Apatia, un simptom pentru dementa timpurie
Sunt momente in care ne pierdem interesul fata de o situatie sau o cauza, suntem prea obositi sa mergem la un eveniment si nu avem starea necesara de a purta o conversatie lunga la telefon cu un prieten. E normal. Insa, cand dezinteresul devine general si constant, s-ar putea sa ne confruntam cu apatia, o deprivarare motivationala si emotioanala, care poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii, si poate prevesti aparitia dementei timpurii.
Ce este apatia?
Apatia este o afectiune neuro-cognitiva, caracterizata prin lipsa interesului pentru ce se intampla in jur si a motivatiei de a incepe o activitate. Starea este una constanta si poate fi perceputa ca lipsa de empatie sau indiferenta, avand in vedere ca se manifesta prin lipsa de emotie.
Apatia survine in urma atrofierii lobilor frontali si a noii conexiuni care se realizeaza intre acestia si lobii temporali. Lobii frontali functioneaza ca „motivatorul” din creier, fiind resposabili cu planificarea, initiativa si desfasurarea activitatilor. Lezarea sau atrofierea lobilor frontali determina incapacitatea de a stii ce avem de facut si de a realiza o activitate de la un capat la altul. De asemenea, in cazul apatiei, s-au constatat si modificari la nivelul substantei albe din creier.
Cu ce poate fi confundata apatia?
Pentru ca se manifesta sub forma lipsei de interes, apatia poate fi confundata cu alte stari comportamentale sau trasaturi de caracter. Cele mai comune interpretari gresite sunt:
· Lenea. Cand o persoana nu manifesta interes nici macar fata de propria activitate, atitudinea poate fi confundata cu lenea. Insa, cercetatorii in domeniul neurostiintelor au descoperit ca apatia este un rezultat al unei anomalii produse in emisfera creierului, responsabila pentru motivatie.
· Depresia. Cand o persoana se izoleaza si nu vrea sa participe la nicio activitate sociala sau profesioanala, se poate crede ca are depresie. Insa, exista diferente clare intre cele doua: persoanele cu depresie simt in mod exacerbat sentimente si emotii precum tristete, vinovatie, lipsa de speranta, stima de sine scazuta sau disperare. Apaticilor nu le pasa de nimic din jurul lor si par sa fie privati de emotii sau empatie. Desi simptomele apatiei pot aparea in conexiune cu depresia, pot fi si autonome.
Cum recunosti apatia?
Apatia este un simptom periculos datorita faptului ca poate trece neobservat chiar si de persoana care il traieste. Prin urmare, daca te recunosti pe tine sau pe cineva apropiat in simptomele de mai jos, fa o programare la medicul neurolog si discuta cu el.
1. Lispa motivatiei de a incepe sau de a termina o activitate
2. Lipsa unui raspuns emotional atat in fata unui eveniment pozitiv, cat si a unuia negativ
3. Lipsa de interes si de energie
4. Lipsa de idei noi sau de curiozitate fata de evenimente sau situatii din jur
Apatia, chiar deca se strecoara neobservata, isi face simtita prezenta prin ingreunarea indeplinirii activitatilor zilnice si prin scaderea calitatii vietii. Pentru cei din jurul unui persoane apatice, acest tip de comportament poate fi un factor declansator de stres.
Care este legatura dintre apatie si dementa?
Un studiu realizat anul acesta de catre Universitatea din Exter a descoperit faptul ca apatia este un simptom prezent la aproape jumatate din pacientii diagnosticati cu dementa, mai ales cu dementa fronto-temporala. Poate fi un factor de risc sau poate fi un semnal de alarma.
Exista 3 tipuri de apatie asociate cu dementa:
1. Apatie afectiva. Se manifesta prin lipsa emotiilor si a empatiei si prin indiferenta.
2. Apatie comportamentala. Se manifesta prin inactivitate fizica si neputinta de a realiza o activitate.
3. Apatie cognitiva. Se manifesta prin incapacitatea de a incepe un dialog sau de a stimula activitatea mentala, dar si prin absenta interesului in activitatile celorlalti.
Cum faci fata apatiei?
Daca o persoana apropiata tie da semne de apatie, iata cum o poti ajuta:
1. Reaminteste-i constant anumite lucruri
2. Ajuta-l sa-si organizeze mai bine activitatile si sa-si structureze timpul
3. Ajuta-l sa-si creeze o rutina zilnica cu exercitii medicale si interactiune sociala
4. Incurajeaza-l sa citeasca
5. Terapie muzicala
Daca te confrunti cu stari emotionale neobisnuite sau cineva din jurul tau da semne de apatie, te asteptam la un consult de neurologie la clinica Neuroaxis pentru a afla ce se intampla cu creierul tau.
Nu ignora o modificare emotionala si nu o lasa sa treaca neobservata. Tine cont de semnalele creierului tau si permite-i doctorului sa diagnosticheze din timp orice afectiune.
Last Updated on February 21, 2020