Cum te ajuta atentia sa ai o memorie mai buna?

Autor: Dr. Zela Cofoian Amet

Despre autor

In era informatiei, tot ce se afla in jurul nostru este gandit sa ne atraga atentia, chiar si pentru o secunda. Notificarile de pe telefon, mailurile care vin in continuu sau social media, printre altele, concureaza pentru capacitatea noastra de a ne concentra si de a fi atenti, iar asta se reflecta asupra abilitatii noastre de a invata. 

Problemele de memorie sunt cat se poate de comune si nu inseamna in mod automat ca suferim de o afectiune neurodegenerativa. In multe cazuri, pur si simplu nu am fost destul de atenti atunci cand am aflat ceva nou pentru a putea reda acea informatie.

De ce nu ne putem concentra?

Concentrarea este baza unei memorii bune. In lipsa atentiei, procesarea noilor stimuli si informatii are de suferit, iar asta se reflecta asupra modului in care este retinuta informatia. Gradul de atentie pe care il avem variaza de la persoana la persoana si de la situatie la situatie. Cu toate acestea, anumite actiuni sau factori de mediu pot facilita trecerea amintirilor din memoria de scurta durata in cea de lunga durata.

Multitasking-ul, impartirea atentiei intre mai multe sarcini, de exemplu, este unul dintre modurile prin care ne limitam, frecvent, capacitatea de a retine informatii. In aceasta situatie, nu procesam informatiile suficient de bine pentru a le putea folosi mai tarziu. Printre alti factori care limiteaza concentrarea se numara:

  • Somnul insuficient;
  • Dieta neechilibrata;
  • Deshidratarea;
  • Foamea;
  • Lipsa de activitatea fizica;
  • Anumite medicamente (antihistaminice, sedative, analgezice, de exemplu);
  • Anxietatea;
  • Depresia;
  • Diabetul;
  • Durerile cronice;
  • Disfunctiile tiroidiene.
event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Ce putem face pentru a ne concentra mai bine?

Atentia, ca multe alte aspecte din viata noastra, poate fi imbunatatita prin exercitiu pentru a obtine rezultatele dorite. Sunt mai multe modalitati prin care putem sa ne imbunatatim concentrarea, iar metodele folosite si rezultatele pe care le obtinem sunt diferite pentru fiecare dintre noi. 

Printre metodele la care putem apela pentru a fi mai atenti si a retine mai multe informatii pe termen lung se numara:

Evitarea multitasking-ului

Concentrarea eforturilor catre o singura sarcina ne permite sa acordam atentia necesara acesteia si sa putem retine informatii pe care sa le putem folosi mai tarziu. Atentia noastra are anumite limite, iar stabilirea unor pauze ne poate ajuta sa memoram noi detalii, fara a face erori.

Controlul mediului inconjurator

Modificarea mediului in care ne desfasuram activitatea este foarte importanta pentru a facilita concentrarea pe o anumita sarcina. Telefonul, televizorul sau laptopul sunt doar cateva din lucrurile care ne distrag atentia si ne impiedica sa ne implicam cu adevarat in ceea ce ne-am propus sa facem.

Gestionarea afectiunilor sau consumului de medicamente

Starea de sanatate influenteaza gradul de atentie de care putem fi capabili atunci cand vrem sa invatam o noua abilitate sau sa memoram noi informatii. Pentru a ne asigura ca problemele de sanatate sau medicamentele pe care le folosim nu ne reduc abilitatile cognitive, este indicat sa cerem ajutorul unui specialist.

Sfaturi pentru o memorie buna

Dormi cel putin 7-8 ore de somn

Calitatea somnului afecteaza performantele atentiei noastre. Din aceasta cauza este recomandata stabilirea unui program de somn, dar si o vizita la un specialist daca suferim de probleme precum insomnia sau apneea.

Nu ignora simptomele stresului, anxietatii sau depresiei

Aceste tulburari ale sanatatii mintale pot avea un impact major asupra sanatatii noastre, afectand aspecte precum atentia sau memoria.

Evita automedicatia

Consumul unor medicamente nerecomandate de catre medici sau folosirea unor tratamente in cantitati mai mari sau mai mici fata de dozele recomandate poate reduce capacitatea de concentrare si de a retine noi informatii pe termen lung.

Un stil de viata echilibrat

Un stil de viata care include activitate fizica regulata si o dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale si cu un consum redus de grasimi saturate, zahar si alimente procesate protejeaza sanatatea inimii, iar asta se reflecta si in „performantele” cognitive.

Limitarea consumului de cofeina

Cafeaua si celelalte bauturi care contin cofeina sunt, pentru multi dintre noi, modul in care preferam sa ne incepem diminetile. Pe termen scurt, aceste bauturi ne ajuta sa fim mai atenti, dar cand consumam o cantitate prea mare beneficiile dispar.

Gestioneaza problemele de vedere sau auz

Vederea si auzul sunt fundamentale in procesul de invatare, iar orice problema legate de acestea se reflecta, in cele din urma, si asupra capacitatii de a retine noi informatii.

Foloseste mai multe metode de invatare

Pentru a imbunatati procesul de invatare este indicat sa folosim mai multe metode. In acest fel, noile informatii pot fi asociate cu cunostinte deja asimilate si pot fi mai usor de accesat.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up