Cat de importanta este a doua opinie pentru un diagnostic corect

Un diagnostic de dementa, Parkinson sau epilepsie nu este primit cu inima usoara de nici un pacient. Dar cand diagnosticul initial nu este unul corect, sau pacientul nu are incredere in primul consult, situatia devine si mai dramatica. In cazul unor afectiuni grave, precum cele din spectrul afectiunilor neurologice, acuratetea diagnosticului este vitala. Chiar daca diagnosticul este unul greu de acceptat, vrei sa fii sigur ca acesta este unul corect si ca planul de tratament primit de la medicul curant este unul eficient.   

De ce avem nevoie de a doua opinie?

Fata in fata cu posibilitatea unui diagnostic “greu”, precum o tumora cerebrala sau o afectiune neurodegenerativa, fiecare pacient se leaga de speranta de a i se infirma suspiciunea printr-un miracol sau eroare medicala. A doua opinie pentru un diagnostic corect este importanta pentru ca fie confirma primul diagnostic, si atunci pacientul se poate concentra pe solutii, pe tratament si pe vindecare, fie infirma un diagnostic pus in mod gresit.

Foarte multi dintre romani nu cer o a doua opinie medicala din varii motive: fie le este teama de confirmare, fie nu stiu unde sa caute, fie pur si simplu nu se gandesc ca este necesar. Importanta unui al doilea diagnostic, mai ales in cazul unor afectiuni grave, consta nu neaparat in consultul in sine, cat mai ales in abordarea multidisciplinara a cazului respectiv, sustinuta de o echipa de medici cu diverse specialitati. 

Cand primul diagnostic e gresit, al doilea iti salveaza viata

Mama Biancai Grib se plangea de dureri de spate de foarte mult timp, fara ca un medic sa-i puna un diagnostic si sa-i ofere alt tip de tratament in afara de calmante. Cand s-a hotarat sa faca o serie de investigatii mai ample, in urma unui RMN interpretat gresit, femeia a primit diagnosticul de cancer in stadiu de metastaza la coloana. Despre aceasta experienta, Bianca isi aminteste ca “in pozitia de pacient, iti pierzi mintile cand auzi o asemenea veste”.

Refuzand sa ia ca sigur un diagnostic care semnala metastaza, desi in nici un alt organ nu fusesera depistate celule canceroase, dupa multe cautari, Bianca a ajuns cu mama ei la clinica Neuroaxis, unde a primit atentia medicala de care aveau nevoie. Fiecare specialist a facut un examen clinic complet, de la consultarea pacientului si aflarea istoricului sau medical, pana la citirea atenta a analizelor si recomandarea unora noi.

La Neuroaxis, Bianca a primit pentru prima data de la aflarea diagnosticului nefast vestea ca acesta este posibil sa fie eronat. Doctorul Dan Mitrea a citit diferit RMN-ul pe baza caruia primul doctor a dat verdictul de cancer, spunandu-i Biancai ca este o investigatie insuficienta pentru un astfel de diagnostic. I-a facut apoi un plan detaliat de investigatii necesare si i-a insuflat atat ei, cat si mamei ei, incredere in procesul medical.

Cat de importanta este a doua opinie pentru un diagnostic corect?

Intr-un studiu realizat de cercetatorii de la Mayo Clinic si publicat in urma cu doi ani, este evidentiat faptul ca dintre pacientii care vin in clinica pentru a doua opinie, 88% pleaca cu un nou diagnostic.

In cazul mamei Biancai Grib, investigatiile dureaza de mai bine de doua luni si sunt facute cu atentie si interpretate cu acuratete. Primul diagnostic a fost infirmat, urmand ca ultimele teste sa dezvaluie afectiunea de care sufera cu adevarat femeia. Despre mama ei, Bianca spune ca “starea ei este cu mult imbunatatita si conteaza foarte mult pentru psihicul ei sa stie ce are de facut”.

A doua opinie la Neuroaxis

In unele cazuri mai complicate, medicul care trateaza pacientul este cel care cere o a doua opinie unui coleg din aceeasi unitate medicala sau din afara ei. 

In cadrul clinicii Neuroaxis, diagnosticul se pune rapid, profesionist si integrat de o intreaga echipa de specialisti. Dr. Dan Mitrea, un diagnostician foarte bun din domeniul neurologiei, are alaturi o echipa completa de medici care vin in intampinarea pacientului atat la nivel de diagnostic, dar si ca plan de tratament.

Echipa de specialisti din cadrul clinicii este dedicata pacientilor sai, acordand o atentie sporita modului in care acestia se simt, oferind grija si empatia de care orice persoana care intra pe usile clinicii are nevoie.

Asa cum ceri mai multe opinii pentru orice alta decizie din viata ta, cere o a doua opinie si pentru sanatatea ta!

Last Updated on July 25, 2022

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up