subject Cuprins

Daca ai aflat ca suferi de un meningiom, cel mai probabil, te gandesti la ce poate fi mai rau. Cu toate acestea, neurologii de la clinica Neuroaxis ne explica faptul ca o astfel de tumora nu reprezinta mereu un risc pentru viata noastra. Cu monitorizare atenta si alegerea momentului potrivit pentru tratament, persoanele diagnosticate cu acest tip de tumora pot duce o viata normala.

Ce este meningiomul?

Meningiomul este o tumora a meningelui care se dezvolta in afara creierului dar in proximitatea acestuia. La baza acestei tumori se afla celulele meningelui, straturile de tesut care acopera creierul. In general, aceasta tumora este benigna, adica necanceroasa si nu pune viata persoanei afectate in pericol.

Cu toate acestea, din cauza faptului ca poate atinge dimensiuni semnificative, poate reprezenta un pericol pentru functionarea optima a creierului. O persoana poate prezenta unul sau mai multe meningioame.

Diagnosticul este pus in aproximativ o treime dintre cazurile de tumori ale sistemului nervos central. In functie de stadiul de evolutie pot fi identificate trei tipuri:

  • Gradul I – meningiom benign, cu o evolutie foarte lenta;
  • Gradul II – meningiom atipic, cu o crestere mai accelerata fata de cel benign;
  • Gradul III – meningiom malign / anaplastic, cu o crestere si evolutie rapida cu invazia si distructia testurilor normale din vecinantate.
event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Cauze

Studiile au aratat ca 40-80% din toate meningioamele prezinta o anomalie in cromozomul 22. Aceasta anomalie genetica este implicata in suprimarea cresterii tumorilor si poate aparea spontan sau ca parte a unui istoric familial de neurofibromatoza de tip 2 sau de cancer de san. 

Factori de risc

Formarea unei astfel de tumori poate fi asociata cu o serie de factori de risc printre care se numara:

Varsta

Se dezvolta este cel mai frecvent in cazul adultilor cu varsta de peste 65 de ani, dar poate aparea la orice varsta, dar este rar la copii.

Sexul

Femeile au un risc de doua ori mai mare sa dezvolte meningiom, fata de barbati. Cu toate acestea, barbatii si femeile au acelasi risc de a fi diagnosticati cu meningiom agresiv.

Expunerea la radiatii

Radiatiile orientate catre cap pot creste riscul unei persoane de a dezvolta meningiom. Sursele frecvente de radiatii care pot provoca aparitia tumorii includ expunerea accidentala la radiatii si radioterapia ca tratament pentru diferite afectiuni.

Bolile genetice

Persoanele cu neurofibromatoza de tip 2 (NF2) prezinta un risc mare de a dezvolta meningiom. Persoanele cu NF2 sunt, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta meningioame anaplazice sau mai multe meningioame concomitente.

Simptome

Cele mai frecvente semne ale unui meningiom sunt durerile de cap si senzatia de slabiciune la nivelul unei maini sau picior. Anumite simptome sunt legate in mod specific de zona creierului sau a maduvei in vecinatatea careia se formeaza.

Alte simptome pot include:

  • Confuzie;
  • Somnolenta;
  • Probleme de vedere si/sau auz;
  • Schimbari de personalitate;
  • Greata si varsaturi;
  • Convulsii;
  • Senzatia de amorteala;
  • Durere la nivelul fetei.

Diagnostic

Diagnosticarea timpurie a meningioamelor este aproape imposibila datorita ritmului lent in care cresc. De cele mai multe ori sunt descoperite accidental. Pentru stabilirea unui diagnostic de precizie este nevoie de o serie de teste si proceduri printre care se numara:

  • Tomografia computerizata (CT) cu substanta de contrast;
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (MRI) cu substanta de contrast; – de electie
  • Angiograma cerebrala (in cazuri rare).

Tratament

Tratamentul pentru meningiom este stabilit in functie de o serie de factori:

  • Marimea si localizarea tumorii;
  • Rata de crestere sau agresivitate a tumorii;
  • Varsta si starea generala de sanatate a pacientului.

In functie de acesti factori, neurologul care se ocupa de caz poate recomanda urmatoarele optiuni:

Asteptarea

Tratamentul imediat nu este necesar pentru toate persoanele diagnosticate cu aceast tip de tumora. Un meningiom mic, cu crestere lenta, care nu produce simptome, poate fi lasat netratat. In aceasta situatie, este indicata o supraveghere constanta a tumorii pentru a monitoriza cresterea.

Chirurgia

In timpul unei interventii chirurgicale se va incerca o eliminare completa a tumorii. Nivelul de rezectie este dictat de localizarea acestuia si relatia cu structurile invecinate: vase de sange, nervi, etc.

Radioterapia

Este rezervata in mod strict recurentelor meningioamelor agresive cu crestere rapida sau recurente sau celor cu o localizare particulara cum ar fi in adiacenta nervilor cranieni. Scopul radioterapiei este de a distruge celulele meningiomului si de a reduce posibilitatea ca tumora sa creasca din nou. Tehnologia moderna permite tintirea radiatiilor catre celulele anormale, limitand in acest fel riscurile pentru celulele sanatoase. Optiunile de radioterapie pentru meningiom includ:

  • Radioterapie stereotactica fractionata;
  • Radioterapie cu intensitate modulata;
  • Radiatii cu fasciculul de protoni.

Specialistii Neuroaxis ne explica faptul ca monitorizarea constanta a eventualelor simptome permite diagnosticarea timpurie unui meningiom si evitarea riscurilor. Programeaza-ti un consult.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Astrocitom

Craniofaringiom

Oligodendrogliom

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up