Cum recunoști o criză epileptică. Tipuri de crize.

Autor: Dr. Andrei Daneasa

Despre autor

Epilepsia este cauzată de o activitate electrică anormală a creierului, iar crizele epileptice  pot afecta orice proces coordonat de creierul nostru. Semnele și simptomele convulsiilor pot include: 

  • confuzie temporară; 
  • privire fixă; 
  • rigiditate musculară; 
  • mișcări incontrolabile ale brațelor și picioarelor; 
  • pierderea stării de conștiență; 
  • simptome psihologice, cum ar fi frica, anxietatea sau senzația de deja vu. 

Simptomele variază în funcție de tipul de criză, dar persoanele afectate de epilepsie tind să aibă aceleași simptome de la o criză la alta.  

Convulsiile pot fi clasificate ca fiind focale sau generalizate, în funcție de modul și locul în care începe activitatea anormală a creierului. 

Sunt mai multe tipuri de crize epileptice, prezentate mai jos:

event

Fii atent la ce simptome ai! Fa-ti o programare la neuroaxis

Crizele focale

Atunci când crizele par să rezulte dintr-o activitate anormală într-o singură zonă a creierului, acestea se numesc crize focale. Aceste crize se împart în două categorii:

Crize focale fără pierderea stării de conștiență

Aceste crize nu provoacă pierderea conștienței. Ele pot altera emoțiile sau schimba felul în care bolnavul percepe lucrurile din jurul lui, prin intermediul mirosului, auzului sau gustului.   

De asemenea, poate să apară contractarea involuntară a unei părți a corpului, cum ar fi un braț sau un picior, și simptome senzitive sau senzoriale spontane, cum ar fi furnicături, amețeli și lumini intermitente. 

Crize focale cu afectarea stării de conștiență

Aceste crize implică o schimbare sau o pierdere a stării de conștiență. O astfel de criză focală poate să includă detașarea temporară față de ceea ce este în jur, manifestată printr-o “privire în gol”. Bolnavul poate de asemenea să efectueze mișcări repetitive, cum ar fi frecarea mâinilor, mestecatul, înghițirea sau mersul în cerc.  

Simptomele crizelor focale pot fi confundate cu alte tulburări neurologice, cum ar fi migrena, narcolepsia sau bolile psihiatrice. Pentru a distinge epilepsia de alte tulburări este necesară o examinare și o testare amănunțită de care puteți beneficia în cadrul clinicii Neuroaxis.  

Crize generalizate

Crizele care par să implice toate zonele creierului se numesc crize generalizate. Există mai multe tipuri de crize generalizate. 

Crize de tip absență

Crizele de tip absență, cunoscute anterior sub numele de crize petit mal, apar de obicei la copii. Ele se caracterizează prin privirea fixă în spațiu, cu sau fără mișcări subtile ale corpului, cum ar fi clipitul ochilor sau plescăitul buzelor, și durează doar între 5-10 secunde

Crize tonice

Crizele tonice provoacă rigiditatea mușchilor și pot afecta starea de conștiență. Aceste crize afectează de obicei mușchii spatelui, brațelor și picioarelor și pot provoca căderi.

Crize atonice

Crizele atonice provoacă o pierdere a controlului muscular. Deoarece acestea afectează cel mai adesea picioarele, deseori vor determina o prăbușire bruscă a bolnavului. 

Crize clonice

Crizele clonice sunt asociate cu mișcări musculare repetate, ritmice, sacadate. Aceste crize afectează, de obicei, gâtul, fața și brațele. 

Crize mioclonice

Crizele mioclonice apar de obicei sub forma unor scurte și bruște smucituri sau spasme și afectează de obicei partea superioară a corpului, brațele și picioarele. 

Crize tonico-clonice

Crizele tonico-clonice, cunoscute anterior sub numele de crize grand mal, sunt cel mai dramatic tip de criză epileptică, si cel mai comun. Acestea pot provoca o pierdere bruscă a stării de conștiență și rigidizarea corpului, contracții și tremurături. Uneori provoacă pierderea controlului vezicii urinare sau mușcarea limbii. 

Indiferent de tipul de criză epileptică, este recomandat ca bolnavii să fie supravegheați de către un medic neurolog căruia să îi transmită orice schimbare apare în evoluția bolii. Clinica Neuroaxis din București oferă servicii de calitate și este specializată în afecțiuni neurologice. Programează-te la o consultație de neurologie. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up