Epuizarea fizica, psihica si emotionala sau Sindromul “Burn Out”. Boala unei generatii

Autor: Dr. Catalina Hogea

Despre autor

Sindromul Burnout nu a fost clasificat inca in categoria afectiunilor sau bolilor de vreun fel, insa starea de epuizare completa pe care o presupune afecteaza din ce in ce mai multi romani. Vorbim despre o stare de oboseala extrema, pe toate planurile, respectiv fizic, psihic si emotional, si care nu cedeaza nici dupa perioade de repaus sau concediu prelungit.

Ce este sindromul de burnout?

Este, practic, o stare de „ardere completa”, in care organismul nostru nu reuseste sa isi recapete energia sau sa produca energie necesara pentru a ne indeplini sarcinile de zi cu zi. Nu exista pana in momentul de fata o cauza stabilita precis pentru aceasta conditie medicala, insa din ce in ce mai multi specialisti tind sa o asocieze cu perioadele de stres prelungit de la locul de munca si cu aparitia depresiei.

Oboseala cronica apare la toate tipurile de oameni, indiferent de varsta, rasa, gen sau pozitie sociala. Studii recente au demonstrat ca aceasta conditie medicala este mai putin frecventa la copii, acesta fiind singurul element invariabil.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Simptome burnout

Initial, s-ar putea sa ti se para ca ai luat gripa de undeva, ca esti un pic obosit, ca nu ai chef de munca si in general de nimic, ca ai sta doar in pat si cam atat. Ulterior insa, se instaleaza o stare de epuizare severa in care nu te mai poti concentra la ceea ce ai de facut si te simti practic parasit de puteri. Este vorba de oboseala cronica. Organismul iti spune ca e cazul sa iei o pauza si sa te refaci, sa iti regasesti sursele de energie si echilibru. 

Sindromul de oboseala cronica se traduce prin stari de oboseala accentuata, incapacitatea de a te concentra, pierderi de memorie, senzatii dureroase care traverseaza cate o parte a corpului si care se muta dintr-o parte intr-alta, durere de cap de regula difuza, dar persistenta sau dureri la nivelul ganglionilor limfatici ai gatului. Simptomul evident al epuizarii severe este, paradoxal, perioada de pauza. Daca dupa un interval de odihna, organismul se regaseste in aceeasi conditie medicala de oboseala cronica, atunci stii ca esti epuizat. Trebuie sa iei in considerare, de asemenea, ca oboseala poate fi simptomul unor tulburari psihice sau a unor infectii in organism si de aceea e indicat sa mergi la medic pentru a vedea exact despre ce este vorba.

Factori de risc

Potrivit unor studii publicate recent, femeile sunt de patru ori mai predispuse la oboseala cronica decat barbatii, desi sexul nu a fost identificat pana acum drept un factor de risc care sa contribuie la aparitia starii de epuizare completa . Aparitia mai frecventa a sindromului Burnout la femei decat la barbati poate fi explicata si prin faptul ca femeile tind sa se adreseze mai des medicului decat barbatii si atunci informatiile despre acestea sunt mai usor de colectat. Specialistii au stabilit ca oboseala cronica este mai des intalnita la grupa de varsta situata intre 40 si 50 de ani, cu mentiunea ca poate aparea la orice varsta, mai ales in conditiile de stres ridicat in care se munceste in tara noastra.

Tratament

Nu exista un tratament specific pentru aceasta conditie medicala. Specialistii recomanda moderatia activitatilor zilnice, pentru eliminarea, pe cat posibil, a stresului din rutina cotidiana, miscare fizica intr-un ritm mai des decat cel actual si, daca e cazul, si consiliere psihologica. Acest pas trebuie privit in paradigma aparitiei depresiei ca efect al epuizarii cronice si atunci e bine ca pacientul sa fie investit din nou cu incredere in propriile forte.

O consultatie la psihoterapeut, la psiholog sau chiar la psihiatru poate sa te ajute sa depasesti aceasta stare. Nu ezita sa ceri ajutorul specialistilor de la Neuroaxis. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up