Modul in care dependenta afecteaza o persoana depinde de categoria de varsta in care aceasta se afla. Varsta unei persoane reprezinta un indicator al modului in care aceasta este expusa la noile tehnologii si care sunt efectele pe care le resimte.
In cazul bebelusilor si al copiilor, dependenta de internet ia forma stimularii excesive din partea ecranelor aflate la dispozitie: televizoare, smartphone-uri, tablete sau computere. Expunerea excesiva la tehnologie poate duce la probleme de atentie si dificultati de adaptare la mediul social. Din fericire, socializarea si activitatile educationale traditionale pot remedia eventualele probleme.
Situatia adolescentilor afectati de internet se dovedeste a fi una sensibila si asta din cauza mai multor factori. Ecranele reprezinta o constanta a vietilor lor, fiind, odata cu pandemia, indispensabile in ceea ce priveste mentinerea legaturilor sociale, continuarea educatiei si sursele de divertisment. Din aceasta cauza, atentia lor este solicitata in continuu, ceea ce poate duce la probleme de memorie, asimilare superficiala a informatiilor si chiar epuizare mintala.
Pentru adulti, munca se afla intr-o relatie apropiata cu folosirea internetului, deoarece tehnologiile si mediul online au schimbat radical modul in care se desfasoara atributiile profesionale. Internetul si ecranele sunt prezente si necesare in timpul programului de munca si isi gasesc locul si in viata personala, intr-o proportie mare de timp. In cazul adultilor, o astfel de dependenta poate duce la sindromul burnout, probleme de atentie datorate multitasking-ului si anxietate legata de sarcinile de la munca.