
La ce tensiune poți face AVC? Află valorile normale și cele care te trimit la medic
La ce tensiune poți face AVC? Află valorile normale și cele care te trimit la medic
Tensiunea arterială este presiunea pe care o exercită sângele asupra pereților vaselor sanguine prin care circulă. La ce tensiune poți face AVC? Chiar dacă nu există o valoare anume la care faci AVC, tensiunea arterială crescută (hipertensiunea) este printre cei mai importanți factori de risc. Este important să îți ții tensiunea sub control, iar dacă ai istoric de hipertensiune arterială sau prezinți factori de risc, este vital să îți evaluezi periodic starea de sănătate și să iei măsurile necesare (medicație, îmbunătățirea stilului de viață etc.), atunci când se impune.
Îți explicăm, în cele ce urmează, prin ce mecanisme duce tensiunea ridicată la AVC, care sunt valorile normale și când trebuie să te îngrijorezi și să mergi la medic.
Dacă știi deja că ai probleme cu tensiunea arterială, îți recomandăm o consultație de neurologie, pentru a afla dacă prezinți risc de AVC și care sunt măsurile profilactice. La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, evaluarea este efectuată de medici supraspecializați în toate ramurile neurologiei, care alocă fiecărei consultații atât timp cât este necesar pentru o anamneză completă și o examinare clinică riguroasă, dar și pentru prezentarea concluziilor și lămurirea tuturor aspectelor implicate de diagnostic pentru pacient și aparținător.
Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale
Sunt considerate normale valorile de până la 120/80 mmHg – prima valoare, cea de 120, reprezentând presiunea sistolică, adică presiunea sanguină înregistrată când inima se contractă, iar cea de-a doua, de 80, presiunea diastolică, înregistrată când inima se relaxează între contracții.
O tensiune între 120/80 – 129/80 este considerată înaltă, cea care variază între 130-139 presiune sistolică și 80-89 presiune diastolică este hipertensiune grad I, iar cea egală cu sau mai mare de 140/90 este hipertensiune grad II.
De la valorile de 180/120 în sus se consideră că pacientul este în criză hipertensivă, cu risc major de AVC și alte probleme de sănătate care se pot solda cu deces și este necesară intervenția medicală de urgență.
Totusi, valorile tensiunii arteriale trebuie puse în contex și trebuie ținut cont de vârstă, sex și alte specificități ale fiecărui caz.
La ce tensiune există riscul de a face AVC
Cel mai frecvent, hipertensiunea grad II – o valoare egală cu sau mai mare de 140/90 – este asociată cu riscul de accident vascular cerebral. Aceasta poate să apară pe fondul vârstei înaintate, al afecțiunilor cronice, al excesului ponderal, sedentarismului, consumului ridicat de sare sau de alcool, dar și din cauze genetice.
Hipertensiunea este o problemă de sănătate frecventă: OMS estimează că afectează 1,28 miliarde de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani din întreaga lume, fiind o cauză majoră de deces prematur la nivel mondial. I se spune „ucigașul tăcut”, pentru că, în majoritatea cazurilor, nu dă simptome, de aceea, 46% dintre adulții cu hipertensiune arterială nu știu că suferă de această afecțiune.
O cauză mai rară a AVC-ului ischemic este hipotensiunea arterială (valori sub 90/60 mmHg), care reduce fluxul sanguin către creier. Aceasta se poate înregistra pe fondul aterosclerozei sau al insuficienței cardiace, în urma unei hemoragii importante, a unei embolii pulmonare sau al unei infecții severe.
Cum influențează tensiunea riscul de apariție al accidentelor vasculare cerebrale
Hipertensiunea poate provoca AVC prin mai multe mecanisme:
- crește predispoziția pentru hemoragii intracerebrale, prin alterarea extinsă a endoteliului și a funcției musculaturii netede în arterele intracerebrale;
- favorizează formarea de trombi locali și de leziuni ischemice, tot prin deteriorarea endoteliului;
- crește riscul de lacunarism cerebral prin stenoze și ocluzii focale, pe fondul necrozei fibrinoide.
Totodată, hipertensiunea accelerează procesul aterosclerotic (îngroșarea peretelui arterial) și crește, astfel, riscul de apariție a leziunilor cerebrale legate de stenoze și de embolii provenite din vasele extracraniene mari, din arcul aortic și de la inimă.
Ce valori ale tensiunii ar trebui să te trimită la medic
Orice valori tensionale care sunt sub sau peste cele considerate optime fac necesară o consultație, pentru ca medicul să poată stabili dacă prezinți vreun risc și ai nevoie de medicație și/sau de schimbarea stilului de viață. Problema este că, fiind asimptomatice în majoritatea cazurilor, hipertensiunea și hipotensiunea nu pot fi depistate decât prin măsurarea periodică – acasă, cu ajutorul unui tensiometru digital, sau în cadrul controalelor de rutină la medicul de familie ori la specialistul în medicină internă.
Doar valorile tensionale foarte ridicate, cele care reprezintă o urgență medicală, se manifestă clinic – prin una sau mai multe din următoarele simptome:
- dureri de cap puternice;
- tulburări de vedere, în special vedere încețoșată;
- amețeli;
- dureri în piept;
- greață, vărsături;
- dificultăți de respirație;
- tinitus;
- sângerări nazale.
Persoanelor diagnosticate cu hipertensiune sau cu tensiune oscilantă le este recomandat să aibă în casă un tensiometru cu care să-și verifice periodic tensiunea și să ceară urgent ajutor medical dacă înregistrează valori prea ridicate sau prea scăzute.
Află dacă ești la risc de AVC și ia măsuri pentru controlul tensiunii cu ajutorul experților Neuroaxis
Anual, la nivel global, au loc aproximativ 15 milioane de AVC-uri, soldate cu 5 milioane de decese, iar hipertensiunea contribuie, alături de obezitate, sedentarism, hipercolesterolemie și fumat, la până la 90% dintre acestea. Împreună, prin controale medicale periodice, adoptarea unui stil de viață sănătos și tratarea afecțiunilor cronice, putem influența în bine această statistică.
Te așteptăm la Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, pentru o consultație care să clarifice dacă ești în siguranță sau ai o tensiune asociată cu risc de AVC, care face necesară profilaxia accidentului vascular cerebral prin tratament medicamentos și monitorizarea de către un specialist. Programează-te simplu, online sau prin call centerul clinicii.