Cafeaua si durerile de cap. Intre mit si realitate

Multi dintre cei care sufera de dureri frecvente de cap sustin ca o cana de cafea tare amelioreaza sau chiar stopeaza durerea. Ceea ce nu este surprinzator, avand in vedere faptul ca numeroase medicamente impotriva durerii contin si cofeina. Cofeina ajuta la o mai buna absorbtie a substantelor analgezice, dar este aceasta eficienta ca atare, impotriva durerilor de cap? Nu s-au facut studii extinse care sa demonstreze acest fapt, insa, din datele existente in prezent, raspunsul pare sa fie si pozitiv si negativ.

Atunci, de ce sa nu tratam durerile de cap cu ajutorul cofeinei? Adevarul este ca efectele acestei substante asupra creierului variaza intr-o masura foarte mare, in functie de cat de des este utilizata.

Ce este cofeina?

Cofeina este un alcaloid prezent in mod natural in anumite plante, nuci si seminte, precum boabele de cafea si de cacao, nucile de kola, frunzele de ceai, fructele de guarana. De asemenea, poate fi sintetizata si in laborator si utilizata in industria farmaceutica.

Cofeina este una din cele mai des intalnite substante din alimentatia zilnica a omului modern. De la cafeaua de dimineata, tableta de ciocolata si bautura energizanta de la sfarsitul zilei, pana la diverse suplimente pentru cresterea energiei si chiar medicamente impotriva durerilor de cap.

Cafeaua, in special, este una din cele mai consumate bauturi in intreaga lume. Potrivit datelor publicate de Fundatia American Migrain, aproape 90% dintre americanii de toate varstele consuma cofeina zilnic, sub diverse forme, iar peste 95% dintre brazilieni consuma cofeina zilnic, Potrivit acelorasi date, consumul zilnic de cofeina, in majoritatea tarilor, poate ajunge pana la 300 de mg, intrucat o cana de cafea poate contine cel putin 125 mg cofeina, iar o doza de bautura energizanta – 34 de mg.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Cum actioneaza cofeina?

Cofeina afecteaza activitatea unei substante prezente in mod natural la nivelul creierului, anume adenozina. Adenozina este responsabila de o serie de efecte, de la declansarea unei migrene pana la diminuarea activitatii electrice a creierului sau dilatarea vaselor de sange. Adenozina actioneaza prin aderarea la anumiti receptori de pe suprafata unor celule neuronale. Cofeina poate bloca acesti receptori si, astfel, stopa actiunea adenozinei.

Actiunea cofeinei a fost corelata cu vasoconstrictia, respectiv vasodilatia in cazul stoparii consumului. Este posibil ca aceste efecte cronice ale cofeinei sa se datoreze unor modificari functionale ale receptorilor de adenozina, care sunt reflectate in gradul individual de toleranta sau dependenta.

Dependenta de cofeina si durerile de cap

O alta particularitate demonstrata a cofeinei este potentialul sau adictiv. Doar 7 zile de consum pot fi suficiente pentru instalarea dependentei. Desi cantitatea de 100 de mg pe zi este cea mai susceptibila sa declanseze si sa mentina dependenta, organismul reactioneaza chiar si la o cantitate de aproximativ 20-25 de mg. Nu orice persoana risca sa devina dependenta si inca nu au fost stabilite cauzele exacte pentru care unii se confrunta cu simptome severe de sevraj, iar altii nu.

In schimb, studiile au demonstrat ca persoanele care sufera de dureri cronice de cap sunt cele care prefera consumul zilnic de cafea si care reactioneaza pozitiv la medicamentele ce contin cofeina. In plus, pacientii care sufera de migrene au un risc mult mai mare de declansare a durerilor cronice de cap, daca sunt si consumatori de cafea. Iar consumul zilnic de 100 mg de cofeina a fost corelat cu un risc de pana la trei ori mai mare de declansare a durerilor cronice de cap. Asadar, cofeina poate declansa dureri de cap atunci cand actioneaza ca o supradoza.

De aceea, persoanele cu dureri de cap ar trebui sa limiteze consumul de cafea la doua ori pe saptamana, iar persoanele cu forme severe de migrene ar trebui sa elimine complet cafeaua. Insa, consumul se va diminua progresiv, pentru a nu declansa simptome de sevraj si, eventual, se vor elimina si antinevralgicele care contin cofeina. Numai dupa ce se constata rarirea crizelor de durere de cap, se poate incerca reintroducerea treptata a consumului de cofeina. Dar, pentru unele persoane, chiar si o cantitate mica poate redeclansa migrenele.

Deci, cauzeaza sau nu dureri de cap?

Asadar, cofeina afecteaza in mod cert durerile de cap. Utilizarea sa ca tratament in cazul unei dureri acute de cap poate fi eficienta, insa nu mai mult de doua ori pe saptamana. Pentru persoanele care sufera de migrena, consumul de cofeina poate duce la dependenta si la crize mai dese, de aceea se recomanda excluderea completa a acesteia, cel putin temporar. Chiar daca nu este cauza unica a durerilor cronice de cap, este un factor de risc si este important sa fie tinut sub control.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up