Puncția lombară se efectuează doar la indicația medicului specialist, de către personalul medical instruit pentru realizarea acestei manevre. În timpul procedurii, se va introduce un ac subțire și flexibil, în partea inferioară a coloanei, în regiunea lombară, prin care se poate preleva lichid cefalorahidian sau se poate injecta o anumită substanță.
În timpul acestei proceduri, veți fi rugat să vă asezati pe patul de examinare pe o parte, cu bărbia lipită de piept și genunchii lipiți de abdomen, în poziție fetală, sau puteți sta pe marginea patului de examinare, în fund, cu spatele arcuit.
Zona unde va fi introdus acul va fi curățată și sterilizată cu o soluție antiseptica, iar medicul sau asistentul medical, va introduce încet acul special pentru punctie. Veți simți o oarecare presiune în timp ce acul este introdus. După ce acul ajunge în zona optimă, se va recolta lichidul cefalorahidian.
Când procedura este finalizată, acul va fi îndepărtat și se va pune un bandaj pe locul de injectare.
Puncția lombară este, în general, foarte puțin dureroasă și durează în jur de 30 de minute cu tot cu pregatirea pacientului. În anumite situații, în funcție de fizionomia pacientului este posibil să fie necesare mai multe încercări pentru a ajunge la canalul spinal și astfel procedura poate să fie mai dureroasă și să dureze mai mult timp.