si functionare adaptativa, mai exact: atentie, memorie, rationament, functiile senzoriomotorii si perceptive, functiile executive ale gandirii (organizare, planificare, inhibitie si control, decizie, monitorizare etc), limbaj si comunicare, rationamentul etc.

Procesul de evaluare dureaza aproximativ doua ore si sunt aplicate teste cognitive specifice, selectate in functie de motivul pentru care se solicita evaluarea.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Cui se adreseaza aceast tip de evaluare?

 • Persoane diagnosticate cu diverse afectiuni neurologice (ex: epilepsie, encefalita, accident vascular cerebral, tumora cerebrala etc) sau care au suferit un traumatism craniocerebral sau o interventie neurochirurgicala
 • Persoane cu diverse afectiuni genetice aflate in curs de diagnosticare si de stabilire a tratamentului
 • Persoane pentru care este suspicionat un proces de deteriorare cognitiva (ex: diferite tipuri de demente, dar nu numai), sau persoane care acuza tulburari de memorie, atentie, limbaj etc
 • Copii diagnosticati cu, sau care ridica suspiciunea de: tulburari de limbaj, autism, ADHD, tulburari de invatare, deficit intelectual
 • Copii care prezinta risc de intarziere in dezvoltare: nascutii prematur, copii cu greutate mica la nastere, copii cu alte tulburari organice de natura sa afecteze functionarea cognitiva
 • Copii care manifesta dificultati specifice de invatare (scris, citit, calcul, rationament matematic, memorie, atentie etc)

 

Cat dureaza evaluarea neuropsihologica?

Evaluarea directa a pacientului de catre psiholog dureaza aproximativ doua ore. Daca este nevoie, timpul de examinare poate fi prelungit. In plus, va fi alocat timp separat pentru completarea chestionarelor de catre pacient si membri familiei sale, astfel ca este recomandabil ca pacientul si familia sa aloce suficient timp pentru acest demers. Intrucat volumul de informatii este mare, scorarea si interpretarea rezultatelor la teste va fi facuta separat, iar raportul de evaluare va fi comunicat ulterior atat pacientului cat si echipei medicale dedicate acestuia (epileptolog, chirurg), cu acordul pacientului.

Dupa analiza tuturor investigatiilor (imagistice, functionale, neuropsihologice), echipa medicala va comunica pacientului decizia privind managementul cazului sau. Daca este necesar, neuropsihologul va explica pacientului rezultatul la evaluarea neuropsihologica intr-o sedinta separata de consiliere.

Pentru tot acest demers, va fi cerut consimtamantul informat al pacientului si al altor membri ai familiei sale, dupa caz.

 

Pregatirea pentru evaluarea neuropsihologica

 • Alocati timp suficient pentru evaluare (doua ore) si completarea separate a chestionarelor (inca aproximativ o ora)
 • Odihniti-va bine in noaptea precedenta si luati un mic dejun sau pranz usor
 • Luati-va medicatia asa cum a fost prescrisa de medicul dvs
 • Daca purtati ochelari de vedere sau proteza auditiva, asigurati-va ca le aveti la dvs
 • Aduceti cu dvs. toate documentele medicale, inclusiv alte evaluari psihologice daca aveti
 • Veniti insotit/a de cel putin un membru al familiei care va cunoaste bine si care poate oferi informatii obiective despre comportamentul si functionarea dvs cognitiva
 • In cazul copiilor, aduceti documente scolare (caiete, desene) sau filmulete cu momente variate si relevante din viata lor (cand se joaca, vorbesc, socializeaza etc), si chiar jucaria preferata pentru a reduce nivelul de anxietate al acestora; daca dispuneti de evaluari educationale (ex: rapoarte de evaluare de la gradinita sau scoala), aduceti-le cu dvs.
 

Pret evaluare neuropsihologica

Serviciu

Pret

Pret evaluare neuropsihologica

350lei

Pret evaluare neuropsihologica aprofundata (90 de minute)

500lei

Pret evaluare NEPSY II copii 3-5 ani (60 de minute)

350lei

Pret evaluare NEPSY II copii 6-16 ani (90 de minute)

500lei

Testimoniale

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Echipa noastra de specialisti

Articole relevante

Merg la psihiatru, deci sunt foarte bine

General

Diferentele cerebrale dintre cei ce amana si cei ce fac

Noutati

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up