SUNCT – Atacuri cefalee unilaterale de tip nevralgic

subject Cuprins

Ce este SUNCT?

SUNCT este o abreviere pentru Atacuri cefalee unilaterale de tip nevralgic, de scurta durata, cu hiperemie conjuctivala si lacrimare.

Atacurile algice sunt foarte scurte, durata de 5-240 secunde, de intensitate mare, de tip nevralgic. Apar cu o frecventa medie de pana la 60/zi. Sunt strict unilaterale (periorbitale) si deobicei declansate de atigere, vorbit sau mestecat.

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Simptome SUNCT

  •  Acuzele algice scurte, cu durata de 5-240 secunde, de intensitate mare, de tip nevralgic. Apar cu o frecventa medie de pana la 60/zi;
  • Sunt strict unilaterale (periorbitale) si deobicei declansate de atingere, vorbit sau mestecat;
  • Simptome vegetative: lacrimare si hiperemie conjuctivala.

 

Diagnostic pozitiv SUNCT

Diagnosticul se bazeaza pe o anamneza completa si examen neurologic fara modificari care sa nu evoce o alta patologie neurologica asociata.

Este importanta si evaluarea prin imagistica cerebrala, ideal IRM cerebral cu secvente de nervi cranieni, pentru excluderea altor patologii.

Criteriile standard IHS pentru diagnosticarea SUNCT includ cel putin 5 atacuri de cefalee unilaterala, cu caracte pulsatile sau junghi,  în regiunea  trigeminală a feței (orbitala, supraorbitala sau temporala) la care sa se asocieze hiperemie conjuctivala si lacrimare ipsilaterala.

 

Diagnostic diferential SUNCT

  •  Alte algii cranio faciale care respecta teritoriul trigeminal (cefalee cluster, hemicrania paroxistica sau hemicrania continua);
  • Nevralgia trigeminala;
  • Alte cauze afectiuni neurologice care dau secundar SUNCT.

 

Tratament SUNCT

La acest moment nu se cunoaste un remediu cert pentru aceasta simptomatologie. In general tratamentul este ales impreuna cu medicul neurolog, in functie gradul de afectare a calitatii vietii.

Tratament acut: indomethacin sau lidocaina.

Tratament de preventie: medicamente de clasa antiepilepticelor (lamotrigine, topiramat sau gabapentina).

Tratament chirurgical: proceduri invazive care implica nervul trigemen, blocuri anestezice, inclusiv stimulare cerebrala profundal.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Cefalee Cluster

Nevralgie Arnold (Suboccipitala)

Nevralgie de trigemen

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin completarea unui chestionar.

keyboard_arrow_up