Cadouri, colinde, lumini festive și decoruri speciale, timp petrecut cu cei dragi, miros de brad și cozonaci – toate elementele sărbătorilor de iarnă „lucrează” împreună pentru a crea o stare de bine. Efectul pe care îl au asupra noastră tradițiile Crăciunului și Revelionului i-a intrigat pe cercetători și i-a determinat să deruleze studii pentru a afla ce se întâmplă, mai exact, în creier în această perioadă: se schimbă ceva, și dacă da, ce anume? Ce ne face să iubim sărbătorile? Iar rezultatele acestor cercetări sunt surprinzătoare.
Iată cum ne influențează creierul experiențele Crăciunului și Anului Nou:
Bucuria festivă duce la eliberarea de dopamină și serotonină
Nu degeaba se spune despre Crăciun că este cea mai frumoasă perioadă din an! Intrarea în spiritul sărbătorilor duce la eliberarea a doi neurotransmițători, dopamină și serotonină, care mai poartă denumirile de „hormonul plăcerii”, respectiv „hormonul fericirii”. Împreună, cele două substanțe au darul de a ne influența pozitiv dispoziția, inducând o stare de bine.
Un alt mod în care sărbătorile ne influențează creierul a fost descoperit de oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga, care au încercat să găsească „centrul” spiritului Crăciunului cu ajutorul RMN-ului funcțional. Când le-au arătat participanților imagini cu tematică de Crăciun – lumini și decoruri specifice, mâncare festivă, brazi împodobiți -, aparatul RMN a evidențiat o activitate cerebrală crescută în cortexul motor senzorial, cortexul motor primar, cortexul premotor și lobul parietal – zone asociate cu spiritualitatea, simțurile și recunoașterea emoțiilor faciale.
Starea de spirit e îmbunătățită de amintiri pozitive
Tot cu ajutorul scanării RMN, cercetători din Japonia au descoperit că emoțiile pozitive precum bucuria, entuziasmul și „spiritul” specific Crăciunului au legătură directă cu precuneusul, regiunea cerebrală care este implicată în controlul schimbării voluntare a atenției și recuperarea memoriei episodice și care guvernează identitatea personală și experiențele anterioare. Precuneusul este activat când evocăm, în cadrul reuniunilor familiale, întâmplări frumoase sau amuzante din timpul sărbătorilor precedente petrecute alături de cei dragi.
Conexiunea socială și sentimentul de apartenență, amplificate de oxitocină
Crăciunul este prin excelență un moment al conectării cu oamenii apropiați nouă. La nivel cerebral, timpul petrecut cu cei dragi duce la eliberarea de oxitocină, un neurotransmițător cunoscut drept „hormonul iubirii”, care întărește legăturile. Masa în familie, schimbul de cadouri lângă bradul de Crăciun, depănarea de amintiri – toate contribuie la crearea unui puternic sentiment de apartenență.
Răsplată emoțională pentru actele de generozitate
Să dai și să primești cadouri este unul din cele mai frumoase obiceiuri de Crăciun și toți știm: nu există senzație mai plăcută decât să vezi în ochii celui drag bucuria că a primit ce-și dorea. Dar de ce ne face să ne simțim atât de bine gestul de a dărui? Cercetătorii asociază generozitatea cu sistemul de recompensă al creierului, care eliberează dopamină și endorfine în momentele de altruism, ducând la apariția unui sentiment de satisfacție profundă și la dorința de a repeta gestul făcut.
Colindele de Crăciun, sursă de nostalgie și fericire
Unul dintre motivele pentru care cântecele de Crăciun sunt asociate cu bucuria și spiritul sărbătorilor nu este neapărat muzica în sine, ci amintirile care vin odată cu ea. Cu tematică religioasă ori vorbind despre importanța familiei și a tradițiilor, melodiile specifice acestei perioade trezesc în noi sentimente de nostalgie și fericire. Iar știința certifică acest lucru: conform unor studii, atunci când ascultăm colinde, sunt deosebit de active nucleul accumbens și cerebelul, regiunile din creier asociate cu răspunsul emoțional, și hipocampul, asociat cu memoria muzicală.
Relaxare alături de cei dragi
După toată alergătura de dinaintea sărbătorilor, creierul primește o pauză binemeritată, de Crăciun și Anul Nou, când ne relaxăm în familie. Iar una dintre „activitățile” preferate de marea majoritate este urmărirea filmelor de sezon, care au efect terapeutic asupra creierului. „Sunt doar filme reconfortante, care reduc stresul și îți lasă un sentiment de speranță și reînnoire, exact ce ai nevoie în această perioadă”, explică psihologii.
Activitățile în familie stimulează creierul
Jocurile de societate în care ne implicăm alături de membrii familiei, după masa de sărbătoare, sunt o bucurie și pentru suflet, și pentru creier. Șahul, sudoku, jocurile de strategie, puzzle-urile sunt excelente pentru socializare și totodată pentru stimulare minții și păstrarea sănătății creierului.
De Anul Nou, speranța este reînnoită
Focurile de artificii, paharul de șampanie ciocnit cu cei dragi și dorințele pe care ni le punem la miezul nopții setează creierul pentru un nou început. Este un moment de reînnoire a speranței, în care ne propunem să facem tot ce ne stă în putință pentru ca viitorul să fie mai bun decât trecutul. E drept că sunt puțini cei care reușesc să ducă la bun sfârșit „rezoluțiile” de An Nou, conform studiilor, dar nimic nu ne împiedică să încercăm.
Echipa Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, te încurajează să profiți de beneficiile pe care le au sărbătorile de iarnă asupra creierului. Menține-l activ prin cultivarea unui stil de viață dinamic și prin stimulare cognitivă și nu uita să-i evaluezi periodic sănătatea, cu ajutorul experților noștri, la care ai acces simplu, prin programare online.