Efectele exceselor asupra creierului

Cei mai multi dintre noi neglijeaza sanatatea creierului, pentru ca efectele negative asupra sa nu sunt vizibile sau imediate, insa impactul este profund si consecintele apar pe termen lung.

Pentru ca nu il percepem creierul la fel ca pe alte parti ale corpului nostru, avem tendinta sa nu il protejam si sa nu il hranim corespunzator. Datorita complexitatii sale, creierul poate fi influentat negativ atat de factori fizici, precum tipul de alimentatie, cat si de factori psiho-mentali si de stilul de viata.

Excesele  pe care le facem frecvent, in viata de zi cu zi, au consecinte negative asupra sanatatii creierului, chiar mai profunde decat ne imaginam.

Excesele alimentare

Exista numeroase teorii si controverse cu privire la rolul pe care il joaca diverse alimente, substante si combinatii alimentare in sanatatea creierului, insa un lucru este cert: greutatea excesiva afecteaza creierul, in mod direct.

In prima faza, greutatea excesiva determina o desensibilizare a creierului la placerea pe care o resimtim cand consumam alimente grase sau dulci, ceea ce ne face sa crestem tot mai multe cantitatile, pentru a resimti aceeasi placere, fenomen care se transforma in dependente alimentare.

Pe parcurs, cresterea procentului de grasime corporala contribuie la scaderea volumului creierului. Potrivit unor studii, grasimea de la nivelul abdomenului, cunoscuta drept grasime viscerala, este conectata direct cu scaderea volumului creierului, deoarece declanseaza inflamatii si modifica profilul hormonal. Iar micsorarea masei creierului este asociata cu scaderea capacitatilor cognitive si cu un risc crescut de dementa.

Stresul excesiv

Programul de munca prelungit si solicitant, un mediu familial conflictual, un stil de viata instabil sunt doar cateva elemente care definesc stresul excesiv.

Stresul acut, ca raspuns imediat la o situatie data, este normal si chiar sanatos. Insa stresul cronic arata un dezechilibru si provoaca eliberarea in exces a cortizolului, numit “hormonul stresului’, asociat cu multiple probleme de sanatate. Cortizolul excesiv rezulta in cresterea radicalilor liberi, care ataca si distrug celulele creierului.

Stresul excesiv este raspunzator si de pierderile de memorie si scaderea puterii de concentrare. Stresul scade nivelul de serotonina si dopamina, neurotransmitatorii necesari pentru starea noastra de bine. De la iritabilitate pana la anxietate si depresie, consecintele sunt incontestabile. Stresul cronic si excesul de cortizol cresc dramatic riscul dementei, iar stresul excesiv, la varsta a doua in special, dubleaza riscul imbolnvarii de Alzheimer.

Folosirea excesiva a computerului, telefonului si televizorului

Numeroase studii au aratat atrofierea materiei cenusii in cazul excesului de jocuri pe calculator si navigare pe Internet. Pe langa cresterea riscului de comportament violent sau deviant, sunt afectate capacitatea de control asupra impulsurilor, de organizare si de comunicare emotionala cu cei din jur.

Alte studii au confirmat si impactul negativ asupra capacitatilor cognitive si performantei intelectuale, ceea ce face aceste excese cu atat mai periculoase pentru copii si adolescenti. Timpul excesiv petrecut in fata unui ecran afecteaza creierul atat structural cat si functional, cu un impact puternic mai ales asupra lobului frontal, conectat cu tot ceea ce inseamna success pentru noi, de la intelect si cariera, pana la comunicarea eficienta cu cei dragi.

Consumul excesiv de zahar

Cu toate ca glucoza este indispensabila pentru celulele neuronale, consumul excesiv de zahar adaugat scade nivelul BDNF (factor neurotrofic derivat din creier), fara de care nu putem invata sau forma noi amintiri. BDNF are un nivel scazut cu precadere in cazul diabeticilor si al pre-diabeticilor, si este de asemenea asociat cu riscul crescut de depresie si dementa.

In cazul persoanelor dependente de droguri, nicotina sau alcool, receptorii dopaminei sunt supra-stimulati si provoaca acea permanenta nevoie de doze crescute. Cercetarile au aratat un mecanism similar in cazul consumului de zahar adaugat, cu manifestari si consecinte similare dependentelor de substante toxice.

Consumul excesiv de alcool

Consumul moderat de alcool are efecte negative pe termen scurt, insa consumul excesiv este asociat cu deficiente neuronale ireversibile, care continua chiar si daca persoana respectiva renunta la alcool dupa o anumita perioada. Excesul de alcool pe termen lung scade capacitatile cognitive si scade volumul creierului, un factor major in dementa si alte afectiuni neurologice degenerative. Mai mult, este recunoscut faptul ca excesul de alcool poate exacerba o afectiune psihica deja existenta, cu efecte grave pe termen lung.

Asadar, un stil de viata echilibrat, bazat pe o alimentatie moderata, eliminarea pe cat posibil a stresului si limitarea timpului pe care il petrecem in fata ecranelor mari sau mici, are un impact mult mai mare decat credem asupra creierului si este esential pentru o viata lunga si sanatoasa.

Last Updated on November 28, 2023

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up