Durere de cap la ceafa – cauze si tratament
Autor: Dr. Anca Panturoiu
Despre autorCând te confrunți cu dureri de cap la ceafă, este dificil să îți dai seama dacă este vorba de o durere de cap care iradiază în zona cefei sau este o durere cu origine primară la nivelul coloanei cervicale sau a musculaturii paravertebrale. Aceasta poate avea o multitudine de cauze, de la o postură greșită, până la afecțiuni mai grave.
Medicii neurologi recomandă o consultație de neurologie atunci când apare o durere de cap cu iradiere în zona cefei, care nu dispare în timp, pentru a elimina riscul unei afecțiuni neurologice importante și pentru a stabili tratamentul adecvat.
La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, beneficiezi de expertiza unei echipe extinse, de peste 50 de medici supraspecializați în neurologie și domeniile conexe, și de tehnologie avansată pentru efectuarea investigațiilor imagistice și non-imagistice necesare în procesul de diagnosticare.
Ce este durerea cervicală
Durerea de cap la ceafă – cervicală sau cervicogenă, în termeni medicali – este cel mai frecvent generată de o problemă localizată la nivelul gâtului. Se poate agrava la mișcare și poate afecta capacitățile motorii, când e însoțită de rigiditate – unul din semnele distincte ale acestui tip de durere.
Din studiile efectuate până în prezent reiese că aproximativ 47% din populația globală suferă de cefalee, iar 15-20% dintre aceste cefalee sunt cervicogene. Cercetările mai arată că femeile sunt mai predispuse la cefaleea cervicogenă decât bărbații, fapt ce ridică semne de întrebare privind o posibilă cauză hormonală.
Cauzele durerii cervicale
Sunt multe posibile cauze ale durerii de ceafă. Particularitățile cefaleei – tipul de durere, intensitatea și localizarea – sunt indicii importante pentru identificarea factorului declanșator, în funcție de acestea medicul neurolog stabilind un diagnostic de etapă și recomandând investigațiile necesare pentru clarificarea lui.
Iată ce poate cauza o durere de cap la ceafă:
O postură incorectă
Poziția pe care o adoptăm – de exemplu, când lucrăm la calculator (aplecați, cu umerii aduși, fără a asigura o susținere corectă a coloanei vertebrale și punând presiune pe zona cervicală) – poate determina o tensiune la nivelul spatelui și în special la nivelul umerilor și gâtului. Postura vicioasă este o cauză frecventă a durerii de cap la ceafă, care se poate extinde la nivel occipital, la nivelul umerilor și între omoplați. Este o durere cu caracter tensional, de cele mai multe ori; rar, pulsează la baza craniului, în tâmple sau în vârful capului.
Hernia de disc
Discurile herniate la nivelul coloanei cervicale pot determina apariția unei dureri constante în zona cefei. Cefaleea poate fi resimțită și la nivelul tâmplelor sau occipital. Totodată, poți resimți disconfort la nivelul umerilor și al brațelor, iar durerea se poate acutiza la mișcare.
Discopatia cervicală
Discopatia cervicală, o afecțiune a coloanei vertebrale caracterizată de modificări degenerative ale discurilor intervertebrale din zona cervicală, este o altă cauză a apariției durerii cervicale. Aceasta se agravează la solicitarea gâtului (aplecări, răsuciri), poate fi însoțită de rigiditate cervicală și de parestezii la nivelul membrelor superioare.
Spondiloza cervicală
Numită și artrita gâtului, spondiloza cervicală presupune degenerarea cronică a discurilor intervertebrale și a articulațiilor coloanei și declanșarea unui proces degenerativ în structurile înconjurătoare. Este o afecțiune care determină rigiditate cervicală și dureri de cap la ceafă, simptome la care se adaugă, în funcție de severitatea bolii, spasme musculare în zona gâtului, parestezii la nivelul membrelor și tulburări de coordonare și de echilibru.
O accidentare
Cervicalgia poate fi și rezultatul unui traumatism vertebral la nivelul coloanei cervicale – o lovitură puternică sau o hiperextensie/hiperflexie a gâtului cauzată de un accident auto, de o cădere ori de practicarea unui sport extrem. Medicii neurologi identifică astfel de traumatisme cel mai frecvent în rândul sportivilor.
Nevralgia occipitală
Este o afecțiune care apare atunci când sunt afectați nervii care pornesc din primele segmente ale măduvei spinării spre craniu. Provoacă o durere de scurtă durată, ascuțită, resimțită ca un șoc sau ca un curent electric, ce pleacă de la baza craniului și iradiază pe toată suprafața scalpului spre vertex (creștetul capului).
Cefaleea de tensiune
Cel mai frecvent tip de durere de cap (afectează până la 40% din populația adultă), cefaleea de tensiune e resimțită ca o durere de intensitate medie sau mare, surdă, care nu pulsează și dă uneori senzația de „strângere că într-o menghină”. Localizată pe o parte a capului sau pe întreg craniul, aceasta poate fi însoțită de contracturi musculare dureroase în zona gâtului și umerilor, care declanșează și durerea de cap la ceafă.
Migrena
Durerea cervicală poată apărea și la pacienții cu migrenă, ca simptom asociat – durerea intensă, resimțită pe o parte a a capului sau generalizată se poate extinde la nivelul cefei. Însă dacă nu este însoțită de caracteristicile pulsatile ale migrenei și de simptome precum greață, amețeli, sensibilitate la lumină și sunete, cauza trebuie căutată în altă parte.
