Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral
Cuprins
Speranța de viață după un AVC este influențată de mai mulți factori. Severitatea accidentului vascular cerebral, rapiditatea cu care intervin medicii pentru a limita complicațiile, sechelele post-AVC, comorbiditățile, vârsta, cât de bine ești tratat și îngrijit – de toate acestea depinde cât mai trăiești după un AVC, dar și care va fi nivelul calității vieții.
În vreme ce severitatea AVC-ului nu poate fi controlată, identificarea promptă a unui AVC poate ajuta la limitarea daunelor produse la nivel cerebral. Învățând să recunoaștem primele semne ale unui AVC, putem acționa cu rapiditate în solicitarea ajutorului medical, prin apelarea numărului de urgență 112.
Metoda FAST de recunoaștere a accidentului vascular cerebral, explicată în amănunt de experții Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, îți poate fi extrem de utilă – informează-te, ca să poți interveni imediat când observi semnele la un apropiat sau la o persoană cu care interacționezi.
Un alt aspect important căruia trebuie să-i acorzi atenție este prevenția. Screeningul pentru AVC este recomandat în special după vârsta 40 de ani, dar și când există factori de risc precum excesul ponderal, hipercolesterolemia, sedentarismul, fumatul, diagnosticul de afecțiuni cardiovasculare, istoricul familial de AVC. Să faci la timp investigațiile recomandate de medic în cadrul consultației de neurologie îți poate salva viața.
Cum recunoști un AVC. Primele simptome
Cel mai frecvent întâlnite semne ale unui accident vascular cerebral sunt:
- amorțeală și scăderea forței musculare pe o parte a corpului – la nivelul feței se poate observa o asimetrie (pleoapa, pometele și gura sunt „căzute” într-o parte), unul dintre brațe e slăbit sau inert, iar dacă este afectat și piciorul care îi corespunde, pacientul nu mai are stabilitate și poate cădea;
- stare confuzională instalată brusc;
- amețeli, tulburări de mobilitate, echilibru, coordonare;
- dificultăți de vorbire și de înțelegere a cuvintelor;
- probleme de vedere (manifestate unilateral sau bilateral);
- durere de cap severă, cu debut brusc;
- stare de greață și vărsături puternice;
- pierderea conștienței.
Oricare din aceste manifestări pot fi un semnal de alarmă că într-o regiune a creierului circulația a fost întreruptă sau sever diminuată, iar celulele cerebrale, private de oxigen și nutrienți, au început să moară. Intervenția rapidă este crucială. Sună imediat la 112!
Consultul neurologic este o urgență când te confrunți cu simptomele unui AVC
Fiecare minute contează, în cazul unui AVC. Inițiat rapid, protocolul terapeutic poate limita deteriorarea celulară, scăzând riscul de leziuni neurologice permanente și de deces și crescând șansele de recuperare. De aceea, este extrem de importantă recunoașterea primelor semne și solicitarea imediată a serviciilor medicale de urgență.
Intervalul de timp în care medicii neurologi pot interveni pentru dizolvarea cheagurilor de sânge și restabilirea circulației este restrâns: maximum 4,5 ore, în cazul AVC-ului ischemic, cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral (85% din cazuri). După această perioadă, tratamentul nu mai este eficient și există riscul de leziuni cerebrale extinse, traduse în dizabilități severe sau în pierderea vieții.
Cum se schimbă viața unei persoane care a suferit un accident vascular cerebral
Este important cât mai trăiești după un AVC, dar și cum trăiești. Când sechelele post-AVC sunt severe, calitatea vieții scade semnificativ, iar dintr-un om activ, poți deveni o persoană dependentă, care are nevoie în permanență de un însoțitor. Nu uita: de intervenția medicală promptă, de la primele simptome ale accidentului cerebral vascular, depinde limitarea daunelor cerebrale și a riscului de dizabilități.
În funcție de regiunea afectată de AVC și de cât de extinse sunt leziunile cerebrale, sechelele pot consta în:
- tulburări de mișcare (limitarea mobilității, slăbiciune musculară, probleme de echilibru, coordonare);
- paralizie;
- tulburări de comunicare (dificultăți de vorbire, de scriere, de citire, de înțelegere a cuvintelor auzite);
- tulburări cognitive (memorie, concentrare, funcții executive);
- disfagie (dificultăți la înghițire);
- tulburări de vedere;
- incontinență.
