Ce faci cand ai o lovitura la cap? Suni la Neuroaxis!

Autor: Dr. Dan Mitrea

Despre autor

Cei mai multi dintre noi ne-am lovit la cap macar o data, in mod accidental, daca nu la varsta adulta, macar in copilarie. Copii sunt mai predispusi la o lovitura la cap, pentru ca au capul mai greu in raport cu restul corpului si sunt mult mai activi decat adultii. Desi majoritatea loviturilor nu au consecinte grave, este recomandat sa nu ignoram un traumatism cranian, oricat ar fi de mic.

E doar o lovitura, nu e nimic grav!

Daca te-ai lovit la cap in mod accidental, nu trata momentul cu superficialitate. Chiar daca nu pare nimic grav si nu dezvolti niciun simptom imediat dupa lovitura, este posibil ca rana ta sa fie serioasa, cu consecinte grave. Daca ai o contuzie sau un traumatism, la cateva ore sau zile dupa producerea lui, se pot instala chiar si consecinte mortale. Este indicata vizita la un cabinet medical in primele 24 de ore si monitorizarea starii de sanatate timp de 72 de ore. Medicul este cel care va putea stabili daca lovitura de cap suferita este periculoasa sau nu.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Lovitura la cap, urmari:

In urma unei lovituri la cap, pot aparea simptome sau complicatii dintr-o data, iar starea sanatatii pacientului se poate agrava intr-o perioada scurta de timp. Daca tu sau cineva apropiat ati trecut printr-un astfel de episod, trebuie sa fii atent la urmatoarele semne:

1. Ameteala, greata, dezorientare sau depresie

2. Pierderi de constiinta sau de memorie

3. Caderi

4. Convulsii

5. Reactie anormala a pupilelor la lumina

6. Sangerare profunda

Unul din cazurile cele mai cunoscute si mai dramatice ale unei lovituri la cap care a provocat deces, este cel al actritei Natasha Richardson. In 2009, in urma unei mici lovituri suferite in timp ce schia, actrita s-a intors in camera de hotel, ignorand complet incidentul. Dupa cateva ore a inceput sa se planga de dureri puternice de cap, iar peste cateva zile a murit in urma unei hemoragii intracraniene.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Posibile consecinte ale loviturii la cap

Un studiu realizat de Facultatea de Medicina a Universitatii Harvard arata faptul ca de patru ori mai multi barbati decat femei ajung la urgenta din cauza unei lovituri la cap.   

Lovitura la cap poate sa provoace o serie de traumatisme cranio-cerebrale, dintre care cele mai comune sunt:

1. Fractura craniana se intampla atunci cand, in urma unui impact, unul din oasele craniene se fisureaza sau se rupe. In cele mai multe cazuri, o fractura craniana provoaca o vanataie sau o contuzie.

2. Hematomul subdural este o forma grava de sangerare care se intampla atunci cand unul dintre vasele de sange de sub craniu se rupe in urma unei lovituri si sangele se strange in spatiul dintre craniu si dura mater, cea mai periferica membrana din cele trei care invelesc creierul. Hematomul poate creste si sa puna presiune pe creier, provocand decesul.

3. Hemoragia sau contuzia cerebrala se intampla atunci cand sangerarea se petrece in tesutul creierului.  

4. Comotia cerebrala este o umflatura care se dezvolta si creste in creier si pune presiune. Principalele simptome ale comotiei sunt confuzie, pierderi de memorie sau de constiinta.

Lovitura de cap la copii ar putea sa devina ingrijoratoare daca copilul nu se opreste din plans, chiar si dupa ce a trecut momentul de sperietura, acuza dureri de cap sau de ceafa sau prezinta tulburari de miscare.   

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Ce faci cand ai o lovitura la cap?

Daca lovitura este una grava, care imobilizeaza pe moment sau duce la pierderea constiintei victimei, sunt importanti urmatorii pasi, pana la venirea ambulantei:

1. Daca exista suspiciunea ca victima s-ar fi putut lovi la coloana sau la gat, nu o misca.

2. Daca victima vomita sau are convulsii, intoarce-o pe o parte si ofera-i suport la cap si gat.

3. Daca apare o umflatura, aplica imediat gheata.

4. Daca victima este constienta si sangereaza, nu incerca sa speli rana si nu aplica presiune pe ea. Aplica un bandaj steril si mergeti la un consult medical de urgenta.

Cand sa chemi ambulanta

Daca in urma unei lovituri la cap, persoana in cauza are unul sau mai multe simptome descrise mai jos, suna urgent la 112!

1. Devine inconstienta

2. Are probleme de respiratie

3. Are dureri de cap si ameteli

4. Prezinta sangerari pe gura, nas sau urechi

5. Are pupile dilatate sau de dimensiuni diferite

6. Prezinta tulburari de vedere sau de vorbire

7. Are stari de slabiciune si paralizie

8. Are pierderi involuntare de urina

Chiar daca pare nepericuloasa, nu ignora o lovitura la cap, oricat de mica ar fi. Este mai bine sa faci o vizita scurta la doctor, care sa te linisteasca, decat sa nu mai timp pentru nimic altceva. Ai grija de capul tau cu ajutorul medicului neurolog si fa-ti o programare la clinica de neurologie Neuroaxis.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Spondiloza cervicală are șanse mari de vindecare atunci când pacientul colaborează cu medicul

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up