Spondiloza cervicală are șanse mari de vindecare atunci când pacientul colaborează cu medicul

Cuprins

Spondiloza cervicală afectează peste 80% din populația de peste 60 de ani. Iar mare parte din pacienți ajung la medic abia când nu mai suportă durerile la nivelul gâtului și când boala este deja mai greu de tratat. 

Dr. Olivia Răcilă, medic neurolog în cadrul Neuroaxis, explică în cele ce urmează de ce este extrem de important să cerem ajutor la primele semne de spondiloză cervicală – furnicături, amorțeală și slăbiciune la nivelul mâinilor, însoțite de durere și rigiditate la nivelul gâtului. 

Pacienții merită să spună: „Așa m-am vindecat de spondiloză cervicală” 

Spondiloza cervicală este una dintre afecțiunile cel mai frecvent întâlnite la persoanele vârstnice. Modificările degenerative ale structurii coloanei vertebrale, cauza spondilozei, sunt normale cu înaintarea în vârstă, însă boala este favorizată de un stil de viață sedentar și de munca de birou, cu o poziție necorespunzătoare în fața computerului sau a altor dispozitive – tabletă, telefon mobil. Acești doi factori pot grăbi declanșarea bolii și pot amplifica simptomele”, explică dr. Olivia Răcilă, medic neurolog. 

Consultul de neurologie în primul stadiu al bolii, diagnosticarea certă și inițierea rapidă a tratamentului nu doar că asigură o mai bună calitate a vieții, prin ameliorarea simptomelor, ci pot preveni complicațiile. 

Pacientul care vine la neurolog imediat după debutul simptomatologiei are toate șansele să scape rapid și ușor de dureri cu medicație și terapie fizică. Încurajăm oamenii să facă acest pas și îi asigurăm că vor găsi la Neuroaxis cel mai bun sprijin pentru tratamentul acestei boli. Toți medicii noștri fac planuri de tratament personalizate, pentru că urmărim obținerea celor mai bune rezultate. Pacienții merită să spună: «Așa m-am vindecat de spondiloză cervicală». Și simțim o mare bucurie când o fac cu ajutorul nostru. 

Pacientul cu spondiloza cervicală are șanse mari de vindecare atunci când colaborează bine cu medicul 

Pacienții nu trebuie să trăiască cu spondiloza cervicală, de vreme ce ea poate fi tratată. Împăcarea cu boala, cu durerea, nu trebuie să devină o alternativă, explică dr. Răcilă. Abordarea corectă este să ceară ajutor medical și să colaboreze cu medicul neurolog de la prima vizită și pe tot parcursul tratamentului, pentru a scăpa de durerile ce pot deveni debilitante, pe măsură ce boala avansează. 

La fel de importantă ca prezentarea pacientului la medic încă de la primele simptome este complianța acestuia, pentru că de respectarea recomandărilor depinde eficiența tratamentului. Se întâmplă ca pacienții să nu respecte întocmai planul de administrare a medicamentelor sau programul de terapie fizică – sar peste ședințe de recuperare medicală sau întrerup terapia mai devreme decât ar trebui, doar pentru că se simt mai bine. Nerespectând planul terapeutic, pacientul va constata că durerile revin și trebuie să o ia de la capăt cu recuperarea”, spune dr. Olivia Răcilă. 

Așadar, eficiența tratamentului în spondiloza cervicală este condiționată de respectarea tuturor recomandărilor medicale: 

  • administrarea medicamentelor când și cum a prescris medicul; 
  • efectuarea fără abatere a exercițiilor fizice recomandate; 
  • revenirea la control cu frecvența indicată de medic. 

Tratamentul pentru spondiloza cervicală 

Abordările terapeutice în spondiloza cervicală depind de stadiul bolii, de simptomele acuzate de pacient și mai ales de cum răspunde pacientul la tratament – „de aceea personalizăm tratamentul, astfel obținem cele mai bune rezultate”, punctează dr. Olivia Răcilă. 

Terapia medicamentoasă combinată cu cea fizică sunt preferate în tratamentul spondilozei cervicale și dau rezultate foarte bune în majoritatea cazurilor. La intervenții chirurgicale se recurge rar și numai în cazurile foarte grave, când apar complicații. 

Terapie fizică 

Tratamentul spondilozei cervicale prin terapie fizică presupune efectuarea unui set de exerciții care duc întâi la relaxarea musculaturii cervicale, apoi la tonifierea ei și totodată reduc rigiditatea articulară. Planul poate include mișcări de stretching, exerciții cu mingi, benzi elastice sau gantere. „Programul este alcătuit de un specialist în kinetoterapie la indicațiile medicului neurolog, iar rezultatele sunt monitorizate de medic, care va decide, pe parcurs, dacă planul terapeutic trebuie modificat”, explică dr. Olivia Răcilă. 

Comprese pentru relaxare musculară 

Compresele calde sau reci sunt folosite pentru relaxarea musculaturii cervicale și vin, de regulă, în completarea unui alt tip de tratament, pentru maximizarea rezultatelor. Frecvența folosirii lor este stabilită în funcție de caz. 

Tratament medicamentos 

În tratamentul spondilozei cervicale sunt folosite antiinflamatoarele nesteroidiene, antialgicele, relaxantele musculare și, mai rar, anticonvulsivantele. Administrarea orală de corticosteroizi se poate recomanda pe termen scurt, dacă alte medicamente nu funcționează, dar, de regulă, este preferată administrarea lor sub formă de infiltrații. 

Infiltrații 

Sunt intervenții minim-invazive, care în spondiloza cervicală presupun injectarea de corticosteroizi articular sau periarticular (în jurul articulațiilor), cu scopul de a reduce durerea, de a scădea inflamația și de a spori mobilitatea. De regulă, infiltrațiile sunt recomandate dacă medicația orală nu dă rezultatele dorite. 

Intervenții chirurgicale 

Un tratament la care se recurge rar în spondiloza cervicală, intervențiile chirurgicale sunt necesare când apar compresia medulară. „În astfel de situații, trebuie intervenit chirurgical pentru a evita complicațiile, pentru că boala progresează și de la tulburări de coordonare sau de mobilitate se poate ajunge la paralizie. Trebuie redusă compresia medulară, prin lărgirea canalului spinal”, explică medicul. 

Avem la dispoziție o paletă largă de tratamente pentru spondiloza cervicală. Nu trebuie să trăiți cu durerea și, foarte important, nu trebuie să lăsați boala să evolueze până în punctul în care trebuie intervenit chirurgical.”, explică dr. Olivia Răcilă. 

Vrei să poți spune și tu: „Așa m-am vindecat de spondiloză cervicală”? Te așteptăm la clinica Neuroaxis pentru consultație, stabilirea diagnosticului de certitudine și alegerea celui mai eficient plan de tratament. Programează-te la o consultație de neurologie la prima clinică integrată de neurologie din București. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up