Când sechelele sunt minore și recuperarea medicală este inițiată rapid, iar pacientul dă dovadă de complianță, șansele de reabilitare sunt ridicate. Rata de recuperare scade cu cât sunt mai severe dizabilitățile – există situații în care pacienții își recapătă parțial funcțiile pierdute și situații când nu înregistrează niciun progres. Terapia nu trebuie însă întreruptă. Poate dura ani până să apară îmbunătățiri și este important să existe continuitate.
La fel de importantă este tratarea tuturor complicațiilor post-AVC. Bolnavul poate avea nevoie, în același timp, de ajutorul unui kinetoterapeut pentru recuperarea mobilității, de sprijinul unui logoped pentru a reînvăța să vorbească și de psihoterapie pentru gestionarea tulburărilor cognitive și a problemelor emoționale.
Cea mai bună prognoză o au persoanele care trec printr-un AVC minor – un accident ischemic tranzitoriu, care nu produce daune permanente. Viața acestor pacienți nu suferă modificări, dar este necesar un comportament responsabil, pentru că existând probleme la nivelul arterelor, se poate declanșa oricând un AVC major. Monitorizarea permanentă și efectuarea controalelor periodice sunt foarte importante pentru a preveni o astfel de situație.
Cât mai trăiești după un AVC
Conform statisticilor, din cele 15 milioane de persoane care trec printr-un AVC în fiecare an, la nivel global, 5 milioane mor la scurt timp după producerea accidentului. Cât trăiesc însă celelalte 10 milioane de pacienți? Depinde de gravitatea sechelelor. Iată ce arată studii derulate de cercetători pentru a afla rata de supraviețuire la 1, 5, 10 și 15 ani după un accident vascular cerebral:
Un studiu efectuat pe un grup de 836 de pacienți care au suferit un AVC între 1 ianuarie 1997 și 31 decembrie 1998 arată o rată de supraviețuire de:
- 60% după 1 an, pentru pacienții cu AVC ischemic;
- 38% după 1 an, pentru pacienții cu AVC hemoragic;
- 31% după 5 ani, pentru pacienții cu AVC ischemic;
- 24% după 5 ani pentru pacienții cu AVC hemoragic.
În cazul AVC-ului hemoragic, au fost incluse în studiu numai hemoragiile intracerebrale, fiind excluse hemoragiile subarahnoide.
Un alt studiu, derulat de cercetătorii de la University of Queensland, care au analizat datele peste 300.000 de pacienți internați în urma unui AVC între 2008 și 2017, arată că speranța de viață a unei persoane cu istoric de accident vascular cerebral este mai mică decât a populației generale cu 5,5 ani. Doar 36,4% dintre pacienții incluși în cercetare au supraviețuit mai mult de 10 ani după AVC. În funcție de tipul de AVC suferit, a reieșit că pacienții cu AVC hemoragic sunt mai predispuși la recidivă și au o speranță de viață mai mică decât cei care au trecut printr-un AVC ischemic.
Iar o cercetare, derulată în Marea Britanie între 1995 și 2014, pe un lot mai mic de pacienți (2.625 de persoane), arată că doar 21% au trăit până la 15 ani după producerea AVC-ului. Majoritatea supraviețuitorilor au raportat o scădere mai semnificativă a capabilităților fizice, după accidentul vascular cerebral, decât a celor cognitive (30% dintre aceștia au prezentat afectare cognitivă, conform studiului).
Ai nevoie de experți în neurologie pentru a preveni și trata AVC-ul
În România, peste 60.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu AVC. Există o serie de măsuri pe care le poți lua pentru a nu deveni parte a acestei statistici, iar acestea constau în profilaxia AVC-ului prin abordarea unui stil de viață sănătos și mai ales prin efectuarea consultației de prevenție – în special dacă prezinți factori de risc.
Te așteptăm la o consultație de neurologie la Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, unde beneficiezi de expertiza a peste 50 de medici supraspecializați și de tehnologie de vârf pentru efectuarea investigațiilor imagistice.
Dacă identifici semne de AVC la tine sau la un apropiat, te îndemnăm să suni fără întârziere la 112. În cazul în care accidentul vascular cerebral este confirmat de echipajul de la Ambulanță, va fi nevoie de un tratament complex, care nu poate fi efectuat decât în spital. Reține: cât mai trăiești după un AVC depinde de promptitudinea intervenției medicilor.
Iar dacă ai trecut printr-un accident vascular cerebral, echipa Neuroaxis îți poate asigura monitorizarea de care ai nevoie pentru e preveni recurența și poate alcătui pentru tine un plan personalizat de recuperare, care să-ți asigure șanse mai bune de reabilitare. Te poți programa simplu, online, sau apelând call center-ul clinicii noastre din București.