Investigația CT poate fi repetată, la recomandarea medicului, ori de câte ori o impune starea de sănătate a pacientului. Nu există o convenție privind numărul optim de repetări CT, ci doar recomandarea de a menține, pe cât posibil, cât mai scăzut numărul lor. Fiind o investigație ce presupune iradiere, dozele de radiații ionizante absorbite de organism la fiecare investigație se acumulează și pot duce la probleme de sănătate.
Care este numărul de repetări CT considerat sigur, intr-un an
Pentru a stabili la cât timp se poate repeta o investigație cu computer tomograf, un parametru important care se ia în calcul este doza de radiație efectivă pe care o presupune CT-ul recomandat de medic.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, parametrul ”doză efectivă” este utilizat pentru a măsura radiațiile ionizante în ceea ce privește potențialul de a provoca vătămări. Sievertul (Sv) este unitatea care măsoară doza efectivă și este un indice care ține cont atât de cantitatea de radiație (doză) cât și de rata la care este eliberată doza.
Media globală de expunere la radiații naturale este de aproximativ 2.4 milisieverți (mSv) pe an (conform OMS).
Un CT de coloană vertebrală sau pelvis presupune expunerea la 10 mSv. În cazul unui CT în zona gâtului, doza de radiații este mai mică: 4 mSv, iar pentru o tomografie la cap se folosesc în medie 2msV.
Medicul care ți-a recomandat repetarea CT-ului va ține cont dacă ai mai făcut această investigație în decursul ultimelor 12 luni, de câte ori ai făcut-o și de ce tip a fost, pentru a evalua necesitatea medicală a investigației și nivelul riscului la care vei fi expus printr-o nouă scanare CT. În oricare caz, decizia de repetare a CT va fi luată conform principiilor de bază stipulate de Comisia Internațională pentru Protecția Radiologică:
1. Justificare – Orice decizie care modifică situația expunerii la radiații ar trebui să facă mai mult bine decât rău, adică beneficiile obținute trebuie să depășească riscurile implicate.
2. Optimizarea protecției – Dozele ar trebui menținute la un nivel cât mai scăzut posibil.
3. Limitarea dozei – Doza totală pentru orice individ nu trebuie să depășească limitele corespunzătoare (indicele local de radiație naturală + 1mSv). Principiul limitării dozei nu se aplică la expunerile de natură medicală, unde primează principul justificării și cel al optimizării protecției.
Riscuri versus beneficii la repetarea CT
Computerul tomograf și riscul de cancer
Estimarea riscului de apariție a cancerului în urma unui examen imagistic individual este controversată, având în vedere natura cumulativă a daunelor cauzate de radiațiile ionizante precum și datele epidemiologice limitate pe care societatea științifică le deține.
Cu toate acestea, există un consens crescând în comunitățile medicale și științifice că riscul de dezvolta cancer în timp din cauza expunerii repetate la radiații ionizate, oricât de mic pentru individ, este unul real.
Nu există însă studii care să arate clar o legătură între o anumită doză de radiații folosite în investigațiile radiologice de tipul CT și apariția cancerului.
Pe de o parte, în special pentru bărbații adulți de peste 65 de ani, există numeroase dovezi că beneficiile sunt net superioare riscurilor pe care le implică repetarea la nevoie a scanării CT. Pe de altă parte, în alte categorii de populație, cum ar fi copii, adolescenții sau femeile însărcinate, e nevoie de mult mai multă precauție la recomandarea investigațiilor cu copmputer tomograf.
Beneficiile investigației cu computer tomograf
Repetarea CT este necesară în monitorizarea evoluției cancerelor. La fel, efectuarea unui CT se impune în cazul pacienților care ajung la urgențe cu traumatisme craniene, cu suspiciune de hemoragie internă, cu afectare neurologică (AVC , de exemplu) ori cu anumite afecțiuni toracice (suspiciune de embolie pulmonară sau disecție aortică), indiferent dacă au mai fost supuși unei astfel de investigații recent. În astfel de situații, riscul de deces din cauza afecțiunii de bază depășește cu mult riscul de a dezvolta cancer pe viitor, ca urmare a expunerii la radiații prin repetarea CT.
În clinica noastră poți beneficia de această investigație și gratuit, cu bilet de trimitere, iar dacă ai recomandare pentru CT cu substanță de contrast, oferim posibilitatea efectuării în clinică, în aceeași zi, a analizelor de laborator necesare înaintea acesteia: uree și creatinină. La Neuroaxis, specialiștii iau cele mai bune decizii pentru pacienții lor, iar dacă este necesară repetarea examinării CT, se vor asigura că riscurile pe care le implică pentru sănătatea ta sunt cât mai scăzute. Consultă-te cu specialiștii în imagistică de la clinica Neuroaxis din București dacă ai nevoie de un CT.