Cofeina este un alcaloid prezent in mod natural in anumite plante, nuci si seminte, precum boabele de cafea si de cacao, nucile de kola, frunzele de ceai, fructele de guarana. De asemenea, poate fi sintetizata si in laborator si utilizata in industria farmaceutica.
Cofeina este una din cele mai des intalnite substante din alimentatia zilnica a omului modern. De la cafeaua de dimineata, tableta de ciocolata si bautura energizanta de la sfarsitul zilei, pana la diverse suplimente pentru cresterea energiei si chiar medicamente impotriva durerilor de cap.
Cafeaua, in special, este una din cele mai consumate bauturi in intreaga lume. Potrivit datelor publicate de Fundatia American Migrain, aproape 90% dintre americanii de toate varstele consuma cofeina zilnic, sub diverse forme, iar peste 95% dintre brazilieni consuma cofeina zilnic, Potrivit acelorasi date, consumul zilnic de cofeina, in majoritatea tarilor, poate ajunge pana la 300 de mg, intrucat o cana de cafea poate contine cel putin 125 mg cofeina, iar o doza de bautura energizanta – 34 de mg.