Diferentele dintre creierul masculin si cel feminin sunt sesizabile din primele etape ale vietii, mai exact incepand cu primele doua-trei luni de viata. Astfel, creierul unui baietel, spre deosebire de creierul unei fetite, reactioneaza mai devreme la discrepantele care apar in campul vizual.
Din punct de vedere fizic si raportat la marimea creierului, hipocampul unui barbat este mai mic decat cel al unei femei si functioneaza intr-un mod diferit. O situatie opusa poate fi intalnita in cazul amigdalei, cea din creierul unui barbat fiind mai mare decat cea din creierul unei femei.
Modul in care functioneaza creierul masculin duce la un risc mai ridicat de dependenta de droguri sau alcool, dar si de a suferi de schizofrenie.
Barbatii, in medie, pot jongla mai rapid cu informatiile inregistrate in memoria de scurta durata. Au abilitati vizio-spatiale superioare: sunt mai buni la vizualizarea a ceea ce se intampla atunci cand o forma complicata bidimensionala sau tridimensionala este rotita in spatiu. De asemenea, acestia sunt, in medie, mai eficienti, in determinarea corecta a unghiurilor din orizontala, la urmarirea obiectelor in miscare si la tintit.