Cu siguranta ti s-a intamplat macar o data sa mergi la medic si sa nu primesti un diagnostic pe loc, dar in schimb sa ti se recomande sa efectuezi investigatii suplimentare. Probabil ai fost confuz si ai fost tentat sa renunti. Nimic mai gresit, pentru ca, deseori, un diagnostic neurologic este complex si nu poate fi stabilit fara ca medicul sa vada si sa interpreteze rezultatele a uneia sau mai multor investigatii care ”fac lumina” in complexitatea sistemului nervos.
Neurologia studiaza atat sistemul nervos central, format din creier si maduva spinarii, cat si sistemul nervos periferic, ce asigura comunicarea intre tesuturi, muschi si nervi, dar si vasele de sange ce hranesc sistemul nervos central.
Prin urmare, patologiile de natura neurologica pot fi extrem de diverse – de la dureri, paralizii, spasme, pana la tulburari de somn, de memorie, de vorbire sau ale simturilor. Iar gama afectiunilor neurologice este vasta, variind de la neuro-infectii, tumori, afectiuni autoimune sau boli degenerative (Alzheimer, Parkinson) pana la leziuni ale celulelor nervoase ce produc convulsii (epilepsie) sau afectiuni ale vaselor de sange ce hranesc sistemul nervos central (accidental vascular cerebral).