Cat de periculoasa este dependenta de internet?

Autor: Psiholog Monica Bolocan

Despre autor

Tehnologia reprezinta o parte semnificativa a vietii moderne, comunicarea, divertismentul sau munca depinzand de aceasta. In ultimii ani, viata noastra este legata din ce in ce mai mult de internet, iar asta creeaza unele riscuri pentru sanatate. Unul dintre aceste riscuri este reprezentat de catre dependenta de internet.

Dependenta de internet reprezinta un subiect controversat, specialistii facand eforturi pentru a intelege mai bine modul in care folosirea noilor tehnologii se reflecta asupra creierului uman. Psihiatrul Manfred Spitzer a propus termenul de dementa digitala pentru a descrie efectele pe care utilizarea excesiva a tehnologiei le are in cazul anumitor persoane.

Dementa digitala nu reprezinta o boala propriu-zisa, fiind o metafora folosita pentru a sublinia pericolul utilizarii excesive a tehnologiei, care poate duce la deteriorarea unor capacitati cognitive.

Ce este dependenta de internet?

Dependenta de internet reprezinta utilizarea excesiva si compulsiva a internetului,  care in anumite situatii poate conduce la o alterare a functiilor cognitive si o degradare a relatiilor si comportamentelor sociale. Data fiind evolutia internetului si a tehnologiilor asociate, tinerii tind sa fie mai afectati. Incidenta crescuta in randul tinerilor se datoreaza faptului ca internetul face parte din viata lor inca din prima copilarie.

Ca la orice persoana care are o predispozitie catre comportamente adictive, si in cazul persoanelor dependente de internet, utilizarea tehnologiei duce la eliberarea de dopamina. In timp, prin repetarea comportamentului, substanta chimica determina cresterea rezistentei la obiectul dependentei ceea ce duce la cresterea intervalelor de timp dedicate folosirii internetului.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Cum se manifesta dependenta?

O parte a comunitatii stiintifice sustine  teoria conform careia dependenta de internet este doar o alta forma de manifestare a tulburarilor adictive. Intr-un mod asemanator altor forme de adictii, dependenta de internet prezinta simptome fizice si emotionale. Trebuie subliniat faptul ca acestea pot varia de la caz la caz.

Simptomele emotionale, comportamentale sau starile de spirit asociate cu dependenta de internet includ:

  • Probleme cu atentia, asociate cu multitasking-ul;
  • Depresie;
  • Izolarea sociala;
  • Anxietate;
  • Sentimente de euforie legate de utilizarea computerelor sau a smartphone-urilor;
  • Schimbari ale starii de spirit;
  • Asimilarea superficiala a informatiei;
  • Sindromul burnout;
  • Probleme cu memoria/limbajul.

Printre cele mai comune simptome fizice asociate cu dependenta de internet se numara:

Modul in care dependenta afecteaza o persoana depinde de categoria de varsta in care aceasta se afla. Varsta unei persoane reprezinta un indicator al modului in care aceasta este expusa la noile tehnologii si care sunt efectele pe care le resimte.

In cazul bebelusilor si al copiilor, dependenta de internet ia forma stimularii excesive din partea ecranelor aflate la dispozitie: televizoare, smartphone-uri, tablete sau computere. Expunerea excesiva la tehnologie poate duce la probleme de atentie si dificultati de adaptare la mediul social. Din fericire, socializarea si activitatile educationale traditionale pot remedia eventualele probleme.

Situatia adolescentilor afectati de internet se dovedeste a fi una sensibila si asta din cauza mai multor factori. Ecranele reprezinta o constanta a vietilor lor, fiind, odata cu pandemia, indispensabile in ceea ce priveste mentinerea legaturilor sociale, continuarea educatiei si sursele de divertisment. Din aceasta cauza, atentia lor este solicitata in continuu, ceea ce poate duce la probleme de memorie, asimilare superficiala a informatiilor si chiar epuizare mintala.

Pentru adulti, munca se afla intr-o relatie apropiata cu folosirea internetului, deoarece tehnologiile si mediul online au schimbat radical modul in care se desfasoara atributiile profesionale. Internetul si ecranele sunt prezente si necesare in timpul programului de munca si isi gasesc locul si in viata personala, intr-o proportie mare de timp. In cazul adultilor, o astfel de dependenta poate duce la sindromul burnout, probleme de atentie datorate multitasking-ului si anxietate legata de sarcinile de la munca.

Cauzele si factorii de risc ai dependentei de internet?

La fel ca in cazul altor adictii, dependenta de internet nu prezinta o cauza unica. Cu toate acestea, faptul ca doar o parte din persoanele care sunt supraexpuse la ecrane si internet ajung sa sufere de aceasta forma de dependenta indica faptul ca ar putea fi implicat un mecanism similar altor dependente.

Printre cei mai importanti factori de risc asociati cu dependenta de internet se numara existenta unei predispozitii native pentru adictii si supraexpunerea la ecrane/internet de la o varsta frageda. Substimularea creierului cu activitati care nu implica mediul digital reprezinta, la randul sau, un factor care creste sansele de a dezvolta o dependenta de internet. In plus, modul in care sunt proiectate site-urile si aplicatiile au rolul de a capta atentia si de a oferi mici doze de dopamina la fiecare utilizare/interactiune.

Cum eviti sa fii dependent de internet?

Primul instinct al multor persoane care sunt ingrijorate de dependenta de internet este de a elimina cu totul internetul si ecranele din vietile lor. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca mediul digital este un instrument si efectele acestuia depind de modul in care este folosit. Limitarea timpului petrecut in fata unui ecran este un prim pas de a folosi in mod “sanatos” internetul. 

Pentru a evita dependenta de ecran si a avea parte de o sanatate mintala buna este recomandata mentinerea legaturilor sociale directe, cresterea nivelului de activitate fizica sau iesitul in natura. Astfel de activitati au rolul de a intari legaturile neuronale si de a opri declansarea sau a incetini diferitele forme de demente.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up