Ce trebuie sa faci la o criza de epilepsie. Primul ajutor daca ești pacient sau aparținător
Cuprins
Primul ajutor într-o criză de epilepsie este esențial și e foarte important să înveți cum să-l acorzi. Informându-te despre specificul bolii și pașii corecți în gestionarea unei crize convulsive, poți ajunge chiar să salvezi vieți. Explicăm, în cele ce urmează, ce trebuie să faci la o criză de epilepsie, din ambele perspective: dacă te afli în preajma unui om care suferă o criză sau dacă ești pacient cu epilepsie. Este adevărat că poți pierde complet controlul asupra propriilor reflexe în timpul crizei, însă uneori poți să recunoști semnele care o anunță sau când se apropie și vei putea cere ajutorul celor din jur înainte să se declanșeze.
Cum se manifestă crizele de epilepsie
Ca să poți acorda primul ajutor, trebuie mai întâi să poți identifica o criză de epilepsie. Cel mai cunoscut tip de criză epileptică este cel în care sunt prezente contracturile și mișcările incontrolabile ale membrelor, însă boala se poate manifesta variat, uneori subtil și greu de recunoscut. Iată câte forme poate lua o criză epileptică:
- apar modificări în percepția lucrurilor din jur prin intermediul mirosului, auzului sau gustului, halucinații, contractarea involuntară a unei părți a corpului, furnicături, amețeli. Aceste simptome caracterizează crizele focale fără pierderea conștienței. Crizele focale se manifestă într-o singură zonă a creierului, spre deosebire de cele generalizate;
- bolnavul pare absent, privește în gol, efectuează mișcări repetitive și își poate pierde conștiența – criză focală cu afectarea stării de conștiență;
- bolnavul privește în gol și uneori prezintă mișcări subtile (clipit, plescăit) – acestea sunt crize generalizate de tip absență, care durează 10-15 secunde și sunt întâlnite de obicei la copii;
- se instalează rigiditatea mușchilor spatelui, brațelor și picioarelor, bolnavul poate cădea și își poate pierde cunoștința. Aceasta este o criză tonică (din spectrul crizelor generalizate);
- bolnavul pierde controlul muscular și se prăbușește brusc – criză atonică (generalizată);
- apar mișcări musculare repetate, ritmice, sacadate, care afectează gâtul, fața și brațele – criză clonică (generalizată);
- bolnavul prezintă smucituri sau spasme în regiunea partea superioară a corpului, în brațe și picioare – criză mioclonică (generalizată);
- bolnavul își pierde brusc conștiența, corpul i se rigidizează, apar contracții și tremurături, poate pierde controlului vezicii urinare și își poate mușca limba. Aceasta este o criză tonico-clonică, tot din spectrul celor generalizate. Este cel mai comun tip de criză epileptică.
Crizele epileptice care au ca simptome rigidizarea mușchilor și convulsiile sunt cele mai periculoase, pentru că în timpul lor bolnavul poate să cadă și să sufere răni grave. În special în cazul lor este foarte important să știi ce trebuie să faci la o criză de epilepsie, ca să poți interveni rapid, din primele secunde, asigurându-i persoanei afectate un mediu cât mai sigur.
Ce trebuie să faci la o criză de epilepsie, dacă ești pacient
Acum, că am aflat cum se manifestă o criză de epilepsie, să vedem cum se intervine corect. Cum te asiguri, ca bolnav, că în cazul unei crize de epilepsie, beneficiezi de primul ajutor? Există o fereastră de oportunitate exact înaintea declanșării crizei. Se numește faza pre-ictală, în care, dacă ești deja familiarizat cu semnele crizei, știi că urmează un astfel de episod. În aceste momente poți lua cele mai bune decizii. Iată ce recomandă medicii:
Caută un loc sigur, cu risc minim de rănire
Primul lucru pe care trebuie să-l faci la o criză de epilepsie este să-ți asiguri un mediu care să prezinte risc minim de rănire când se declanșează convulsiile. Dacă ești în interior, depărtează-te de mobilier și așază-te pe podea, ideal într-un spațiu acoperit cu mochetă sau covor, pentru a amortiza orice lovitură suferită ca urmare a contracturilor și mișcărilor necontrolate din timpul crizei. Dacă ești în exterior, depărtează-te de carosabil, de scări și caută rapid un loc cât mai sigur, cu risc minim de rănire în timpul convulsiilor.
