Diagnosticare sindromul de apnee in somn

Sindromul de apnee in somn (SAS) se caracterizeaza prin oprirea involuntara a respiratiei in timpul somnului. Conform standardelor medicale, pentru ca o persoana sa fie diagnosticata cu sindromul de apnee in somn, numarul episoadelor din timpul unui ciclu de somn trebuie sa fie de cel putin 10, cu o durata de peste 10 secunde.

Clasificare apnee in somn

  • apnee obstructiva (cauzata de o obstructie la nivel orofaringian);
  • apnee centrala (cauzata de un defect in controlul respiratiei sau in functia neuromusculara);
  • apnee mixta (sunt prezente ambele forme de apnee prezentate).

Simptome apnee in somn

In timpul somnului

  • pauze respiratorii
  • fragmentarea somnului
  • nicturie
  • transpiratii nocturne

In timpul zilei

  • somnolenta excesiva
  • oboseala cronica
  • tulburari de atentie si de memorie
  • schimbari de personalitate
  • cefalee matinala
event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Diagnostic sindrom apnee in somn

Un diagnostic de sindrom de apnee in somn se pune de catre medicul specialist, cu competenta in somnologie, pe baza unei anamneze si a anumitor investigatii specifice.

Un diagnostic de sindrom de apnee in somn se realizeaza cu ajutorul poligrafiei respiratorii. Pentru acest tip de investigatie se utilizeaza un poligraf, dispozitiv care inregistreaza fluxul respirator al unui pacient in timpul somnului, episoadele de apnee (opriri ale respiratiei), miscarea toracica si abdominala, precum si pulsul si saturatia de oxigen.

Investigatia se poate realiza la domiciliul pacientului sau intr-un laborator de somnologie. Poligraful este usor de montat, pacientul fiind instruit de personalul specializat in aceasta privinta. De asemenea, dispozitivul este setat sa inceapa inregistrarea automat, la o anumita ora si sa o incheie tot automat la sfarsitul ciclului de somn.

Dupa finalizarea inregistrarii pacientul returneaza aparatul, iar inregistrarea este analizata de medicul somnolog care pe baza rezultatelor va pune un diagnostic de  sindrom de apnee in somn sau nu.

Tratament apnee in somn

In functie de tipul si de severitatea apneei, medicul specialist va recomanda utilizarea unui dispozitiv de tip CPAP (continuous positive airway pressure).

Acesta ajuta pacientul sa respire normal pe timpul noptii si are o eficienta de peste 90%. Aflati mai multe informatii despre acest tip de tratament, in cazul in care aveti un diagnostic de sindrom de apnee in somn.

Rate this post
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up