Ce este o punctie lombara?

Autor: Neuroaxis

Despre autor

Puncția lombară este o procedură în cadrul căreia medicul folosește un ac pentru a ajunge în canalul spinal, cu scopul de a recolta lichid cefalorahidian (LCR).  

Examinarea lichidului cefalorahidian (LCR) este un instrument de diagnostic important pentru o varietate de afecțiuni neurologice infecțioase și neinfecțioase.

event

Fii atent la ce simptome ai! Fa-ti o programare la neuroaxis

Cand si pentru ce se recomanda punctia lombara?

Deși este utilizată de obicei în scopuri de diagnosticare pentru a exclude sau confirma diverse afecțiuni (de exemplu: meningita bacteriană, scleroza multiplă sau hemoragia subarahnoidiană), uneori puncția lombară este utilizată și în scopuri terapeutice, de exemplu, pentru tratamentul hipertensiunii intracraniale idiopatice prin eliberarea presiunii sau pentru administrarea anumitor medicamente intratecal. 

Cum se efectueaza o punctie lombara?

Puncția lombară se efectuează doar la indicația medicului specialist, de către personalul medical instruit pentru realizarea acestei manevre. În timpul procedurii, se va introduce un ac subțire și flexibil, în partea inferioară a coloanei, în regiunea lombară, prin care se poate preleva lichid cefalorahidian sau se poate injecta o anumită substanță.

În timpul acestei proceduri, veți fi rugat să vă asezati pe patul de examinare pe o parte, cu bărbia lipită de piept și genunchii lipiți de abdomen, în poziție fetală, sau puteți sta pe marginea patului de examinare, în fund, cu spatele arcuit. 

Zona unde va fi introdus acul  va fi curățată și sterilizată cu o soluție antiseptica, iar medicul sau asistentul medical, va introduce încet acul special pentru punctie. Veți simți o oarecare presiune în timp ce acul este introdus. După ce acul ajunge în zona optimă, se va recolta lichidul cefalorahidian.

Când procedura este finalizată, acul va fi îndepărtat și se va pune un bandaj pe locul de injectare.

Puncția lombară este, în general, foarte puțin dureroasă și durează în jur de 30 de minute cu tot cu pregatirea pacientului. În anumite situații, în funcție de fizionomia pacientului este posibil să fie necesare mai multe încercări pentru a ajunge la canalul spinal și astfel procedura poate să fie mai dureroasă și să dureze mai mult timp.

Ce complicatii pot sa apara in urma unei punctii lombare?

Complicațiile posibile legate de puncția lombară includ următoarele :

  • Cefalee;
  • Infecție;
  • Hemoragie;
  • Cefalee post puncție lombară.

Cefaleea (durerea de cap)  este cea mai frecventă complicație a puncției lombare. Aceasta începe de obicei la 24-48 de ore după procedură și este mai frecventă la adulții tineri. Aceasta este de obicei auto limitată, durând în mod obișnuit câteva ore, la nevoie se pot administra analgezice și cofeină.

Infecție

Celulita, abcesele cutanate, abcesele epidurale și abcesele spinale pot rezulta în urma unui ac spinal contaminat. Respectarea tehnicii sterile, precum și curățarea și dezinfectarea temeinică a pielii, reduc la minimum acest risc.

Hemoragie

Hemoragia epidurală, subdurală și subarahnoidiană sunt complicații rare.

Ce se intampla dupa o punctie lombara?

Puncția lombară nu necesită internare, iar pacientul poate să meargă acasă în aceeași zi. Se recomandă odihnă pentru restul zilei și un consum optim de lichide pentru a evita apariția durerilor de cap.

Mostra de lichid cefalorahidian va fi trimisă către laborator, unde va fi prelucrată.

La clinica Neuroaxis, în București, realizăm puncții lombare în baza unei recomandări din partea unui medic specialist.

Vă putem ajuta cu o programare, în funcție de gradul de urgență al problemelor dumneavoastră de sănătate.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Durerile de cap în sarcină. De ce apar și cum le tratezi

Noutati

Leșinul. 4 cauze neurologice și când reprezintă o urgență

Noutati

Cu ce trece durerea de cap. Sportul ajută inclusiv în migrenă, dacă e practicat constant

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up