Stare de slăbiciune și tremur în corp. De ce apar aceste simptome și cum le tratăm

Cuprins

Starea de slăbiciune și tremur în corp poate apărea pe fondul unor dezechilibre punctuale, ușor de reglat ale organismului – oboseală, deshidratare, administrarea unor medicamente care dau astfel de efecte secundare -, dar poate fi și semnul unor afecțiuni neurologice, iar acestea necesită diagnosticare certă și tratament pentru a fi ținute sub control. Explicăm, în cele ce urmează, de ce este importantă consultația de neurologie când simptomele nu sunt trecătoare și nu au cauze identificabile.

La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, beneficiezi de expertiza unei echipe de peste 50 de medici supraspecializați în neurologie și domeniile conexe și de tehnologie performantă pentru efectuarea investigațiilor specifice.

De ce apar starea de slăbiciune și tremur în corp

Această combinație de simptome se regăsește într-o gamă variată de situații, de la deficite nutriționale la afecțiuni neurologice și non-neurologice.

De exemplu, deficitul de B12, vitamină esențială pentru funcția nervoasă și producția de globule roșii, poate declanșa anemia pernicioasă, care se manifestă prin stare de slăbiciune și tremur în corp, dar și prin parestezii la nivelul mâinilor și picioarelor, tulburări de vedere, de vorbire, cognitive și motorii, schimbări de comportament, iritabilitate și depresie, scăderea apetitului și a greutății, stare de greață și vomă.

Deficitul de vitamina D poate da, la rându-i, slăbiciune, crampe și dureri musculare, în special la nivelul picioarelor, tremurături și dificultăți motorii. La fel, carența de magneziu, de potasiu sau de fier. Lipsa acestor nutrienți importanți din organism este determinată cu ajutorul analizelor de sânge. Însă când acestea au valori normale, cauza simptomelor trebuie căutată în altă parte. Prin examinare clinică și cu ajutorul investigațiilor și analizelor țintite, medicul va determina dacă este vorba despre o tulburare neurologică sau de altă natură.

Boala Parkinson, scleroza multiplă sau scleroza laterală amiotrofică pot determina apariția unor astfel de manifestări. Diabetul nedignosticat poate da aceleași simptome, la fel ca și anxietatea.

De ce e important să consulți un specialist când te confrunți cu o stare de slăbiciune și tremur în corp

O stare trecătoare de slăbiciune și tremur în corp nu este un semnal de alarmă, mai ales dacă reusești să identifici drept cauză oboseala, deshidratarea sau înfometarea și rezolvi imediat această problemă, furnizând corpului tău ceea ce are nevoie: odihnă, apă sau mâncare. Însă când starea persistă, revine și nu îi identifici cauza ori se agravează, este foarte importantă consultația de neurologie.

Multitudinea de situații în care apare această combinație de simptome și mai ales faptul că se manifestă inclusiv în boli neurologice severe trebuie să te determine să te programezi fără întârziere la medic pentru a obține o clarificare.

Prin identificarea corectă a cauzei, vei beneficia de tratamentul adecvat, iar în boala neurologică, acest lucru este de o importanță crucială: cu cât este depistată mai devreme, cu atât este mai ușor de gestionat.

Ce afecțiuni neurologice au aceste simptome

Luate separat, slăbiciunea în corp și tremorul se întâlnesc într-o multitudine de boli neurologice, dar când se manifestă împreună, posibilele cauze sunt mai restrânse. Iată principalele tulburări care dau aceste manifestări:

Boala Parkinson

Starea de slăbiciune, de oboseală și tremorul în stare de repaus sunt printre primele simptome de Parkinson, o afecțiune neurodegenerativă progresivă, multilezională, cu impact semnificativ asupra calității vieții. În România, peste 70 de persoane trăiesc cu această afecțiune, iar la nivel global sunt peste 8,5 milioane de bolnavi de Parkison, prevalența acestei boli dublându-se în ultimii 25 de ani, conform unui raport OMS.

