Accident vascular tranzitoriu

Table of Contents

Definit ca un episod temporar de disfuncție neurologică datorat unei ischemii cerebrale focale, accidentul vascular tranzitoriu sau atacul ischemic tranzitoriu (AIT) este un AVC minor, dar care poate avea implicații majore. Nu există date clare privind incidența acestui tip de accident vascular cerebral, însă sunt disponibile statistici care arată că: 

  • afectează în proporție mai mare bărbații, 
  • riscul crește odată cu vârsta (ca în cazul oricărui tip de AVC), 
  • iar o treime din pacienții cu un AIT la activ suferă, la scurt timp, un AVC major. 

Chiar dacă simptomele AVC-ului minor durează doar câteva minute și nu lasă sechele, este foarte importantă consultația de neurologie cât mai repede după producerea lui. Învață să recunoști un atac ischemic tranzitoriu prin metoda FAST și cere ajutor medical dacă observi aceste semne la o persoană apropiată sau realizezi că ai trecut chiar tu printr-un astfel de episod. AVC-ul reprezintă o urgență medicală. 

Dacă nu ai siguranța că s-a produs un accident vascular tranzitoriu, dar simptomele conduc către această ipoteză, te așteptăm la Neuroaxis pentru evaluare și efectuarea investigațiilor necesare. La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, beneficiezi de expertiza unei echipe de peste 50 de medici supraspecializați în neurologie și domeniile conexe și de tehnologie de ultimă oră pentru efectuarea RMN și CT. 

După un AVC minor, este crucială prevenirea unui accident vascular cerebral major. Printr-un plan terapeutic personalizat, care ia în considerare istoricul medical personal și stilul tău de viață, experții Neuroaxis te pot ajuta să reduci semnificativ riscul unui nou AVC și complicațiile asociate acestuia. 

Ce este atacul cerebral ischemic tranzitoriu sau AIT 

AIT este o formă mai ușoară a accidentului vascular cerebral ischemic (cea mai frecventă formă de AVC, reprezentând aproximativ 85% din totalul accidentelor vasculare cerebrale diagnosticate la nivel global) și e considerat un precursor al AVC-ului ischemic. 

Pacientul care suferă un accident vascular tranzitoriu prezintă deficite neurologice pentru o perioadă scurtă, de câteva minute, pentru a-și reveni apoi, pe măsură ce în regiunea cerebrală afectată este reluat fluxul sanguin. În urma AIT nu rămân sechele și, teoretic, nici urme imagistice, dar testele specifice efectuate de specialiștii în neurologie pot depista afecțiunile care l-ar fi putut cauza – prezența plăcilor de aterom sau a trombilor. 

Este important să reții că un AVC minor poate semnala o problemă neurologică severă. Prin consultația de neurologie, ai siguranța obținerii unui diagnostic cert și a unui tratament care să te ajute să gestionezi afecțiunea depistată, dar și să previi apariția unui AVC major, care vine cu risc ridicat de dizabilități și deces. 

Anual, la nivel global, au loc aproximativ 15 milioane de accidente vasculare cerebrale. Dintre acestea, 5 milioane se soldează cu decese, iar alte 5 milioane, cu un grad mai mic sau mai mare de invaliditate, conform celui mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății. 

Cauzele apariției atacului ischemic tranzitoriu 

Accidentul vascular tranzitoriu apare din cauza înfundării temporare a unui vas de sânge care alimentează regiunea cerebrală. Ateroscleroza și tromboza venoasă cerebrală pot sta la baza acestei obstrucții, exact ca în cazul AVC-ului ischemic. 

Ateroscleroza determină blocarea fluxului sanguin prin acumularea de plăci ateromatoase pe pereții vaselor de sânge și îngustarea acestora până la obstrucția completă sau prin embolie, când o placă de aterom se rupe, iar un fragment migrează până la nivelul unui vas de sânge de calibru mai mic, pe care îl înfundă. 

Tromboza poate duce la ischemie prin: 

  • formarea unui cheag de sânge la nivelul sistemului venos cerebral (tromboză venoasă cerebrală); 
  • formarea unui tromb într-un alt vas de sânge important, dislocarea lui, migrarea către o arteră care irigă creierul și blocarea acesteia. 

Factorii de risc asociați cu atacul ischemic tranzitoriu 

Factorii de risc sunt aceiași ca pentru AVC-ul ischemic: 

  • vârsta (riscul de AIT crește după 40 de ani); 
  • sexul masculin; 
  • istoricul familial de AVC; 
  • anumite afecțiuni – hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, diabet, dislipidemie; 
  • tulburarea de apnee în somn; 
  • contraceptivele orale; 
  • stresul constant; 
  • sedentarismul; 
  • excesul ponderal; 
  • fumatul; 
  • consumul excesiv de alcool; 
  • o alimentație bogată în grăsimi animale; 
  • consumul de stupefiante. 

Simptomele unui atac ischemic tranzitoriu 

Simptomele accidentului vascular tranzitoriu nu diferă de cele general valabile pentru AVC. Este important să cunoști aceste manifestări, ca să poți solicita ajutor medical de urgență, dacă le identifici la o persoană apropiată sau chiar la un necunoscut de pe stradă. Intervenția rapidă, diagnosticarea corectă și inițierea protocolului terapeutic sunt vitale în AVC. 

