Durerile de cap în sarcină. De ce apar și cum le tratezi

Cuprins

Durerile de cap în sarcină trebuie tratate cu responsabilitate. Chiar dacă nu sunt neobișnuite (aproximativ 35% dintre femeile gravide suferă de cefalee de tensiune sau de migrene, conform unor cercetări recente), rezultând firesc din modificările fiziologice importante prin care trece organismul, aceste dureri pot fi și primele simptome ale unor afecțiuni neurologice.

Există câteva semnale de alarmă că nu ai de-a face cu o durere de cap primară, ci cu una secundară. Îți explicăm, în cele ce urmează, când este cazul să te îngrijorezi și să soliciți o consultație de neurologie pentru a clarifica lucrurile.

La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, beneficiezi de expertiza unei echipe extinse de medici supraspecializați în toate ramurile neurologiei și în domeniile conexe, care au experiență în diagnosticarea și durerilor de cap, și de tehnologie performantă pentru efectuarea investigațiilor imagistice sigure pentru gravidă și făt.

Cauzele durerilor de cap în sarcină

Majoritatea durerilor de cap apărute în sarcină se datorează schimbărilor importante prin care trece corpul femeii în această perioadă, în încercarea de a se adapta noii vieți pe care o găzduiește. Alte cauze sunt reprezentate de modificările produse în stilul de viață – renunțarea la cafea, de exemplu – sau de anumite afecțiuni preexistente sau nou apărute.

Sevrajul cofeinic

În cazul gravidelor care renunță brusc la cafea, se poate instala sevrajul cofeinic, manifestat prin dureri de cap asociate cu somnolență, oboseală, scăderea nivelului de energie, scăderea vigilenței, dificultăți de concentrare, senzația de „ceață” cerebrală și o dispoziție negativă, marcată de iritabilitate, nemulțumire și tristețe.

Femeilor însărcinate le este recomandat să renunțe la cafea sau să reducă drastic cantitatea consumată, deoarece cofeina traversează placenta și scade fluxul sanguin către placentă. Totuși, efectele specifice asupra fătului nu sunt cunoscute.

Vasodilatația cerebrală

Migrena, un tip de durere de cap frecvent întâlnită, apare în general la femeile însărcinate pe fondul dilatării vaselor de sânge din creier. Durere pulsatilă, resimțită, de regulă, pe o singură parte a capului, nu bilateral, aceasta poate fi însoțită de greață, vărsături și sensibilitate la lumină. Doar un procent mic de gravide prezintă migrenă cu aură, care adaugă acestor simptome tulburări de vedere (vedere neclară, scotoame, spoturi luminoase) sau senzoriale (furnicături sau amorțeli la nivelul membrelor).

Migrena în sarcină crește riscul de tulburări hipertensive și de AVC.

Modificările fiziologice – în trimestrul I

Schimbările hormonale și creșterea volumului sanguin se pot face vinovate pentru durerea de cap apărută în primul trimestru de sarcină, atât direct, cât și indirect, prin declanșarea unor reacții în lanț:

  • stres și oboseală resimțite mai intens;
  • congestie nazală și/sau rinoree, care dau dureri de cap sinusale;
  • foame resimțită acut și hipoglicemie instalată imediat, dacă corpul nu primește rapid mâncare;
  • greață și vărsături;
  • deshidratare apărută pe fondul vărsăturilor.

Afecțiuni apărute pe fondul modificărilor fiziologice

Modificările fiziologice și vasculare, precum și cele ale căii de coagulare care apar în timpul sarcinii cresc riscul de apariție a unor afecțiuni severe, neurologice sau din altă specialitate, manifestate prin dureri de cap și alte simptome: AVC ischemic, AVC hemoragic, tromboză venoasă cerebrală, tromboza sinusurilor, vasoconstricție cerebrală reversibilă, encefalopatie reversibilă posterioară, preeclampsie și eclampsie. Aceste afecțiuni nu sunt însă frecvente și au drept caracteristică durerea foarte puternică, instalată brusc.

Exacerbarea unor afecțiuni neurologice preexistente

Creșterea marcată a nivelului de progesteron în sarcină este asociată cu creșterea meningioamelor, deoarece 70% dintre aceste tumori sunt pozitive pentru receptorii de progesteron. Meningiomul, localizat la meninge, unul dintre straturile de țesut care acoperă și protejează creierul, este cel mai frecvent tip de tumoră cerebrală primară. În majoritatea cazurilor este benign, însă mărindu-și dimensiunea, comprimă structurile cerebrale învecinate, ducând la cefalee și la alte simptome neurologice: convulsii, tulburări de vedere, slăbiciune/amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor.

Și modificările hemodinamice din sarcină pot duce la creșterea meningioamelor.

Factori de risc pentru dureri de cap în timpul sarcinii

Schimbările fiziologice inerente sarcinii sunt factori de risc ce nu pot fi influențați, însă există și o serie de factori modificabili, care pot fi evitați pentru a scădea riscul apariției durerilor de cap:

  • alimente procesate sau maturate;
  • alimente sau băuturi care îi dau gravidei o stare de greață;
  • alimentele care conțin alergeni sau potențiatori de arome;
  • mirosuri puternice;
  • fumatul activ sau pasiv;
  • săritul peste mese;
  • deshidratarea;
  • stresul, oboseala.

