Creier masculin si creier feminin – exista diferente?

Autor: Dr. Dan Mitrea

Despre autor

Una dintre premisele pe care este bazata societatea noastra este aceea ca exista diferente fundamentale intre barbati si femei. Plecand de la aceasta afirmatie, unii cercetatori au presupus ca aceste diferente pot fi identificate si la nivel de creier.

Ideea studierii diferentelor legate de creier in cazul femeilor si al barbatilor nu s-a bucurat de consensul general al comunitatii stiintifice. Expertii in neurostiinte operau cu ipoteza ca diferentele legate de cognitie si comportamente sunt de natura culturala. Intr-o logica similara, studiile neurologice realizate pe rozatoare au exclus femelele, cercetatorii argumentand ca ciclurile lor hormonale ar impiedica descoperirea unor detalii semnificative despre creier.

In ultimele decenii, noile descoperiri si tehnologii au oferit dovezi care sustin existenta unor diferente in privinta creierului masculin si a celui feminin. Trebuie subliniat faptul ca diferentele dintre cele doua sexe nu sunt de natura calitativa, ci de natura functionala si fiziologica.

Cum functioneaza creierul?

Un creier uman este format din miliarde de celule nervoase, organizate in structuri care coordoneaza aspecte precum gandirea, emotiile, comportamentul, senzatiile sau miscarea. Un sistem complex de nervi conecteaza restul corpului de creier. In acest fel, comunicarea dintre sistemul nervos central si structurile corpului are loc in cateva fractiuni de secunda.

Un creier uman este impartit in doua emisfere care, la randul lor, sunt formate din patru lobi:

  • Lobii frontali controleaza gandirea, planificarea, organizarea, rezolvarea problemelor, memoria pe termen scurt si miscarea.
  • Lobii parietali interpreteaza informatii senzoriale cum ar fi sensibilitatea tacila.
  • Lobii occipitali proceseaza informatiile vizuale primite de la ochi.
  • Lobii temporali proceseaza informatii din simturile mirosului, gustului si sunetului. De asemenea, joaca un rol in formarea memoriei.

Structurile adanci din creier, mai exact sistemul limbic, controleaza emotiile si amintirile. Fiecare parte a acestui sistem este duplicata in jumatatea opusa din creier.

  • Talamusul actioneaza ca un releu pentru mesajele dinspre structurile corpului catre creier
  • Hipotalamusul este important in reglarea functiilor autonome si endocrine cum ar fi: regleaza temperatura corpului si controleaza impulsurile cruciale, cum ar fi cele legate de hrana sau odihna.
  • Hipocampul ajuta la formarea si rememorarea amintirilor.
event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Creier masculin

Diferentele dintre creierul masculin si cel feminin sunt sesizabile din primele etape ale vietii, mai exact incepand cu primele doua-trei luni de viata. Astfel, creierul unui baietel, spre deosebire de creierul unei fetite, reactioneaza mai devreme la discrepantele care apar in campul vizual.

Din punct de vedere fizic si raportat la marimea creierului, hipocampul unui barbat este mai mic decat cel al unei femei si functioneaza intr-un mod diferit. O situatie opusa poate fi intalnita in cazul amigdalei, cea din creierul unui barbat fiind mai mare decat cea din creierul unei femei.

Modul in care functioneaza creierul masculin duce la un risc mai ridicat de dependenta de droguri sau alcool, dar si de a suferi de schizofrenie

Barbatii, in medie, pot jongla mai rapid cu informatiile inregistrate in memoria de scurta durata. Au abilitati vizio-spatiale superioare: sunt mai buni la vizualizarea a ceea ce se intampla atunci cand o forma complicata bidimensionala sau tridimensionala este rotita in spatiu. De asemenea, acestia sunt, in medie, mai eficienti, in  determinarea corecta a unghiurilor din orizontala, la urmarirea obiectelor in miscare si la tintit.

Creier feminin

Spre deosebire de creierul masculin, creierul feminin poate sa recunoasca fete umane mai repede, chiar incepand cu varsta de doua-trei luni. In plus, spre deosebire de baieti, fetitele pot sa inceapa sa vorbeasca mai repede.

Corpul calos, structura care permite celor doua emisfere din creier sa comunice este mai mare in cazul femeilor. Modul in care functioneaza un creier feminin este asociat cu dublarea riscului de a suferi de depresie clinica si de tulburare de stres posttraumatic.

La femei, capacitatea de scriere si intelegere a textelor depaseste, in mod constant, pe cea a barbatilor. Acestea au rezultate mai bune decat barbatii in testele de coordonare si viteza a perceptiei. De asemenea, creierul feminin poate sa rememoreze informatii din memoria pe termen lung mai eficient.

Creier masculin vs. feminin – exista diferente?

Atunci cand vorbim despre diferentele creier masculin- creier feminin trebuie subliniat ca, din punct de vederea fiziologic, exista o serie de diferente care au fost identificate de-a lungul timpului. Literatura de specialitate arata ca exista diferente in functie de sex la nivelul creierului care tin atat de anatomie, cat si de functionarea acestuia.

Trebuie subliniat faptul ca diferentele dintre creierul feminin si creierul masculin sunt statistic semnificative, dar nu indeajuns de mari pentru a trage concluzii extreme sau de a conferi validitate stiintifica anumitor stereotipuri. Unii cercetatori argumenteaza chiar faptul ca astfel de diferente ar putea fi ignorate.

Stereotipuri vs. stiinta

Stereotipurile propagate de-a lungul timpului si studiile stiintifice subliniaza faptul ca exista unele diferente intre creierul masculin si creierul feminin. In ceea ce priveste stereotipurile, acestea se concentreaza pe modul in care se manifesta aceste diferente si mai putin pe cauzele acestora. Din punct de vedere stiintific, aceste diferente au legatura cu genetica si cu factorii ce influenteaza reglarea genelor.

In cazul mamiferelor, dezvoltarea femelelor este influentata de estrogen, iar in cazul masculilor de testosteron. Acesti hormoni si alti compusi actioneaza la nivelul organelor, ducand la diferente legate de proportiile si structura creierului. Regiunile din creier care difera la barbati fata de femei tind sa prezinta un numar mai mare de receptori ai hormonilor sexuali.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up