De ce să alegi clinica Neuroaxis

Expertiza de top

Expertiză de top

Echipa de peste 50 de medici a clinicii este formată din experți în neurologie, imagistică și specializări conexe.

Tehnologie avansată

Tehnologie avansată

Beneficiezi de tehnologie de ultimă generație și de cele mai avansate protocoale medicale.

Abordare multidisciplinară

Abordare multidisciplinară

Diagnostic și traseu terapeutic stabilit în echipă, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Servicii complete

Servicii complete

Diagnostic – Tratament – Monitorizare – toate în aceeași clinică.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Ce este ecocardiografia 

Ecografia cardiacă este una dintre cel mai frecvent utilizate metode de examinarea a anatomiei inimii. Realizată cu ajutorul ultrasunetelor, această investigație oferă imagini în timp real cu structura cordului și modul în care acesta funcționează, iar pentru că este nedureroasă și nu iradiază, poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. 

Prin intermediul ecografului, medicul cardiolog vizualizează în cel mai mic detaliu atriile și ventriculele, valvele și mișcările mușchiului inimii în timpul sistolei și diastolei și poate evalua hemodinamica cardiovasculară, inclusiv fluxul sanguin prin valve, cu ajutorul tehnicii Doppler integrate. 

Cine are nevoie de ecocardiografie 

Medicul îți poate recomanda o ecografie a inimii dacă suspectează o afecțiune cardiacă sau dacă ești în evidență cu o boală cardiacă ce necesită reevaluare periodică. Investigația este efectuată de un medic cardiolog cu competențe în ecocardiografie. 

Ce situații impun o ecocardiografie: 

  • istoric familial de afecțiuni ale cordului; 
  • durere toracică, respirație îngreunată, scăderea capacității de efort sau alte simptome ce pot sugera o afectare cardiacă; 
  • suflu cardiac; 
  • hipertensiune arterială; 
  • evidențierea, la ecocardiogramă (EKG), a unor tulburări de ritm cardiac (aritmii); 
  • riscul crescut de afecțiune cardiovasculară (prezent, de exemplu, la fumători, diabetici, pacienți cu boli renale); 
  • monitorizarea bolilor cardiovasculare; 
  • apariția unor simptome noi sau înrăutățirea simptomelor existente la pacientul cu boală cardiacă; 
  • AVC; 
  • traumatism toracic; 
  • prezența unor boli care pot afecta, în timp, funcția cardiacă – boli neurodegenerative și ale sistemului nervos periferic, boli autoimune, renale sau reumatologice; 
  • înaintea unor intervenții cardiace, invazive sau minim-invazive (ex: montarea de stenturi, by-pass).

Avantajele ecocardiografiei 

  • Este un instrument precis de diagnosticare în bolile inimii și în afectarea cardiacă asociată altor patologii. 
  • Este o investigație rapidă și lipsită de riscuri. 
  • Este nedureroasă. 
  • Este noninvazivă (cu excepția celei transesofagiene, la care se recurge mai rar). 
  • Nu presupune iradiere. 
  • Poate fi efectuată ori de câte ori medicul consideră necesar. 
  • Este 100% sigură inclusiv pentru femeile însărcinate și pentru copii. 
  • La Neuroaxis, poate fi efectuată de medicii cardiologii care te consultă și care au competențe în ecografie cardiacă, așadar, nu este nevoie de o nouă vizită la clinică. 
  • Primești rezultatul pe loc  

Cum se realizează ecografia cardiacă 

Ecocardiografia presupune mișcarea sondei de ecograf, de către medic, pe pieptul pacientului, pentru a obține, prin ultrasunete, imagini cu structura cordului și modul său de funcționare. Acestea sunt redate pe un monitor, unde medicul le analizează atent, pentru a depista eventuale anomalii structurale și funcționale. 

Pentru efectuarea acestei investigații, trebuie să te dezbraci de la brâu în sus și să te întinzi pe masa de examinare, pe partea stângă, cu mâna stângă așezată sub cap. Pe parcurs, va fi necesar să-ți modifici ușor poziția sau să-ți ții respirația vreme de câteva secunde, dar nu vei resimți niciun pic de durere. Singurul disconfort, minor, poate fi reprezentat de ușoara presiune aplicată cu sonda de ecograf în zonele mai sensibile.  

Ecocardiografia durează, în medie, 15-30 de minute, putându-se extinde la o oră în situații speciale, când medicul consideră că este necesar. 

Tipuri de ecocardiografii 

Există două tipuri de ecografii ale inimii, în funcție de poziționarea sondei de ecograf. Când transductorul este manevrat extern, pe pieptul pacientului, pentru obținerea de imagini cu structura și funcțiile cordului, vorbim despre ecocardiografie transtoracică, iar când transductorul acționează intern, despre ecografie transesofagiană. 

Ecocardiografie transtoracică 

Este tipul de ecografie cardiacă descris anterior, examinarea noninvazivă cel mai frecvent utilizată de medici pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor inimii. Este, totodată, tipul de ecografie disponibil la Neuroaxis. Toți medicii cardiologi din echipa clinicii au competență în efectuarea acestei investigații.

Ecocardiografia transesofagiană

Este o ecocardiografie invazivă, recomandată și utilizată mai rar, ce presupune introducerea unui transductor de mici dimensiuni în esofag (ca în cazul endoscopiei), pentru captarea unor imagini mai clare și mai detaliate ale inimii decât se pot obține transtoracic. Acest tip de ecografie cardiacă nu este disponibil la Neuroaxis. 

