Ce este apneea de somn si cum se manifesta

In termeni simpli, apneea de somn inseamna lipsa respiratiei. Pornind de la factorii care o provoaca, s-au identificat mai multe tipuri de apnee: 

  • mecanica, adica provocata de obstructia cailor respiratorii superioare; 
  • reflexa, provocata de excitarea zonelor reflexogene inhibitorii; 
  • voluntara, care apare datorita opririi voite a respiratiei.

Apneea este definita ca o afectiune a aparatului respirator care se manifesta prin pauze respiratorii repetate si frecvente. Cel mai cunoscut tip de apnee este cel de somn, numit si sindromul de apnee in somn SAS. Asa cum o sugereaza si numele, SAS apare in timpul somnului, iar perioada de oprire a fluxului de aer este de aproximativ 10 secunde. Numarul episoadelor de apnee poate varia de la 5 si pana la 50 pe ora de somn.

Tipuri de apnee

Aceasta afectiune prezinta grade diferite de gravitate: usoara, moderata sau severa. Gradul de gravitate se stabileste in functie de durata si frecventa episoadelor apneice sau de bradipnee, care inseamna scaderea ritmului respiratiei. Se cunosc 3 tipuri de apnee SAS: apneea obstructiva (ASO), apneea centrala si apneea mixta.

Apneea de somn – simptome apneei la adulti

O parte dintre simptome sunt comune tuturor pacientilor cu ASO. Printre acestea mentionam sforaitul si somnolenta excesiva diurna, care se manifesta prin adormire in contexte neadecvate, cum ar fi in timpul meselor, sofatului sau discutiilor cu ceilalti. Persoanele care sufera de apnee obstructiva mai pot manifesta unele din urmatoarele simptome: 

  • somn agitat si/sau neodihnitor care conduce la deteriorarea capacitatilor intelectuale (memorie, concentrare)
  • dureri toracice
  • cefalee dupa trezire
  • iritabilitate
  • oboseala
  • tulburari emotionale.

Apneea de somn la batrani

La batrani au loc in mod natural opriri ale respiratiei in timpul somnului, insa aceste pauze respiratorii, care sunt scurte, nu produc alterari grave ale concentratiei oxigenului arterial. Tocmai aceste opriri de respiratie (normale varstei) ingreuneaza punerea diagnosticului de apnee obstructiva persoanelor in varsta.

Simptome apneea de somn la copii

Simptomatologia ASO la copii difera in functie de varsta. La copiii sub 5 ani, afectiunea se manifesta prin sforait, respiratie de tip oral, transpiratie, agitatie si trezire in timpul somnului. La cei cu varsta de peste 5 ani sunt prezente si alte simptome, cum ar fi enurezisul nocturn, intarzierea cresterii si dezvoltarii. Acesti copii prezinta tulburari de comportament si deficit de atentie, iar performantele lor scolare sunt scazute. Un simptom comun la copii si adulti este sforaitul. Din fericire, somnolenta diurna la copii nu este prezenta in aceeasi masura ca la adulti. La unii dintre copii nici nu se remarca manifestari ale afectiunii, iar singurul simptom vizibil este incetinirea ritmului de crestere comparativ cu al copiilor din aceeasi categorie de varsta. In cazuri foarte rare, ASO la copii cauzeaza instalarea cordului pulmonar (hipertrofia ventriculara dreapta).

Daca o parte dintre simptomele mentionate mai sus se regasesc la un copil sau adult, acesta trebuie sa se prezinte la medic pentru un consult de specialitate.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up