Tratamentul durerilor de cap în timpul sarcinii

Abordarea terapeutică depinde de diagnosticul stabilit de neurolog. Dacă este vorba despre o durere de cap secundară, trebuie tratată boala de fond, iar în acest caz, protocolul terapeutic depinde de afecțiunea depistată și trebuie adaptat la starea specială a pacientei. Dacă vorbim despre o durere de cap primară, medicul va recomanda pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea unor noi episoade dureroase medicamente considerate sigure pentru gravidă și făt și terapii complementare complet lipsite de riscuri.

Tratament medicamentos

În primul rând, trebuie menționat că automedicația este contraindicată. Cel mai sigur pentru gravida care suferă de dureri de cap recurente este să apeleze la medicul neurolog pentru stabilirea tratamentului adecvat. Ce medicamente i-ar putea recomanda specialistul?

Paracetamolul este terapia de prima linie a durerii de cap apărute în sarcină, fiind considerat sigur pentru gravidă și făt. Triptanii, în special sumatriptanul, este o alternativă pentru tratarea cefaleei sau a migrenei acute, dar nu este prima opțiune și nici nu este recomandată administrarea constantă – dacă durerile sunt prezente mai des de două ori pe săptămână, trebuie luată în considerare medicația preventivă.

Dacă durerea este însoțită de stare de greață, poate fi asociat unul dintre antiemeticele sigure în sarcină: ciclizină, metroclopramid, proclorperazină, domperidonă sau osetron.

Antiinflamatoare nesteroidiene trebuie evitate în ultimul trimestru de sarcină, din cauza riscului de închidere premature a canalului arterial fetal, iar opiozii, cum este codeina, trebuie administrați cu precauție.

Profilaxia migrenei

Pentru gravidele care au des atacuri migrenoase este recomandat tratamentul preventiv pentru reducerea frecvenței acestor episoade și scăderea intensității durerii. Propranololul și amitriptilina sunt considerate sigure în timpul sarcinii și al alăptării, însă propranololul trebuie evitat de gravidele care au astm și face necesară supravegherea dezvoltării fetale, pentru că este asociat cu un risc scăzut de restricționare a creșterii fetale.

Alte medicamente folosite în profilaxia migrenei, cum sunt candesartan, topiramat, pizotifen și valproat de sodiu, trebuie evitate în timpul sarcinii, din cauza riscurilor asociate.

Terapii alternative

În paralel cu medicația sau ca o alternativă la aceasta, femeile însărcinate pot încerca, pentru ameliorara durerilor de cap apărute în sarcină, masajul scalpului sau deprinderea unor tehnici de meditație. Pentru gestionarea migrenei cronice poate fi utilă și terapia cognitiv-comportamentală.

Totodată, sunt recomandate includerea în rutina zilnică a exercițiilor fizice adaptate sarcinii și respectarea unui orar de somn care să asigure o odihnă de calitate.

Când devine durerea de cap în timpul sarcinii un motiv de îngrijorare?

Durerea de cap primară apărută în sarcină se remite în mod normal în cel de-al doilea sau al treilea trimestru, doar 10% dintrte gravide acuzând o agravare a simptomelor după primul trimestru.

O treime din durerile de cap în sarcină sunt însă secundare, chiar dacă au aceeași prezentare clinică precum cele primare. De aceea, ne uităm după semnale de alarmă specifice:

  • absența oricărui istoric de cefalee;
  • agravarea unei cefalee cunoscute sau modificarea tiparului de manifestare;
  • durere de cap severă, care se intensifică și/sau care nu trece;
  • durere puternică instalată brusc și care crește în intensitate într-un interval de timp foarte scurt (câteva secunde sau minute);
  • durere apărută după o activitate fizică sau care trezește gravida din somn;
  • simptome asociate, precum creșterea tensiunii arteriale, febră, tulburări de vedere, greață și vomă severe, amețeli, convulsii, stare confuzională, pierderea conștienței;
  • edem papilar (poate semnala creșterea presiunii intracraniene);
  • analize de laborator cu rezultate anormale, care semnalează trombocitopenie sau trombocitoză, creșterea testelor funcției hepatice, creșterea proteinei C reactive sau proteinurie.

Cercetările arată că o abordare responsabilă presupune considerarea oricarei cefalee noi și/sau severe aparută în timpul sarcinii ca un posibil simptom al unei boli de fond, care necesită investigații imagistice și analize de laborator, nu doar evaluare clinică. Iar când sunt prezente semnalele de alarmă menționate, examinarea RMN să fie efectuată fără întârziere.

RMN-ul nu utilizează raze X pentru a crea imagini ale oaselor, organelor și a țesuturilor din organism, ci un câmp magnetic puternic și unde radio, așadar, nu iradiază și poate fi folosit în siguranță inclusiv de femeile gravide. Doar în primul trimestru de sarcină este contraindicată folosirea acestei investigații.

Tratează-ți durerea de cap în siguranță, cu sprijinul experților Neuroaxis

Sarcina este o perioadă specială în viața femeii, în timpul căreia orice afecțiune trebuie abordată cu grijă. Simptomele neurologice trebuie evaluate cu atenție, diagnosticate cu ajutorul unor investigații lipsite de riscuri și tratate doar prin mijloace certificate ca sigure pentru gravidă și făt.

În prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică, beneficiezi de expertiza unei echipe extinse de neurologi, care poate determina cu exactitate cauzele durerilor de cap din sarcină, pentru a-ți recomanda apoi tratamentul adecvat. Programează-te cu încredere la Neuroaxis, dacă ai astfel de simptome, pentru a primi neîntârziat îngrijirea de care ai nevoie.

 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up