Cere ajutorul oamenilor din jur
Adresează-te persoanelor din jur, spune-le că ai putea avea curând o criză epileptică și roagă-le să te protejeze de riscul accidentării. Ar ajuta să notezi cum se acordă corect primul ajutor în caz de epilepsie pe o foaie de hârtie pe care să o ai în permanență asupra ta; când simți că se apropie o criză, o înmânezi unei persoane aflate în proximitate, ca să știe ce are de făcut.
Ce mai poți face ca să te asiguri că vei primi ajutor în cazul unei crize?
Explică-le în amănunt celor din familie, prietenilor, colegilor, cum se manifestă crizele tale epileptice și ce trebuie să facă la o criză de epilepsie, pentru a te putea ajuta atunci când se declanșează una. Avizați, ei pot interveni rapid. În plus, îți pot asigura un mediu mai sigur, în care să nu existe factori ce pot declanșa crize epileptice și nici obiecte în care să te rănești (colțurile birourilor pot fi securizate).
La locul de muncă, informează-ți șeful direct și colegii de la Resurse Umane că suferi de epilepsie, pentru ca ei să poată lua apoi măsuri menite să-ți asigure un mediu sigur în cazul unei crize. Sugerează un curs de prim ajutor pentru colegi și instalarea unei truse de prim ajutor.
Primul ajutor în caz de epilepsie, dacă ești aparținător
Este foarte important să știi ce trebuie să faci la o criză de epilepsie dacă ai în grijă o persoană care suferă de această boală. Îți recomandăm să urmezi un curs de prim ajutor în caz de epilepsie.
Vom detalia, mai jos, pașii corecți care trebuie urmați de orice persoană care asistă la o criză de epilepsie.
Păstrează-ți calmul
Este foarte important să nu te pierzi cu firea. Sunt mai mulți pași de urmat și trebuie să-ți păstrezi calmul și concentrarea, ca să poți acorda ajutorul în mod corect.
Cronometrează criza
Este un aspect foarte important, pentru că o criză care durează mai mult de cinci minute necesită intervenția medicilor. După trecerea acestei perioade, dacă bolnavul nu și-a revenit, trebuie să suni fără întârziere la 112 pentru a solicita de urgență o ambulanță.
Asigură-i bolnavului un mediu lipsit de pericole
Dacă bolnavul este convulsiv, trebuie să te asiguri că-l protejezi de riscul accidentării. Așază-l pe jos, îndepărtează obiectele de care s-ar putea lovi și pune-i ceva moale sub cap.
Manevre pe care trebuie să le faci în timpul crizei
Întoarce bolnavul pe o parte, ca să nu se înece cu saliva. Desfă obiectele de îmbrăcăminte sau accesoriile strânse – gulere, cravate, curele. Nu încerca să-l imobilizezi și nu-i introduce nimic în gură, nu-și va înghiți limba în timpul crizei, este doar un mit despre epilepsie!
Când chemi ambulanța
Sună la 112 dacă criza durează mai mult de 5 minute în cazul în care ai observat criza de când a început. Dacă nu știi când a început criza sună imediat la 112. De asemenea, apelează serviciul de urgență dacă bolnavul nu se trezește după criză sau dacă a căzut și s-a rănit în timpul crizei. Asistența medicală de urgență este necesară și dacă vorbim despre un pacient care are și diabet pe lângă epilepsie, sau dacă criza se produce la o femeie gravidă. Un status epileptic (crize succesive) impune, de asemenea, intervenție medicală rapidă.
Post-criză, bolnavul va fi confuz și se va simți obosit. Foarte probabil, va avea nevoie de somn pentru a se reface. Ajută însă, înainte ca el să adoarmă, să-l întrebi dacă a simțit ceva specific înaintea crizei și să notezi orice aspect menționat, pentru a-l transmite medicului său curant la următorul control de neurologie. Monitorizarea în epilepsie este foarte importantă, pentru că pot fi necesare ajustări ale medicației ori schimbări ale substanțelor administrate pentru controlul crizelor convulsive.
La noi beneficiezi de cea mai bună îngrijire în epilepsie. Clinică integrată de neurologie, Neuroaxis are o echipă de peste 50 de medici specializați în neurologie și domenii conexe și un departament special dedicat epileptologiei, unde activează medici supraspecializați în această afecțiune. Te putem ajuta dacă ai simptome de epilepsie, dar încă nu ai primit un diagnostic, dacă ai nevoie de un tratament eficient în epilepsie și de un medic care să-ți monitorizeze evoluția sau dacă ai în grijă un bolnav și vrei să afli de la sursă ce trebuie să faci la o criză de epilepsie ori pentru a îmbunătăți calitatea vieții celui aflat în grija ta. Programează-te online sau contactează-ne telefonic pentru programare.