Moduri de examinare în ecocardiografie folosite în clinica Neuroaxis 

Există mai multe moduri de examinare în ecocardiografie. Medicii din cadrul clinicii Neuroaxis folosesc, pentru diagnosticare și monitorizare: 

  • modul M, în special pentru efectuarea unor măsurători, cum ar fi dimensiunea cavităților cardiace sau grosimea pereților cordului; 
  • ecocardiografia 2D (bidimensională), ce permite vizualizarea tuturor structurilor cardiace; 
  • ecocardiografia Doppler (cu variantele color, pulsatil sau continuu), care oferă informații despre viteza și direcția fluxului sangvin; 
  • ecocardiografia Doppler tisular, prin care sunt evaluate funcțiile sistolică și diastolică (contractarea și relaxarea mușchiului inimii sau, altfel spus, viteza de mișcare a miocardului). 

Ce afecțiuni ale inimii pot fi diagnosticate cu ajutorul unei ecografii 

Ecocardiografia poate depista afectări structurale sau funcționale ale inimii: 

  • defecte congenitale; 
  • afecțiuni valvulare; 
  • afectarea miocardului (scăderea capacității de a pompa sângele); 
  • prezența cheagurilor sânge (trombi); 
  • prezența de tumori cardiace. 

Insuficiența cardiacă, cardiomiopatia, aritmiile, infarctul miocardic, boala cardiacă reumatismală, anevrismul de aortă și disecția aortică se numără printre afecțiunile care pot fi diagnosticate cu certitudine și monitorizate, cu ajutorul acestei investigații. 

Indicații post-examinare 

Ecografia cardiacă transtoracică, disponibilă la Neuroaxis, nu presupune nici pregătire specială, nici restricții post-examinare. 

Singurele indicații, după efectuarea acestei investigații, sunt prezentarea la medicul curant cu rezultatul obținut, dacă specialistul care ți-a făcut ecografia este altul decât cel care a recomandat-o, și respectarea tratamentului prescris, dacă rezultatul a condus la stabilirea unui diagnostic de boală cardiacă.  

Investigația de precizie duce la un diagnostic de certitudine. Beneficiază de experiența medicilor Neuroaxis 

În prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, investigăm, diagnosticăm și tratăm nu doar bolile neurologice, ci și pe cele asociate, inclusiv afecțiunile cardiace. Cardiologi cu experiență completează echipa de peste 50 de medici supraspecializați, oferind acces pacienților noștri la consultații efectuate cu atenție și profesionalism și investigații de precizie. 

Dacă ai recomandare de ecocardiografie, te așteptăm la clinica Neuroaxis din București pentru a beneficia de examinare cu tehnologie modernă, ce oferă imaginile de înaltă claritate necesare stabilirii unui diagnostic cert. Programează-te pentru investigație simplu, online sau prin call center. 

Întrebări frecvente 

Cum te pregătești pentru ecocardiografie? 

Ecografia cardiacă transtoracică, disponibilă la Neuroaxis, nu presupune o pregătire specială. Poți mânca și bea ca de obicei, înaintea efectuării investigației, iar dacă urmezi un tratament, nu este necesar să-l întrerupi. Singura recomandare este să porți haine pe care le poți dezbrăca ușor de la brâu în sus. 

Prețul ecografiei cardiace 

La clinica Neuroaxis, prețul unei ecocardiografii este de 420 de lei. Însă, cum prețurile se pot schimba, îți recomandăm să te informezi în legătură cu costul investigației în call center, când suni pentru a te programa. 

Ecografia cardiacă poate fi dureroasă? 

Ecografia, prin natura ei, este o investigație noninvazivă și nedureroasă. Singurul disconfort poate fi reprezentat de ușoara presiune resimțită în timp ce medicul apasă cu sonda într-o zonă mai sensibilă – manevră absolut necesară pentru obținerea unor imagini clare. 

 

Pret ecocardiografie

  • Pret ecocardiografie 460lei

Părerile pacienților noștri

Mihaela Chites

Mihaela Chites

2024-04-12

Clinica de exceptie, multumiri din suflet Dnei Dr Olivia Racila, o profesionista desavarsita, care a explicat cu rabdare, pe indelete si intelesul tuturor.

Gina Goidea

Gina Goidea

2024-04-05

Sunt implicați cu adevărat în a-ți rezolva problema, indiferent de vârstă. De obicei, când te duci cu un bătrân, majoritatea spun ca-i vârstă... mulțumesc celor care le pasă: dnei dr. MATEI ALEXANDRA și dl. Dr. COZMA LIVIU.

Andrei Blaj

Andrei Blaj

2024-04-04

Am facut o consultatie online, totul a decurs foarte bine. Recomand.

Marian Petrice

Marian Petrice

2024-03-28

Am avut ocazia să întâlnesc în această clinică un medic de excepție.

Angelica Geambaşu

Angelica Geambaşu

2024-03-26

Tot respectul pentru Doamna Doctor Zela Cofoian-Amet.Calm, abordare foarte profesionistă de excepție, răbdare și maxim inters pentru pacient.

Scorul de evaluare Google: 4.4 din 5, pe baza 367 recenzii

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up