Iată cele mai comune semne de AVC, implic de AIT: 

Hemipareză 

Persoana care trece printr-un accident vascular tranzitoriu poate resimți amorțeală sau slăbiciune musculară la nivelul feței, al brațelor și al picioarelor – manifestată, de regulă, pe o singură parte a corpului. Slăbiciunea musculară poate provoca asimetrie la nivel facial (jumătatea feței afectate pare „căzută”), iar când se manifestă la nivelul membrelor inferioare, duce la pierderea stabilității – pacientul se dezechilibrează și cade. 

Durere de cap severă 

Cefaleea specifică unui accident vascular cerebral este foarte puternică, apare brusc și poate fi însoțită de greață și vărsături în jet. Dacă observi astfel de manifestări la o persoană din apropierea ta, verifică dacă prezintă și deficite neurologice. Dacă răspunsul este afirmativ, trebuie apelat imediat numărul unic de urgență 112. 

Tulburări motorii 

Amorțeala și slăbiciunea resimțite la nivelul membrelor atrag după sine dificultăți de mers și probleme de coordonare și de echilibru. Este important să intervii pentru a susține persoana care prezintă astfel de deficite și a o ajuta să se așeze înainte de a suferi un accident. 

Probleme de vorbire 

Atât vorbirea, cât și înțelegerea cuvintelor sunt dificile pentru o persoană care suferă un accident vascular tranzitoriu. Aceasta poate întâmpina probleme de articulare, devenind incoerentă, nu poate repeta propoziții simple și nu înțelege sensul cuvintelor pe care i le spun cei din jur. 

Tulburări de vedere 

Acestea se pot manifesta la unul sau la ambii ochi, prin pierderea parțială sau totală a vederii, prin vedere dublă, vedere încețoșată sau prin mișcări involuntare, rapide și oscilatorii ale ochilor (nistagmus). Problemele de vedere accentuează semnificativ tulburările de echilibru. 

Primul ajutor în caz de atac ischemic tranzitoriu 

Dacă ai suspiciunea că persoana de lângă tine trece printr-un AVC, este foarte important: 

  • să previi accidentarea ei prin cădere, ajutând-o să se așeze și securizând spațiul din jurul ei; 
  • să suni imediat la 112 pentru a solicita ajutorul unui echipaj medical. 

Nu ai cum să știi dacă este vorba despre un accident vascular tranzitoriu sau despre unul major, dar intervenția rapidă este esențială în oricare din acestea. Apelând numărul unic de urgență imediat după identificarea simptomelor, crești șansele de supraviețuire și de limitare a leziunilor cerebrale. 

Cum punem diagnosticul de AVC ischemic tranzitoriu la Clinica Neuroaxis din București 

Pacientul suspicionat a fi suferit un accident vascular tranzitoriu trece întâi printr-o examinare fizică minuțioasă, pentru ca apoi să fie supus testărilor imagistice. Este important ca aparținătorul să furnizeze medicului neurolog informațiile care pot ajuta la stabilirea diagnosticului: simptomele prezentate, debutul acestora, perioada manifestării lor, istoricul medical al pacientului. 

După evaluarea clinică, medicul poate recomanda o ecografie Doppler cervico-cerebrală sau o angiografie cerebrală (convențională, CT sau RMN) pentru evaluarea vaselor și arterelor de la nivelul gâtului și creierului și identificarea posibilelor cauze ale AVC. Examinarea cu ajutorul aparatelor CT și RMN sunt și ele folosite de medici în suspiciunea de AVC, pentru a clarifica diagnosticul și a exclude alte leziuni cerebrale care pot imita un AVC. 

Adițional, medicul poate solicita și teste de evaluare cardiacă, ECG sau ecocardiografie, pentru a identifica problemele cardiace care ar fi putut duce la un AVC (inima poate fi sursa unui cheag de sânge migrat spre creier). 

Tratamentul AVC-ului ischemic tranzitoriu 

În cazul accidentului vascular tranzitoriu, tratamentul vizează prevenirea unui AVC ischemic, prin adresarea factorilor de risc. Poate fi necesară: 

  • restabilirea fluxului sanguin la nivelul unei artere blocate parțial, prin endarterectomie (îndepărtarea plăcilor ateromatoase) sau prin angioplastie (montarea unui stent sau a unui balon); 
  • administrarea de medicamente antiplachetare (aspirină, dipiridamol, clopidogrel); 
  • administrarea de medicamente anticoagulante (warfarină, apixaban, dabiatran); 
  • urmarea unui tratament cu statine, pentru a scădea nivelul colesterolului; 
  • gestionarea prin medicație a hipertensiunii arteriale, a diabetului sau a altei afecțiuni cronice care poate contribui la apariția unui AVC. 

Modalități de prevenţie 

Profilaxia AVC se face atât prin tratament medicamentos, cât și prin eliminarea factorilor de risc modificabili. Medicul îți va recomanda adoptarea unui stil de viață activ și sănătos, care presupune un regim alimentar sărac în grăsimi, exercițiu fizic practicat regulat, gestionarea stresului și renunțarea la fumat, alcool și alte substanțe nocive – dacă este cazul. 

De o importanță majoră, dacă ai trecut printr-un accident vascular tranzitoriu, este și monitorizarea de către un neurolog cu experiență și efectuarea investigațiilor recomandate de acesta. În clinica noastră, ai acces la medici supraspecializați și la tehnologie ultraperformantă pentru efectuarea testărilor, la examinări periodice și planuri terapeutice personalizate, adaptate 100% situației tale medicale. Programează-te la Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up