Tratament apnee in somn: Neuroaxis și VitalAire

Tipuri de apnee in somn

Apneea în somn reprezintă o tulburare de somn de cauză respiratorie (pneumologică). Există două tipuri diferite de apnee în somn: apneea obstructivă și apneea centrală. 

Apneea obstructivă este cea mai frecventă. Apneea obstructivă apare sub forma unor episoade repetitive de obstrucție completă sau parțială a căilor respiratorii superioare în timpul somnului, cu o durată mai mare de 10 secunde. În timpul unui episod apneic, diafragma și mușchii respiratori lucrează mai mult pentru a deschide căile respiratorii, din cauza a multipli factori care obstrucționează căile respiratorii. De obicei, respirația se reia cu un oftat puternic, care este identificat de pacient drept sforăit. Aceste episoade pot interfera cu un somn liniștit, reduc fluxul de oxigen către organele vitale și pot provoca tulburări de ritm cardiac

În cazul apneei centrale, căile respiratorii nu sunt blocate, dar creierul nu reușește să transmită mușchilor semnalul de a respira din cauza unor probleme de funcționare a centrului respirator. Apneea centrală este legată de funcționarea sistemului nervos central.

Tratamentul pentru apnee în somn depinde astfel de tipul acesteia.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Tratament pentru apnee îin somn

Există mai multe opțiuni non-invazive de tratament pentru apneea de somn. Opțiunile non-chirurgicale se împart în două categorii: 

  • dispozitive de presiune pozitivă a căilor respiratorii (PAP)
  • aparate orale.

Cel mai frecvent tratament pentru apneea obstructivă în somn este tratamentul cu presiune pozitivă a căilor respiratorii (PAP). Deoarece apneea de somn este marcată de reduceri sau pauze în respirație, tratamentul PAP este conceput pentru a crește fluxul de aer fără întrerupere.

Scopul acestui tip de tratament este de a vă îmbunătăți somnul pe timpul nopții, de a crește nivelul de oxigen și de a contracara efectele negative ale apneei. Cele două tipuri principale de dispozitive PAP sunt presiunea pozitivă continuă în căile respiratorii (CPAP) și presiunea pozitivă bilaterală în căile respiratorii (BiPAP sau BPAP).

Tratamentul CPAP pentru apneea în somn presupune trimiterea unui flux constant de aer în căile respiratorii ale pacientului pentru a împiedica colapsul acestora. CPAP este considerat tratamentul standard pentru persoanele cu sindrom de apnee în somn. Deși funcționează cel mai bine pentru persoanele care au apnee moderată sau severă, poate fi util și pentru cazurile ușoare.

Atunci când folosiți un aparat CPAP, purtați o mască care se potrivește peste nas și/sau gură și este fixată cu o curea. Un furtun conectează masca la aparatul CPAP. Aparatul colectează, filtrează și presurizează aerul din încăpere înainte de a-l trimite în căile respiratorii. 

Tratamentul pentru apnee în somn care utilizează CPAP funcționează prin stabilirea și apoi menținerea unei presiuni fixe și constante, necesară pentru a menține deschise căile respiratorii atunci când respirați. Medicul va determina presiunea care funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră și va seta aparatul la acel nivel. 

Uneori, medicii prescriu ca tratament pentru apneea în somn un aparat de presiune pozitivă bilaterală a căilor respiratorii (BiPAP sau BPAP), atunci când o persoană cu apnee în somn nu poate tolera aparatele de tip CPAP. Aparatul BiPAP funcționează în mod similar cu un aparat CPAP, cu diferența că BiPAP eliberează aer la o presiune mai mare în timpul inspirației și la o presiune mai mică în timpul expirației.

Această caracteristică face ca BiPAP să fie o alegere bună pentru persoanele care dorm și care au dificultăți în a suporta tratamentul pentru apnee în somn cu un aparat de tip CPAP. De asemenea, aparatele BiPAP sunt uneori prescrise persoanelor care au apnee în somn, precum și obezitate severă sau anumite alte afecțiuni, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Foarte important în tratarea apneei în somn obstructive este eliminarea factorilor controlabili de risc: 

  • consumul de tutun și de alcool
  • greutatea excesivă
  • dormitul pe spate etc.

În cadrul Clinicii Neuroaxis puteți beneficia de aparatură de testare a sindromului de apnee în somn și de titrare în vederea diagnosticării și prescrierii unui tratament pentru apneea în somn obstructivă. Testarea, precum și titrarea se vor realiza în confortul dormitorului dumneavoastră, după ce ați fost instruit de personalul clinicii în utilizarea aparatelor.

Vă putem ajuta cu o programare, în funcție de gradul de urgență al problemelor dumneavoastră de sănătate.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât poți trăi cu Parkinson. Tot ce trebuie să știi despre simptomele timpurii și evoluția bolii

Afectiuni si tratamente

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up