Tomografie computerizata: De la A la Z

Autor: Dr. Emilia Margarita Diaconu

Despre autor

O tomografie computerizata, denumita intr-o maniera obisnuita CT, este o procedura imagistica radiologica, care se poate efectua atat nativ, cat si cu substanta de contrast. 

Tomografia computerizata are la baza utilizarea razelor X. Aceste raze sunt rotite in jurul unei anumite parti ale corpului, producand astfel imagini transversale generate si prelucrate prin intermediul unui calculator.

Utilizarea tomografiei computerizate sporeste capacitatea medicului de a diagnostica cu acuratețe boala unui pacient. Tomografiile computerizate se dovedesc utile in medicina preventiva si in depistarea cancerului. 

Intr-o scanare spirala sau elicoidala, suportul pe care este pozitionat pacientul se deplaseaza continuu pe masura ce sursa de raze X si detectoarele se rotesc. Acest lucru reduce semnificativ durata procedurii pentru a oferi rezultate rapide in situatii de urgenta.

Tomografie computerizata vs Radiografie vs RMN. Ce alegem?

Avantajul imaginilor obtinute cu ajutorul unui tomograf computerizat în comparație cu radiografia cu raze X  conventionale il reprezinta continutul detaliat, eliminand suprapunerea imaginilor, informatiile suplimentare aduse despre tesuturile moi si specificitatea si sensibilitatea ridicata.

Tomografia computerizata are mai multe avantaje si fata de imagistica prin rezonanta magnetica. Scanarea cu un tomograf computerizat poate fi utilizata in siguranta la pacientii cu stimulatoare cardiace si pompe programabile sau sunturi, deoarece nu va afecta reglajul dispozitivului. De obicei, pacientii claustrofobi nu pot efectua studiul RMN; cu toate acestea, ei se simt confortabil in interiorul unui tomograf computerizat, deoarece procedura este mai rapida si fara zgomot.

event

Fii atent la ce simptome ai! Fa-ti o programare la neuroaxis

Cand este indicata o tomografie computerizata?

O tomografie computerizata este utilizata pentru numeroase indicatii clinice, in functie de simptomatologia pacientului. Indicatiile pentru scanarea cu ajutorul unui tomograf computerizat sunt de a ajuta medicul sa puna un diagnostic, de a restrange diagnosticul diferential si de a confirma suspiciunile acestuia.

De asemenea, poate fi utilizata pentru depistarea, stadializarea si urmarirea cancerului. Utilizarea sa ajuta la efectuarea adecvata a biopsiilor si pentru a ajuta in timpul unei proceduri chirurgicale.

Care este riscul de iradiere in cadrul scanarii cu ajutorul unui tomograf computerizat?

In timpul unei tomografii computerizate, esti expus pentru scurt timp la radiatii ionizante. Cantitatea de radiatii este mai mare decat cea pe care ati obtine-o in timpul unei radiografii simple, deoarece scanarea cu ajutorul unui tomograf computerizat colecteaza informatii mai detaliate. 

Scanarile prin intermediul unui tomograf computerizat au multe beneficii care depasesc orice mic risc potential. Medicii folosesc cea mai mica doza de radiatii posibila pentru a obtine informatiile medicale necesare. De asemenea, aparatele si tehnicile mai noi si mai rapide necesita mai putine radiatii decat cele utilizate anterior. 

La clinica Neuroaxis veti fi indrumat de catre cei mai buni medici inspre alegerea potrivita in functie de patologia dumneavoastra.

Ce reactii adverse pot sa apara la substanta de contrast?

In anumite cazuri, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa vi se administreze substanta de contrast in cadrul scanarii cu ajutorul unui tomograf computerizat. Acesta poate fi ceva ce vi se cere sa beti inainte de scanarea cu tomograful computerizat sau ceva care este administrat intravenos. Scopul substantei de contrast este sa ajute in evidentierea anumitor zone scanate. Desi rar, materialul de contrast poate provoca probleme medicale sau reactii alergice.

Cele mai multe reactii sunt usoare si se traduc printr-o eruptie cutanata sau mancarime. In cazuri rare, reactiile alergice pot fi moderate sau grave.

Care sunt riscurile unei scanari cu un tomograf computerizat in timpul sarcinii?

Potrivit Colegiului American de Radiologie, nicio investigatie imagistica de diagnosticare nu are o doza de radiatii suficient de semnificativa pentru a provoca efecte adverse la un embrion sau un fat in curs de dezvoltare. In general, tomografiile computerizate nu sunt recomandate in timpul sarcinii decat daca beneficiile scanarii cu ajutorul unui tomograf computerizat depasesc in mod clar riscul potential.

La clinica Neuroaxis, in Bucuresti, realizam investigatii cu ajutorul unui tomograf computerizat, pacientilor care vin cu o recomandare din partea unui medic specialist.

CT-ul poate fi efectuat si gratuit, cu bilet de trimitere, iar in cazul CT cu substanța de contrast, oferim posibilitatea efectuarii in clinica, in aceeasi zi, a analizelor de laborator necesare inaintea acestei investigatii: uree si creatinina.

Va putem ajuta cu o programare, in functie de gradul de urgenta al problemelor dumneavoastra de sanatate.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up