Cauze pentru durerea cervicala (durere de cap la ceafa)

Autor: Dr. Anca Panturoiu

Despre autor

Atunci cand te confrunti cu dureri de cap la ceafa, este dificil sa iti dai seama daca e vorba de o durere de cap care iradiaza in zona cefei sau este o durere cu origine primara cervicala, de la nivelul coloanei cervicale sau a musculaturii paravertebrale. Aceasta poate avea o multitudine de cauze, de la o postura gresita, pana la afectiuni mai grave, precum o patologie a coloanei cervicale sau una de origine cerebrala.

Medicii neurologi recomanda o consultatie de neurologie atunci cand apare o durere de cap cu iradiere in zona cefei, care nu dispare in timp, pentru a elimina riscul unei afectiuni neurologice importante si de a stabili tratamentul adecvat.

Cauze pentru durerea de cap la ceafa (durerea cervicala)

Cauzele care provoaca durerea in zona cefei sunt determinate de medicul neurolog in functie de simptomatologia pacientului. Astfel, particularitatile acesteia precum tipul de durere, intensitatea si localizarea ei sunt indicii necesare pentru medic pentru a determina cauza de aparitie, pentru a pune un diagnostic corect si a prescrie tratamentul necesar.

Durerea cervicala (durerea la ceafa) este frecvent insotita de rigiditatea gatului, contractura musculara, senzatie de arsura sau furnicaturi si, uneori, durere la nivelul umerilor sau bratelor sau poate iradia la nivelul capului in zona occipitala, vertex saut ample, determina sensibilitate a scalpului si ameteala.

event

Fii atent la ce simptome ai! Fa-ti o programare la neuroaxis

Dureri de cap la ceafa si la nivelul gatului

Postura incorecta

Pozitia incorecta pe care o adoptam atunci cand lucram la calculator, spre exemplu, poate determina o tensiune la nivelul umerilor, spatelui si gatului. Este o cauza frecventa de durere de cap la ceafa sau care se poate extinde la nivel occipital, la nivelul umerilor si intre omoplati, o durere cu caracter de tensiune de cele mai multe ori, care uneori pulseaza la baza craniului, in tample sau in varful capului.

Hernia de disc

Daca discurile herniate sunt la nivelul cervical, este sursa de origine a durerii din zona cefei. Durerea poate fi resimtita si la nivelul tamplelor si la nivel occipital. Poti resimti disconfort la nivelul umerilor si bratelor, iar durerea poate fi intensificata de miscare.

Nevralgia occipitala

Este o afectiune care apare atunci cand nervii care pornesc din primele segmente ale maduvei spinarii spre craniu sunt afectati. Provoaca o durere de scurta durata, ascutita, “ca un soc” sau “ca un curent electric”, de la baza craniului, iradiaza pe suprafaxa scalpului spre vertex.

Cefaleea de tensiune

Este cea mai frecventa cauza de dureri de cap. Se resimte ca o durere surda, care nu pulseaza si da uneori senzatia de “strangere ca intr-o menghina”, de intensitate medie sau mare, localizata fie pe o anumita parte a capului sau poate cuprinde intreg craniul. Aceasta se poate asocia frecvent si cu durere de cap la ceafa.

Migrena

Este o cauza frecventa a durerilor de cap fiind caracterizata prin:

  • Durere de intensitate mare, care pulseaza;
  • Frecvent localizata pe jumatate de cap dar poate fi si generalizata
  • Senzatie de greata si varsaturi
  • Sensibilitate la lumina sau sunete
  • Accentuata de efortul fizic
  • Necesitatea repausului la pat si a intreruperii oricaror activitati .Aura (simptome premergatoare durerii);

Cefaleea Cluster

Sunt dureri de cap care apar in modele ciclice sau clustere (episode repetate pe parcursul uneia sau mai multor zile separate de perioade de calmitate uneori chiar de cateva luni) fiind caracterizate prin episoade de intensitate foarte mare de durere ascutita, cu debut brusc si durata scurta, localizate pe jumatate de craniu. Tipic, aceste episoade sunt insotite de fenomene precum lacrimatie, ochi rosu, nas infundat, transpiratie abundenta localizate pe aceasi parte si prezente doar pe perioada atacului.

Tratamentul pentru durerile de cap la ceafa este stabilit de medicul neurolog dupa ce afla cauza exacta care le provoaca. Daca resimti astfel de simptome, te asteptam la o consultatie la clinica Neuroaxis.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up