Tremorul esențial

Este cea mai frecventă tulburare motorie, adesea confundată cu boala Parkinson, care face să tremure ritmic mâinile, capul, trunchiul, vocea sau picioarele. Unii pacienți dezvoltă și alte simptome neurologice, precum amorțelile sau o stare de slăbiciune. Diagnosticat preponderent la persoanele de peste 65 de ani, tremorul nu are o cauză cunoscută și pare a avea o componentă ereditară.

Scleroza multiplă

Slăbiciunea musculară (SM) și tremurăturile sunt simptome și în scleroza multiplă, una dintre cele mai invalidante afecțiuni neurologice ale adultului tânăr (debutează, în general, între 20 și 40 de ani). Boală cronică, inflamatorie a sistemului nervos central, cu mecanism autoimun, SM se mai poate manifesta prin parestezii, paralizii, tulburări de vedere și de coordonare, deficit cognitiv.

Scleroza laterală amiotrofică

Pacienții cu scleroză laterală amiotrofică (SLA) sau boala Lou Gehrig pot dezvolta, pe lângă starea de slăbiciune generată de atrofia musculară, tremorul palatului moale (partea posterioară a bolții palatine), care duce la un tremur necontrolat al gurii. SLA afectează celulele nervoase din creier și măduva spinării și duce la pierderea controlului muscular, în forma severă afectând inclusiv mușchii implicați în respirație și provocând decesul.

Neuropatia periferică

Tremorul poate fi prezent în neuropatiile periferice, un grup de patologii ale sistemului nervos periferic care se manifestă în general prin slăbiciune musculară, amorțeală, furnicături și dureri la nivelul mâinilor sau al picioarelor, însoțite de pierderea echilibrului și a coordonării. Neuropatiile afectează circa 2,4% din populație, la nivel global, cu o prevalență crescută la 8% în rândul populației vârstnice.

Alte afecțiuni care dau astfel de manifestări

Starea de slăbiciune și tremorul pot anunța și o afecțiune din altă sferă decât neurologia, de exemplu, anxietate sau diabetul nediagnosticat ori necontrolat (hipoglicemia poate duce la apariția acestor simptome). Hipotensiunea se manifestă identic, iar dacă medicul stabilește în urma controlului că ești hipotensiv, este necesară o consultație de cardiologie pentru depistarea bolii de fond.

Cum tratăm aceste două simptome la Neuroaxis

Tratamentul diferă în funcție de afecțiunea diagnosticată. Dacă la baza stării de slăbiciune și tremur în corp stă o boală neurologică, expertul Neuroaxis va concepe un plan terapeutic în acord cu tulburarea depistată, stadiul acesteia și severitatea simptomelor prezentate de pacient.

Dacă diagnosticul nu indică o afectare neurologică, ci doar un deficit nutrițional, acesta se va rezolva prin administrarea de suplimente, iar dacă este depistată o tulburare din alte specialități, vei primi recomandare pentru o consultație la specialistul care poate pune un diagnostic de certitudine.

Solicită sprijin de specialitate când te confrunți cu simptome neurologice

Când corpul tău dă semnele unei posibile afectări neurologice, este important să te adresezi unui medic cu experiență în diagnosticarea și tratarea acestor tulburări. Echipa Neuroaxis este alcătuită din medici cu supraspecializări în neuro-oncologie, tulburări de mișcare, afecțiuni neuroinflamatorii sau neurovasculare, afecțiuni ale sistemului nervos periferic, patologii neurodegenerative, epileptologie sau boli neuroinfecțioase, care pot aborda fiecare caz în funcție de particularitățile sale, adaptând planul terapeutic pentru a obține cele mai bune rezultate.

În prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, primești îngrijirea de care ai nevoie, dacă te confrunți cu stare de slăbiciune și tremur în corp. Programează-te online sau prin call center pentru a obține diagnosticul de certitudine și tratamentul adecvat.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up