Apneea in somn. Ce este, simptome, diagnostic si tratament

Te-ai trezit vreodata brusc din somn cu senzatia ca te sufoci? Dupa o noapte in care ai dormit cele 8 ore obligatorii te simti obosit si ai o stare de somnolenta constanta? Sforai atat de tare incat vecinii bat in calorifer in miezul noptii? Cel mai probabil suferi de apneea in somn, afectiune care, de cele mai multe ori este neglijata si greu de identificat, manifestandu-se printr-o perioada de timp in care nu respiri in timpul somnului. Daca nu ti-a spus nimeni ca somnul tau nu este unul calitativ, dar simti asta, o vizita la medicul specialist poate descifra misterul si poti beneficia de un tratament pentru apneea in somn..

Ce este apneea de somn

Apneea in somn este o afectiune a aparatului respirator, caracterizata prin pauze respiratorii repetate si frecvente in timpul somnului. Respiratia se poate opri de mai multe ori intr-o sesiune de somn si poate dura de la 10 secunde pana la un minut. Trezirile bruste si senzatia de oboseala se intampla atunci cand creierul, in perioada lui naturala de repaos, lucreaza „ore suplimentare”, fiind nevoit sa treaca respiratia de pe pilot automat pe pilot manual, pentru a impiedica sufocarea. In apneea in somn, calitatea si durata somnului sunt cu mult diminuate, fiind afectate si alte organe, precum inima, care trece subit de la brahicardie la tahicardie.

Cauzele si simptomele apneei in somn

Apneea in somn poate avea cauze anatomice, precum deviatie de sept nazal, congestie nazala, leziuni ale corzilor vocale sau poate fi consecinta unei alte afectiuni, precum accidentul vascular cerebral, infectia tractului respirator superior sau a unui tratament medicamentos cu sedative. Sunt si o serie de factori care tin de stilul tau de viata si care pot incuraja dezvoltarea apneei in somn, precum fumatul, greutatea in exces sau consumul abuziv de alcool.

Simptomele apneei in somn se manifesta atat in perioada somnului, cat si pe parcursul zilei. Cele nocturne se manifesta prin episoade de oprire a respiratiei, sforait, somn agitat, mictiuni frecvente sau transpiratie. In timpul zilei poti sa experimentezi stari de oboseala cronica, dureri de cap, mai ales dimineata, ameteala, dificultati de concentrare si de atentie, pierderi de memorie sau stari de iritabilitate, anxietate sau depresie.

Tipuri de apnee in somn

Daca esti diagnosticat cu apnee in somn, ai fie apnee obstructiva, centrala sau mixta. Apneea de somn obstructiva este cea mai frecventa si se manifesta atunci cand musculatura gatului se relaxeaza in timpul somnului si caile aeriene superioare se inchid. Apneea in somn centrala se produce atunci cand creierul nu poate sa transmita musculaturii informatia corecta, cea care regleaza respiratia. Apneea de somn mixta cuprinde simptomele celorlalte doua.

Diagnostic si tratament pentru apneea in somn

Diagnosticul de apnee in somn va fi pus de medic in functie de informatiile pe care i le furnizezi in legatura cu  stilul tau de viata, istoricul familiei tale si simptomele pe care le reperezi singur, dar si cu ajutorul a doua metode specifice: poligraful ventilator portabil si polisomnografia. Primul este un aparat pe care il iei acasa si il instalezi inainte de somn, care va inregistra calitatea somnul tau, de la parametrii respiratiei, saturatia oxigenului din sange, intensitatea sforaitului si pozitia in care dormi. Pe baza datelor preluate de poligraf, medicul va interpreta simptomele pe care le prezinti si va stabili daca suferi de apnee in somn, ce tip si cat de grava este. Polisomnografia se realizeaza intr-o clinica de specialitate si se urmaresc o serie de parametrii in plus fata de prima metoda.

Tratamentul pentru apneea in somn este unul de lunga durata si difera de la caz la caz, in functie de caracteristicile fiecarui pacient, dar este necesar pentru a reduce riscurile de aparitie a unor afectiuni conexe. Cea mai frecventa solutie este CPAP, un aparat care pune presiune la nivelul faringelui, deschide caile aeriene si regleaza respiratia. Aparatul are o masca pe care pacientul cu apnee de somn si-o fixeaza pe fata inainte sa adoarma. Medicul poate oferi si recomandari asupra stilului de viata, care pot veni in ajutorul terapiei, precum renuntarea la fumat sau pierderea in greutate.

La clinica Neuroaxis poti face atat testul cu poligraful ventilator portabil, cat si  polisomnografia, in functie de evaluarea unuia dintre specialistii nostrii. Clinica este dotata cu un laborator specializat in somnologie unde poti ramane peste noapte si unde noi iti vom monitoriza somnul prin EEG, dar si video si audio.

Daca ultimele analize ti-au iesit perfect, dar tu te simti in mod constant epuizat si nu reusesti sa te odihnesti in timpul somnului, suferi de insomnie sau sforaitul tau a devenit motiv de cearta in cuplu, fa-ti o programare la medicul specialist si afla ce se intampla cu tine in timp ce dormi si daca ai apnee in somn.

 
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up