Factori de risc
Cervicalgia este favorizată de o postură incorectă, cocoșată, de practicarea sporturilor extreme și a activităților care expun coloana cervicală unor traume – sporturi cu motor sau cu greutăți, sporturi care presupun ciocniri violente, precum rugby-ul, ori activitățile din parcurile de distracții ce implică accelerări și opriri bruște.
O saltea și o pernă nepotrivite, folosite pe termen lung, care nu permit alinierea corectă a coloanei în timpul odihnei, pot duce și ele la afectarea coloanei cervicale și la declanșarea durerii de cap la ceafă.
Alte simptome asociate cu durerea cervicală
Cervicalgia se poate manifesta în combinație cu alte simptome și este important să le menționezi medicului neurolog în timpul consultației, pentru că-l pot ajuta să identifice cauza problemei tale de sănătate. Iată cele mai frecvente simptome asociate acestui tip de cefalee:
Rigiditatea gâtului
Mobilitatea este limitată la nivel cervical, făcând dificile sau chiar imposibile răsucirile și înclinările. Rigiditatea gâtului poate apărea, în combinație cu cervicalgia, atât ca urmare a adoptării unei poziții vicioase pentru o perioadă lungă, cât și în patologii ale coloanei cervicale.
Contractură musculară
Musculatura din zona gâtului și a umerilor este încordată, tensionată și generează o durere surdă și constantă în zona superioară a spatelui și la ceafă. Acest simptom se poate instala din cauza unei posturi inadecvate, a stresului sau după un efort fizic intens, care a suprasolicitat brațele.
Senzație de arsură sau furnicături
Acestea sunt semne de afectare nervoasă și, în combinație cu durerea de cap la ceafă, pot semnala o afecțiune la nivelul coloanei vertebrale: hernie de disc, discopatie , spondiloză . Pot apărea și ca urmare a unei accidentări la coloana cervicală.
Când să mergi la neurolog dacă te confrunți cu o durere de cap la ceafă
Consultația de neurologie este recomandată pentru orice tip de durere de cap, nu doar pentru cervicalgie, dacă aceasta este:
- persistentă;
- severă;
- rezistentă la medicație;
- însoțită de simptome neurologice;
- scade calitatea vieții.
Este important să primești tratamentul corect pentru a scăpa de durere, dar la fel de important este să aflăm ce anume a generat acest simptom. Dacă este vorba despre o problemă localizată la coloana cervicală, diagnosticarea timpurie a afecțiunii și inițierea rapidă a planului terapeutic pot stopa sau încetini evoluția bolii.
Tratamentul durerii cervicale
Tratamentul corect pentru durerea cervicală este stabilit de medicul neurolog doar după identificarea fără dubiu a cauzei și poate include administrarea de medicamente, terapie fizică, proceduri intervenționale sau chiar intervenție chirurgicale, dacă este depistată o afecțiune spinală care nu poate fi tratată conservator.
Medicație
Aceasta este stabilită de medicul neurolog în funcție de severitatea simptomelor și poate fi modificată, dacă pacientul nu răspunde bine la tratament. Pot fi folosite:
- antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen, naproxen, ketoprofen, indometacin);
- infiltrații cu corticosteroizi;
- antidepresive (inhibitori ai recaptării serotoninei și norepinefrinei).
- anticonvulsivante (gabapentină și pregabalină).
Radiofrecvență
Ablația prin radiofrecvență, denumită și neurotomie prin radiofrecvență, utilizează unde radio pentru a încălzi și distruge țesuturile nervoase care trimit semnale de durere către creier. Este o procedură minim-invazivă (presupune inserarea în țesutul vizat de tratament a unor ace de mică dimensiune) și oferă o ameliorare temporară a simptomelor: 6-12 luni.
Intervenție chirurgicală
Abordarea chirurgicală este rară în afecțiunile care dau dureri cervicale și este rezervată cazurilor grave, care nu răspund la tratamentul conservator și prezintă afectare neurologică progresivă, cu impact asupra calității vieții. De regulă, se intervine când există o compresie semnificativă a nervilor sau măduvei spinării, soldată cu dureri intense, amorțeală, slăbiciune musculară, tulburări de coordonare sau incontinenț-*ă.
Terapie fizică
Kinetoterapia poate ameliora durerea de cap la ceafă prin corectarea posturii și prin întărirea musculaturii care susține coloana vertebrală. Este o terapie care trebuie urmată pe termen lung și sub îndrumarea unui specialist. Este important să faci numai exercițiile recomandate de acesta, personalizate pentru a răspunde problemei tale medicale – altfel, îți poți agrava starea.
Alte recomandări
În paralel cu planul terapeutic stabilit de medicul neurolog, poți primi recomandări menite să grăbească ameliorarea simptomelor și să prevină reapariția lor. De exemplu, achiziționarea unui scaun ergonomic, dacă petreci mult timp la birou. Și înlocuirea saltelei și pernei cu unele care să-ți susțină corect coloana vertebrală în timpul somnului.
Tratează-ți durerea de cap la ceafă cu ajutorul experților Neuroaxis
Dacă te confrunți cu durere cervicală și vrei să știi cu ce trece, te așteptăm în clinica noastră din Sectorul 4, București. La Neuroaxis, prima clinică integrară de neurologie și neuroimagistică din România, o echipă de peste 50 de medici supraspecializați, sprijiniți de tehnologie de ultimă oră, asigură pacienților investigații de precizie, diagnostice de certitudine și tratamente personalizate.
Programează-te acum și scapă rapid de durerea de cap la ceafă cu ajutorul medicilor noștri. Contactează-ne online sau prin call center-ul clinicii.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3201065/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/cervicogenic-headache
https://health.clevelandclinic.org/8-things-to-know-about-cervicogenic-headaches
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/cervicogenic-headache